Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Παρουσίαση υποψηφίων από τον Γ. Κόκλα στο Πέτα

Πηγή: ΗΧΩ   
koklas
Ο υποψήφιος Δήμαρχος «Νικολάου Σκουφά» κ. Γιάννης Κόκλας την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο στην πλατεία του Πέτα (δίπλα στο Δημαρχείο) θα παρουσιάσει τους υποψήφιους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους καθώς και τη διακήρυξη αρχών και θέσεων του συνδυασμού του «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».
(30/9/2010)

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δημόσια Παρέμβαση της ΕΠΕ για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

Δημόσια Παρέμβαση της ΕΠΕ για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

Η παρέμβαση σε μορφή PDF

Εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών είναι ανάγκη να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές των Ελληνικών Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας με την παρούσα δημόσια παρέμβασή της επιθυμεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια εστιάζοντας σε ζητήματα που άπτονται της ουσιαστικής αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας.

Νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το σχέδιο "Καλλικράτης"

Με το σχέδιο "Καλλικράτης", η ελληνική Πολιτεία επιχειρεί - σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία - να δώσει νέα προοπτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας διευρυμένες διοικητικές μονάδες που σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν μέσα στα όριά τους διαφορετικές περιοχές, με διαφορετικού επιπέδου οικονομικές δυνατότητες και διαφορετικές υποδομές. Έτσι, οι Δήμοι που προκύπτουν από τις πρόσφατες αυτές υποχρεωτικές συνενώσεις, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν αρρυθμίες και προβλήματα χαρακτηριστικά των περιπτώσεων όπου προκύπτουν οργανισμοί από "συγκολλήσεις" μάλλον παρά σαν αποτέλεσμα μακροχρόνιας σύζευξης και συνεργασίας γειτονικών περιοχών, με κάποιο ιστορικό συνεργασίας των υπό συνένωση τοπικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών.
Χαρακτηριστικό είναι, ίσως, το παράδειγμα πολλών νησιών, όπου τοπικές κοινωνίες στηριγμένες στο τουριστικό προϊόν, και με ανάλογες προσαρμογές στις διοικητικές τους δομές (π.χ. υπηρεσίες προώθησης του τουριστικού προϊόντος), βρίσκονται πλέον στο ίδιο διοικητικό πλαίσιο, με κοινότητες στηριγμένες στην αγροτική παραγωγή ή σε κάποιες τοπικές βιοτεχνίες κλπ. Στο ίδιο παράδειγμα, οικονομίες στηριγμένες στο φυσικό περιβάλλον, βρίσκονται σε συμπαράταξη με οικονομίες στηριγμένες στην εκμετάλλευση του περιβάλλοντος (π.χ. λατομεία). Περαιτέρω, τοπικές οικονομίες στηριγμένες στην παραγωγή γνώσης συμπεριλαμβάνονται σε μια ενιαία διοικητική οντότητα με οικονομίες βασισμένες στη μεταποίηση. Πολλά ανάλογα παραδείγματα είναι δυνατό να αναφερθούν, αλλά το τελικό συμπέρασμα είναι ένα: ασύμβατες μεταξύ τους τοπικές κοινότητες, που κάθε μια έχει αναπτύξει τα ιδιοσυγκρασιακά της χαρακτηριστικά, είναι πλέον υποχρεωμένες να δράσουν σε ένα κοινό για όλες πλαίσιο, μέσα από τους νέους δήμους.
Έτσι, δημοτικές υπηρεσίες, που έχουν διαμορφωθεί ώστε να αποκρίνονται σε συγκεκριμένες (χωρικά, πληθυσμιακά, αναπτυξιακά) απαιτήσεις θα κληθούν σύντομα και χωρίς περίοδο προσαρμογής να ανταποκριθούν σε ένα διευρυμένο - και κυρίως διαφορετικό - περιβάλλον, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αναλαμβάνοντας δραστηριότητες που μέχρι τώρα αντιστοιχούσαν μόνον σε δευτεροβάθμια όργανα (π.χ. Νομαρχίες). Είναι προφανής ο κίνδυνος της ανάδυσης ενός ελλείμματος γνώσης, όχι μόνο σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και με νέες αντιλήψεις που πρέπει να προκύψουν ώστε οι νέοι Δήμοι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης, δημιουργοί συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τοπικές επενδύσεις αλλά και κύτταρα δημοκρατίας.
Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας μέσω του Προγράμματος Καλλικράτης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε βιαστικά, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Σε πολλές περιπτώσεις δε, στο βωμό της εξυπηρέτησης βραχυπρόθεσμων προσωπικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, καταστρατηγήθηκαν βάναυσα τα ίδια τα κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού που έθετε η Εισηγητική του Έκθεση, φανερώνοντας μια απίστευτη προχειρότητα και μια καταφανώς αντιαναπτυξιακή προσέγγιση.
Στο παραπάνω πλαίσιο, οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι καλούνται άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν ζητήματα που δεν κατάφερε να επιλύσει η προηγούμενη διοικητική αναδιάρθρωση, η οποία υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Καποδίστριας, όπως και άλλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τη δεκαετία του '80 και παλαιότερα. Στα ζητήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
  • Η άμεση άρση των τεχνητών διοικητικών διαχωρισμών, η δημιουργία βιώσιμων τοπικών οικονομιών και η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
  • Η επίτευξη ενότητας των τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών στόχων, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής ταυτότητας και των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
  • Οι ενδεχόμενες περαιτέρω συνενώσεις δήμων ή τοπικών διαμερισμάτων που συναποτελούν ενιαίες λειτουργικές, κοινωνικές, οικονομικές ή αναπτυξιακές ενότητες.
  • Η ενιαία αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων κάθε περιοχής και η αποφυγή του κατακερματισμού τους σε αλληλοαναιρούμενες ή ασκόπως επαναλαμβανόμενες κοστοβόρες δράσεις, μέσω του ενιαίου σχεδιασμού και της υλοποίησης τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
  • Η αποτελεσματική αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κατανομή τους σε όλους τους δήμους, με ιδιαίτερη ενίσχυση των νέων Καλλικρατικών Δήμων που δεν αποτελούσαν έδρες νομών και δεν διαθέτουν -κατά κανόνα- το αναγκαίο προσωπικό.
  • Η ενιαία διαχείριση των οικονομικών πόρων που εισφέρουν οι πολίτες μέσω του εισοδήματός τους.

Οι Δήμοι σαν φορείς για το ξεπέρασμα της ελληνικής κρίσης

Εδώ και είκοσι χρόνια - και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δέκα χρόνια - το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης διευρύνεται, δημιουργώντας ένα ευρύ σύστημα που μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων (Foreign Direct Investments - FDI), ενσωματώνει διάφορες και - εκ πρώτης όψεως ετερόκλητες - περιοχές του πλανήτη. Χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι η διαφοροποίηση στις λειτουργίες των περιοχών (ή και πόλεων) αυτών, που αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους στο παγκόσμιο πλαίσιο. Έτσι, σε γενικές γραμμές διακρίνουμε (i) περιοχές παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών π.χ. νομικές υπηρεσίες: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, διαχείρισης τραπεζικών κεφαλαίων: Λονδίνο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές (off-shore banking centers), (ii) περιοχές - κόμβους μετακομιδής εμπορευμάτων, π.χ. Χονγκ Κονγκ, Πειραιάς, Λισαβόνα (iii) τουριστικές περιοχές με διεθνή προβολή (η γενικότερη περίπτωση της Μεσογείου) και (iv) περιοχές ανάπτυξης της γνώσης και καινοτομιών π.χ. Silicon Valley, διεθνή ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια διεθνούς κύρους κλπ.
Η εμπειρία ωστόσο έχει δείξει ότι όλες αυτές οι περιοχές, είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία ή στη Βόρεια ή Νότια Αμερική (π.χ. Βραζιλία), έχουν στηρίξει την διεθνή αναβάθμισή τους σε εντατικές και καλά οργανωμένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκεκριμένα πλάνα και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, τόσο οικονομικών όσο και ανθρώπινων. Το βασικότερο σημείο είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι τοπικές αρχές πέτυχαν την ευρύτερη δυνατή εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών σε μια συνολική προσπάθεια να "βγουν προς τα έξω", σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνώντας ή παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλύματα από την πλευρά των κρατικών γραφειοκρατιών.
Σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη διεθνή εμπειρία, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης αποτέλεσαν τον κρίσιμο και αποφασιστικό παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας, λειτουργώντας σαν κέντρα μακροπρόθεσμου συνολικού σχεδιασμού για τις περιοχές ευθύνης τους. Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις που η ολιγωρία ή η διαφορετική στοχοθεσία των αυτοδιοικητικών φορέων, οδήγησαν ιστορικές περιοχής σε μιαν ιδιότυπη περιθωριοποίηση από το παγκόσμιο γίγνεσθαι (π.χ. Εδιμβούργο, μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ κλπ.) με άγνωστες ακόμα συνέπειες για το μέλλον τους.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, και στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, αντιμετωπίζουμε μια παταγώδη αποτυχία όλων των μοντέλων ανάπτυξης και διοίκησης που έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί. Ο ανεπαρκής - και πολλές φορές ασυνάρτητος - κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, άφησε στην τύχη της την ελληνική περιφέρεια, η οποία χωρίς σχέδιο και χωρίς πόρους, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής - πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων που κυρίως στηρίχθηκαν στο τρίπτυχο ήλιος/καλοκαίρι/θάλασσα. Ακόμα όμως και σ' αυτό το μοντέλο, βιώσιμες εναλλακτικές επιλογές όπως οι διάφορες εκδοχές του εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός κλπ.) δεν προωθήθηκαν επαρκώς, ή δεν προβλήθηκαν όσο έπρεπε. Στο πλαίσιο πια της σημερινής κρίσης, τα περιθώρια είναι ανύπαρκτα: δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα.
Ωστόσο, το ότι η Ελλάδα είναι βυθισμένη σε τέλμα, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι το σύνολο της ελληνικής επικράτειας δεν έχει δυνατότητες - το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά, προκειμένου οι δυνατότητες αυτές να ενεργοποιηθούν, να αναδυθούν, να αξιοποιηθούν και να προβληθούν, είναι απαραίτητο η τοπική αυτοδιοίκηση να ξεφύγει από τη διαχείριση της καθημερινότητας και να δει τη "μεγάλη εικόνα". Οι Ελληνικοί Δήμοι πρέπει, επιτέλους, να αναλάβουν το ρόλο τους ως στρατηγικά κέντρα για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Και, όπως σε κάθε ανεξαίρετα περίπτωση έχει διαπιστωθεί από την παγκόσμια εμπειρία, να στηριχθούν στην αξιοποίηση της Πληροφορικής ώστε να πετύχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τους εξής συγκεκριμένους θεματικούς άξονες:
  • Υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες
  • Μετακινήσεις και επικοινωνίες
  • Τοπική διακυβέρνηση και επικοινωνία/συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση
  • Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, τυπική και άτυπη
  • Τοπική και περιφερειακή οικονομία
  • Διασκέδαση και ελεύθερος χρόνος
Το πλέγμα αυτών των θεματικών, καλύπτει κάθε έκφανση της ζωής τόσο στον αστικό όσο και στον αγροτικό χώρο και μόνο μια συνδυασμένη παρέμβαση που έχει γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία των τοπικών κοινοτήτων - και κατά συνέπεια της χώρας - στην προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης. Ήδη, από τη δεκαετία του 1980, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτεί την εκπόνηση αλλά και την εφαρμογή μελετών για μια περιφερειακή ανάπτυξη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αλλά η ελληνική πλευρά έχει απουσιάσει από κάθε τέτοια δραστηριότητα. Κι αυτό γιατί, ίσως, οι Δήμοι δεν ήταν ενήμεροι για τις δυνατότητες που είχαν. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει περιθώριο ολιγωρίας, κυρίως στα πλαίσια των νέων ισχυρών Δήμων, και της οικονομικής φάσης που βιώνουμε.

Βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη λειτουργία των διευρυμένων Δήμων

Προκειμένου να μπορέσουν οι νέοι Δήμοι να παίξουν το ρόλο που εκ των πραγμάτων τους αναλογεί, πρέπει να είναι φανερό ότι "πιλοτικά προγράμματα" και "πειραματικές δοκιμές" δεν είναι πλέον αρκετές. Βασικές γενικές προϋποθέσεις είναι:
  • Επανασχεδιασμός των δημοτικών υπηρεσιών και των μεταξύ τους αλληλεξαρτήσεων με μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν είναι λογικό πλέον, ένας Δήμος 30,000-40,000 κατοίκων να σχεδιάζει πληροφοριακά συστήματα για 15,000-20,000 χρήστες. Αντίθετα, οι σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν χωρίς αύξηση του κόστους - ή με ασήμαντη αναλογικά επιβάρυνση - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση ισχυρότερων συστημάτων που μπορούν να καλύψουν τις δυνητικές ανάγκες μιας περιοχής για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
  • Εκπόνηση μελετών με αντίστοιχο χρονικό σχεδιασμό και κάτω από τις σχετικές προδιαγραφές που θα δίνουν οι υπηρεσίες πληροφορικής αλλά και η πολιτική ηγεσία του κάθε Δήμου. Ο Δήμος είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος για τον εντοπισμό των αναγκών της περιοχής του και για την αξιολόγηση των βέλτιστων λύσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν ο ρόλος αυτός να ανατίθεται σε ποικιλώνυμες (επώνυμες ή όχι) "εταιρείες πληροφορικής" που αναλαμβάνουν στην πράξη να εκφράσουν τις ανάγκες των πολιτών και των Δήμων, χωρίς καμία έρευνα και κατάρτιση.
  • Διασύνδεση των διαφορετικών δημοτικών υπηρεσιών κάτω από ενιαία πληροφοριακά συστήματα. Με τη χρήση των ανοικτών προτύπων επικοινωνίας μεταξύ πληροφοριακών συστημάτων, υπάρχει πλέον η δυνατότητα διαφορετικά συστήματα να επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας δεδομένα, ώστε κάθε δημοτική αρχή να έχει συνεχώς την επισκόπηση της συνολικής εικόνας, όχι μόνο των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και όποιου άλλου πληροφοριακού συστήματος συνδέεται με το κεντρικό τοπικό σύστημα με ελάχιστη ή μηδενική οικονομική επιβάρυνση.
  • Ανάπτυξη όλων των συστημάτων στα πρότυπα ελεύθερου λογισμικού/λογισμικού ανοικτού κώδικα. Το κόστος ανάπτυξης, εγκατάστασης, αναβάθμισης των συστημάτων αυτών, μπορεί και πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Παράλληλα, κενά ασφαλείας, δυσλειτουργίες και προβλήματα ασυμβατότητας πρέπει να περιοριστούν δραστικά. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι μόνο το ελεύθερο λογισμικό / λογισμικό ανοικτού κώδικα, μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικές και μακροχρόνιες εγγυήσεις για όλες τις προηγούμενες απαιτήσεις. Τελικά, πετυχημένα συστήματα που θα αναπτυχθούν σε κάποιους Δήμους, θα μπορούν χωρίς καμία χρέωση να διατεθούν και σε όλους τους άλλους.
  • Οργανωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση και περιοδική επανεκπαίδευση του προσωπικού των νέων Δήμων. Προκειμένου να υπάρξει πλήρης και συνεχής αξιοποίηση των συστημάτων αυτών, είναι φανερό ότι και το προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών - από τους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών μέχρι και τους κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και τους δημοτικούς άρχοντες - πρέπει να μπορεί συνεχώς να ενσωματώνει τα δημοτικά πληροφοριακά συστήματα στην καθημερινή δράση του.
  • Διαφάνεια. Δεν πρέπει στα έργα πληροφορικής να επαναληφθούν τα προκλητικά φαινόμενα κακοδιαχείρισης ή και ύποπτων συναλλαγών που έχουν παρατηρηθεί κατά κόρον σε διάφορα δημόσια έργα. Όχι μόνον τα έργα της πληροφορικής πρέπει να διακρίνονται από οικονομική και πολιτική διαφάνεια, αλλά και η ίδια η λειτουργία τους, μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τη διαφάνεια σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα των Δήμων.
  • Εκπαίδευση των δημοτών. Ο φόρτος εργασίας των δημοτικών υπηρεσιών μπορεί να περιοριστεί δραστικά με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ελαχιστοποιώντας τη γραφειοκρατία και απελευθερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό των Δήμων, ώστε να επικεντρωθεί στον επιτελικό χαρακτήρα της εργασίας του. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είναι απαραίτητο απλές καθημερινές πράξεις (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, πληρωμή οφειλών κλπ.), σε συνδυασμό με τη διάδοση των "ψηφιακών υπογραφών" για κάθε δημότη, να μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως. Παράλληλα, η εκπαίδευση των δημοτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αντίστοιχων δράσεων εκ μέρους των δημοτών, τοπικών εταιρειών και φορέων σε ένα γενικό σύστημα ανάπτυξης τόσο του τόπου ως σύνολο, όσο και κάθε πολίτη.
Πάνω σ' αυτές τις βασικές αρχές, καθένας από τους νέους Δήμους μπορεί να εξειδικεύσει ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτών του. Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, κεντρικά και με τα τοπικά της παραρτήματα, είναι έτοιμη να συνεισφέρει με την τεχνογνωσία της στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, να σταθεί στο πλευρό των νέων δημοτικών αρχών και του κάθε πολίτη, με βάση το πλαίσιο που προδιαγράφηκε.
Γνωρίζουμε ότι, με βάση τη σύγχρονη διεθνή εμπειρία, αυτό είναι το μόνο πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, με προοπτική και συνέχεια. Ελπίζουμε ότι, οι νέοι δημοτικοί άρχοντες, θα κινηθούν με βάση αυτές τις αρχές, ώστε να καταφέρουμε να εγγυηθούμε το μέλλον του τόπου μας.



Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας

Επίσκεψη Αλ. Καχριμάνη στο Πέτα

O υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Κωνσταντίνος Παππάς,
συνοδευόμενοι από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, το
Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου,περιόδευσαν σε δημοτικά διαμερίσματα
των Δήμων Αθαμανίας και Πέτα του Νομού Άρτας, στα Δ.Δ. Ράμιας, Λεπιανών, Μικροσπηλιάς, Κυψέλης, Βουργαρελίου και  Πέτα.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Πέτα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κ. Παππάς, συζήτησαν τα αιτήματα των κατοίκων και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση:
  • στη συνένωση του Πέτα με την Άρτα,
  • στη δυνατότητα σύνδεσης του δικτύου του Πέτα στο Βιολογικό Καθαρισμό της Άρτας,
  • στην αναγκαιότητα ενιαίου σχεδιασμού και την υλοποίηση έργων ήπιας τουριστικής ανάπτυξης της Λίμνης Πουρναρίου,
  • στην αναγκαιότητα άρδευσης των ημιορεινών καλλιεργειών και τους τεχνικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα είναι στη διάθεση των Δημοτικών Αρχών που θα προκύψουν, έτσι ώστε να σχεδιάσουν από κοινού τις αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης της περιοχής του Πέτα.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Περιοδεία Αλ. Καχριμάνη – Κ. Παππά στους Δήμους Αθαμανίας και Πέτα

Περιοδεία Αλ. Καχριμάνη – Κ. Παππά στους Δήμους Αθαμανίας και Πέτα
Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
kaxrimanhs alexandros
Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
O υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Κωνσταντίνος Παππάς, συνοδευόμενοι από υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, θα περιοδεύσουν σε δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αθαμανίας και Πέτα του Νομού Άρτας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
(24/9/2010)
-16.30 Γέφυρα Πλάκας
-17.00- 17.30 στα Δ.Δ. Ράμιας, Λεπιανών, Μικροσπηλιάς.
-17.30 -18.00 στο Δ.Δ. Κυψέλης
-18.00-19.30 στο Δ.Δ. Βουργαρελίου (ομιλία)
-20.30 -22.00 στο Δ.Δ. Πέτα (ομιλία).

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Διακήρυξη Συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η διακήρυξη του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ακόλουθη:

«Φίλες και Φίλοι Συνδημότες του Δήμου Νικολάου Σκουφά,
Σε μια δύσκολη ιστορική εποχή για την ελληνική κοινωνία που πιέζεται πολύπλευρα από την κρίση και σε ένα νέο τοπίο Δήμων που διαμορφώθηκαν μέσα από το νόμο “Καλλικράτη”, έχουμε μπροστά μας τις δημοτικές εκλογές. Η συνένωση, της ιστορικής Κοινότητας Κομμένου και των Δήμων Αράχθου, Κομποτίου και Πέτα,  είναι γεγονός. Ο διευρυμένος Δήμος Νικ. Σκουφάς είναι μια νέα πραγματικότητα. Ας αφήσουμε λοιπόν πίσω τα μετέωρα βήματα, τους ανώφελους τοπικισμούς, τις γεωγραφικές ή άλλες τεχνητές διαιρέσεις και ας αναμετρηθούμε με τη ζωή και τα προβλήματά της στον τόπο μας, στο νέο Δήμο μας.
Με την ισχυρή μας θέληση να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται μέσα από τη θεσμική ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης, σε μια νέα αυτοδιοικητική πορεία για το Δήμο Νικ. Σκουφά. Με την αγωνία μας για μια δημιουργική ενότητα, κοινωνική συνοχή και προοπτική του γεωγραφικού, ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού χώρου του διευρυμένου Δήμου μας.  Με την πίστη μας ότι οι δημοτικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία στις ζωντανές, δημιουργικές και προοδευτικές δυνάμεις του Δήμου μας να δοκιμάσουν συνεργασίες, να χτίσουν σχέσεις και να βρουν κοινό βηματισμό για τα προβλήματα, τις πραγματικές ανάγκες και τις προτεραιότητες του νέου Δήμου Νικ. Σκουφά. Με την απόφασή μας να αναμετρηθούμε με τις δυνάμεις εκείνες που τρέφονται με την πεποίθηση ότι το συντηρητικό πελατειακό σύστημα ποτέ δεν πεθαίνει, Συγκροτήσαμε  τον  συνδυασμό  “ΔΗΜΟΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ ”
ΤΙ  ΜΑΣ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ
Η αναγκαιότητα της ύπαρξής μας, προέκυψε μέσα από δημοκρατικές διαβουλεύσεις αυτο-ενεργών πολιτών στις τοπικές κοινωνίες του διευρυμένου Δήμου Νικ. Σκουφά. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, στη δική μας συναπόφαση και συμπόρευση για ένα Δήμο, διοικητικά αποτελεσματικό, λειτουργικά δημοκρατικό, γεωγραφικά και κοινωνικά ενωμένο, με τους πολίτες του αλληλέγγυους, συμμέτοχους και πρωταγωνιστές να παίρνουν τις τοπικές υποθέσεις στα χέρια τους. Έχοντας συνειδητοποιήσει τη διαφορετικότητα του καθένα μας και χωρίς να έχουμε όλοι τις ίδιες ιδεολογικές καταβολές και πολιτικές αντιλήψεις, με πνεύμα συναίνεσης, σύνθεσης και υπέρβασης των όποιων διαφορών μας, ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες σε μια προοδευτική πρόταση αυτo-διοίκησης του Δήμου μας, του Δήμου Νικ. Σκουφά. Χωρίς επιλεκτικές σχέσεις και ιδιαίτερες συμφωνίες ή μεθοδεύσεις, οι ίδιοι οι πολίτες συγκροτούν τον συνδυασμό μας, διαμορφώνουν το πρόγραμμά μας και καταρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας, σε κάθε δημοτικό ή τοπικό διαμέρισμα του Δήμου μας. Αυτή ακριβώς η ανοιχτή συμμετοχή είναι η εγγύηση για την ποιότητα, τη συνέπεια και τη συνέχεια του  συνδυασμού μας και  όχι  οι “μεταγραφές”, οι “εμφυτεύσεις” παραγόντων, οι εξουσιοδοτήσεις “αντιπροσώπων”  και τα  κομματικά “φωτοστέφανα”.
ΤΙ  ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ
Αξιοποιώντας τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”, επιδιώκουμε μια πραγματική αυτο-διοικητική προοδευτική πολιτική προς όφελος των  τοπικών κοινωνιών μας και των αναγκών των συνδημοτών μας, με υπηρεσίες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, δομές και πολιτικές κοινωνικού χαρακτήρα. Να νοικοκυρέψουμε τα στοιχειώδη, να υλοποιήσουμε τα αυτονόητα, να οδηγήσουμε και να επιταχύνουμε αλλαγές και εξελίξεις στο νέο Δήμο μας. Να αγωνιστούμε για τη συμμαχία των νέων δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της τοπικής μας κοινωνίας με τους ασθενέστερους πολίτες μας που η κρίση και οι εξελίξεις σπρώχνουν στο περιθώριο. Με αναγνώριση και σεβασμό, στα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάθε δημοτικού και τοπικού διαμερίσματος του Δήμου μας, φιλοδοξούμε να βάλουμε την  προοδευτική  σφραγίδα μας  στη  νέα ταυτότητα του  Δήμου  Νικ. Σκουφά.
ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ τους πολίτες του Δήμου Νικ. Σκουφά, που συμμερίζονται τις απόψεις και τις επιδιώξεις μας, που επιθυμούν να ανατρέψουν συντηρητικές αντιλήψεις και πολιτικές πρακτικές που μας κρατάνε πίσω, που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική στο Δήμο μας και οραματίζονται ένα Δήμο συμμετοχικό, σύγχρονο, αποτελεσματικό, με διαφανή διαχείριση, να  συμπορευτούμε μαζί, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς αποκλεισμούς, για να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας του τόπου μας, προς τα μπρος.
Με τη Διακήρυξή μας αυτή και το Πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και θα γίνει σύντομα γνωστό, επισημοποιούμε την κάθοδο του συνδυασμού μας “ ΔΗΜΟΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ ”  στις Δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη 2010».

ΤΑ 21 πρώτα ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι:
 
ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΧΘΟΥ
Αναστασίου Αναστάσιος, Γιαννούλης  Γιάννης, Ευσταθίου Περικλής, Καραγκιόζης Κωνσταντίνος, Κοσμά Μαίρη, Κοσμάς Χρηστός, Τσανάκης Βασίλειος
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ
Κικιώνης  Αποστόλης, Κολιούλη-Καψάλη Κωνσταντίνα, Παπαπάνος Ηλίας, Τριαντάφυλλος  Ευάγγελος
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΑ
Αντωνίου  Ελένη, Γαλάζιος Αλέκος, Κακαριάρης  Ευστάθιος, Κράμπας Τάκης, Οικονόμου Ανδριάνα, Πεσλής Δημήτριος, Φιλίππου Ιωάννης, Δήμος Ιωάννης, Πλιάτσικας Νικόλαος
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΜΜΕΝΟΥ:
Κοσμάς  Χρήστος

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διακήρυξη του υποψήφιου Δημάρχου Ν. Σκουφά Ευστάθιου Γιαννούλη


Πηγή: ΗΧΩ (http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=3649:2010-09-15-14-46-39&catid=1:local&Itemid=28)  
giannoylhsΤην διακήρυξή του εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου έδωσε στη δημοσιότητα ο υποψήφιος Δήμαρχος –και σημερινός Δήμαρχος Κομποτίου- Ευστάθιος Γιαννούλης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: «Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι η ώρα των πειραματισμών. Είναι η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δική μας ώρα, είναι η ώρα των ενεργών πολιτών, η ώρα των μικρών μας κοινωνιών που ελπίζουν και στηρίζονται σε όλους εμάς για να ορθοποδήσουν, να λύσουν τα προβλήματά τους, να πορευτούν στο απαιτητικό μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας. Και το μέλλον μάς θέλει όλους μαζί, ενωμένους, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με διάθεση για προσφορά, χωρίς κομματικούς εναγκαλισμούς, οι οποίοι χρόνια τώρα …απαγορεύουν τη συνεργασία σε πολλούς ικανούς και αξιόλογους συνδημότες μας, που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας.
(16/9/2010)
Ήταν επιτακτική ανάγκη κάποιοι να τολμήσουν την υπέρβαση, εμείς το κάναμε και ξεκινάμε μαζί να κάνουμε το όραμα πράξη!
Το ψηφοδέλτιό μας είναι ψηφοδέλτιο δουλειάς, στελεχωμένο με ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο μας, που ο καθένας μας ξεχώρισε και ξεχωρίζει για την προσφορά και το έργο του σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ανθρώπους που διακρίθηκαν και διακρίνονται, εκπροσωπώντας τους χώρους κάθε δραστηριότητας, κάθε ηλικίας και των δύο φύλων. Οι περισσότεροι από μας δώσαμε και δίνουμε «δείγματα γραφής» σε συλλόγους, φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων, χρόνια τώρα. Η επιλογή των υποψηφίων βάζει στην πρώτη γραμμή ανθρώπους νέους και συγχρόνως έμπειρους, με όραμα, μεθοδικότητα και θέληση να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας διαβεβαιώνω ότι βάλαμε τον πήχη ψηλά και δε θα λύσουμε τα προβλήματα του Δήμου μας με κινήσεις αποσπασματικές και εντυπωσιασμού, αλλά με σχεδιασμό, οργάνωση και σκληρή δουλειά. Διαθέτουμε την εμπειρία, την επιστημονική επάρκεια και τεχνογνωσία, που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια στο δύσκολο έργο που θα αντιμετωπίσουμε. Ξεκινάμε μια πορεία με μοναδικό προσανατολισμό και στόχο την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του τόπου μας και την προάσπιση των κοινών συμφερόντων μας. Όπλα μας θα είναι η σοβαρότητα η εντιμότητα, η αγάπη για τον τόπο μας, η γνώση των προβλημάτων που μας απασχολούν, η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τους συνδημότες μας, η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα. Θα κάνουμε στο νέο Δήμο μας  όλα όσα πρέπει να γίνουν, όταν πρέπει να γίνουν, για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο  μέλλον για μας και τα παιδιά μας».

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Άρθρο: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες σε μία κρίσιμη συγκυρία»

Άρθρο που εξηγεί τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, συνετάχθει από τους Δημήτρη Βαγιανό, Νίκο Βέττα και Κώστα Μεγήρ, σε συνεργασία με τους Κώστα Αζαριάδη, Γιάννη Ιωαννίδη, Χάρη Ντέλλα και Χριστόφορο Πισσαρίδη, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://greekeconomistsforreform.com/EL/ .
Οι μεταρρυθμίσεις είναι σε δύο μέτωπα:
  1. αυτές που αποσκοπούν στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, και 
  2. αυτές που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. 
Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο είναι μέρος του μνημονίου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της (ΔΝΤ/ΕΕ)· παράλληλα όμως προσπαθούν να περιγράψουν μία πιο συνολική και μακροχρόνια μεταρρυθμιστική ατζέντα.
Παρουσιάζονται πολλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, και αναλύονται τα ζητήματα με τρόπο απλό και προσιτό σε μη-οικονομολόγους. Τα βασικότερα ερωτήματα που διαπραγματεύονται αφορούν στα εξής:
  • Πότε συσσωρεύτηκε το δημόσιο χρέος;
  • Πως επηρεάστηκε η οικονομία από το δημόσιο χρέος;
  • Γιατί είναι υπερχρεωμένη η Ελλάδα στους ξένους;
  • Πως μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα;
  • Ποια είναι η κύρια αιτία του ελλείμματος στην Ελλάδα;
  • Φοροδιαφυγή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;
  • Πρέπει να μειωθεί ο δημόσιος τομέας;
  • Πως μπορεί να παταχθεί η διαφθορά στον δημόσιο τομέα;
  • Για ποιο λόγο απαιτείται μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος;
  • Γιατί είναι σημαντική η ανταγωνιστικότητα;
  • Πως μπορεί να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία;
  • Ποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στην αγορά προϊόντων;
  • Ποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται στην αγορά εργασίας; 
Το άρθρο είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf

Στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Θ. Μουσαβερέ

Τη στήριξή του στον Θ. Μουσαβερέ για το Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας ανακοίνωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου & Ενημέρωσης της Νομαρχιακής Επιτροπής «η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Άρτας στηρίζει τον μοναδικό Ενωτικό Δημοκρατικό Συνδυασμό στον Δήμο Νικ. Σκουφά με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεόδωρο Μουσαβερέ».

Πηγή: epirusgate

Δήλωση του Χρήστου Κοσμά, Προέδρου της Κοινότητας Κομμένου.

Παρατίθεται δήλωση του Χρήστου Κοσμά, Προέδρου της Κοινότητας Κομμένου:

Η κοινότητά μας μπαίνει σε μια νέα αυτοδιοικητική πορεία όπου οι διεκδικήσεις μας, τα οράματα και οι στόχοι μας, πρέπει να συμπλεύσουν με τα οράματα και τους στόχους των άλλων τριών δημοτικών ενοτήτων ή μάλλον καλύτερα με τα αντίστοιχα των άλλων δεκατριών τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που θα αποτελούμε πλέον το νέο δήμο. Σίγουρα οι τοπικές μας υποθέσεις θα μπουν σε διαφορετική κλίμακα αξιολόγησης και η διεύρυνση αυτή – μπορεί μεν να αποβεί ωφέλιμη - εγκυμονεί όμως πολλούς κινδύνους, με κυριότερο αυτόν της μεγαλύτερης εξατομίκευσης των προβλημάτων μας και της καλλιέργειας υποψηφίων – προστατών των ατομικών μας μικροεξυπηρετήσεων.

Στο σημείο αυτό δηλώνω την ισχυρή μου θέληση  να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσω τον αγώνα που ξεκίνησα εδώ και τέσσερα χρόνια. Να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια, αυτή τη φορά, στηρίζοντας ένα συνδυασμό που δε στοχεύει στο να ικανοποιήσει προσωπικά οφέλη, πολιτικές ή τοπικιστικές συντεχνίες. Που δε συντηρεί ούτε τρέφεται από ηγεμονισμούς, ούτε κουβαλάει κομματικές σημαίες. Παρά θα κουβαλά μόνο την αγωνία μας για το αύριο αυτού του τόπου και τη διαμαρτυρία μας για τη σημερινή δεινή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που σκιαγραφείται από αυστηρά μέτρα λιτότητας, από μια βαθιά ύφεση, από την άρση πολλών κεκτημένων δικαιωμάτων, από μια διαπιστωμένη αδυναμία στο να τεθούν σε ισχύ και να λειτουργήσουν οι θεσμοί μας, από την ολιγωρία στο να γίνουν διακρίσεις και να ενισχυθούν προσπάθειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέα πρότυπα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, των φυσικών μας πόρων καθώς και αυτής της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς μας. Να κουβαλήσει βέβαια και τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Κομμένου η οποία έχει να κάνει κυρίως με την, μέχρι σήμερα, ατολμία της κυβέρνησης να δει και να διακρίνει ένα από τα αγριότερα εγκλήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο συνδυασμός «ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» με επικεφαλής τον Λάκη Μουσαβερέ, προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για μια δημιουργική συνεργασία στη βάση των παραπάνω αρχών. Δηλώνω λοιπόν τη διάθεσή μου να συμμετέχω στο συνδυασμό αυτό.

Είναι αναγκαίο, νομίζω, να μετατρέψουμε την αγωνία μας για το αύριο και τη διαμαρτυρία μας, σε έναν καθαρό αγώνα για την κατάκτηση ενός νέου δήμου που θα αναδείξει τις δημοτικές και τοπικές του κοινότητες σε πραγματικά ζωτικά όργανα. Έναν αγώνα να τεθεί σε ισχύ και να λειτουργήσει ο νέος θεσμός για τον Α’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μην παραμείνει και αυτή τη φορά ένας παροπλισμένος θεσμός στο βωμό της πολιτικής αδράνειας ή του πολιτικού κόστους.

Ενεργός Πολιτεία: Σκέψεις για μια Κοινωνική Πράσινη Δημοτική Πολιτική

Παρατίθενται σκέψεις της κίνησης "Ενεργός Πολιτεία" για μια Κοινωνική Πράσινη Δημοτική Πολιτική:

Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους, είναι πλέον ορατές. Αγγίζουν όχι μόνο τις παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ αγροτικός τομέας) αλλά πλείστες όσες πλευρές της καθημερινής δραστηριότητας των νοικοκυριών.
Οι διευρυμένοι πλέον δήμοι δεν μπορούν παρά να σταθούν υπό το φως των νέων συνθηκών « με άλλη ματιά », στο συνήθως υποβαθμισμένο κεφάλαιο των προγραμματικών τους θέσεων για την περιβαλλοντική τους πολιτική.
Οφείλουν να ενισχύσουν αποφασιστικά τις «δόσεις» των «πράσινων» δράσεών τους.
Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, τα ζητήματα που θέτει μια τολμηρή οικολογική αντίληψη και πράξη δεν απαιτούν, μόνον αντίστοιχες υποδομές σε υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που και αυτά λείπουν σήμερα από τον διευρυμένο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Γίνεται επίκαιρη και αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση–ανατροπή αντιλήψεων και συνακόλουθα πολιτικών των παλαιών Δημοτικών Αρχών των μεμονωμένων Δήμων.

Μια καινοτόμα, «εκτός των τοιχών», δημοτική οικολογική πολιτική οφείλει να μην είναι ένα φευγαλέο, επετειακό με κάθε ευκαιρία, επικοινωνιακό τρυκ, αλλά στα παραδοσιακά κοινωνικά της αιτήματα, να «δένει» σφιχτά τα οικολογικά και περιβαλλοντικά προτάγματα του Δήμου.
Μια «μακράς πνοής» οικολογική δημοτική πρακτική ξεκινά από τη διαμόρφωση των
ορων αποδοχής της και στήριξής της ενσυνείδητα από τους πολίτες του νέου Δήμου και φτάνει μέχρι την ενθάρρυνση της οικολογικής πρακτικής και της «πράσινης στάσης ζωής» στην καθημερινη δραστηριότητα των δημοτών απο το σπίτι μέχρι την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Μια «βαθιάς τομής» οικολογική δημοτική πρακτική εχει προτεραιότητά της τη διείσδυση της οικολογικής αντίληψηςστην καθημερινότητα των δημοτών, όλων μας «αρχόντων» και «αρχομένων»

Πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει αποφασιστική ρήξη με τις πρακτικές της πελατειακής αντιμετώπισης ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, μικροσυμφερόντων κλπ, που επιδρούν, με τη μια η την άλλη μορφή, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, σε περιβαλλοντικά προβλήματα, τα συντηρούν ή τα επιτείνουν.

Στη βάση αυτή λοιπόν κάθε πράξη, κάθε μέτρο, κάθε ενέργεια της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του νέου Δήμου έχουν απαράβατο κριτήριο:
Την περιβαλλοντική τους διάσταση, το περιβαλλοντικό κόστος η όφελος.

Δίπλα λοιπον στις ιστορικές για την αυτοδιοίκηση αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης εμείς τοποθετούμε στο κάδρο την οικολογική διάσταση της δημοτικής πολιτικής

Ταυτόχρονα μια πραγματική ριζοσπαστική εναλλακτική πράσινη δημοτική πολιτική δεν μπορεί παρά να απαντά στο ερώτημα:
Ποιός θα καρπώνεται τα όποια παραγόμενα οφέλη ?
Η απάντηση είναι μονοσήμαντη, απλή και καθαρή:
ο «ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ»

Δεν νοείται επομένως εκχώρηση με οποιοδήποτε τρόπο των κοινωνικών πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας δημοτικής δράσης στην ατομική ιδιοποίηση με οποιαδήποτε μορφή.
Αντίθετα μάλιστα η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής δεν μπορεί παρά να υπηρετεί τον «δημόσιο χώρο». Και όχι μόνο.
Αλλά και να τον οικοδομεί,να τον διευρύνει, σε μια κοινωνική και οικονομική περίοδο για τη χώρα που ο «δημόσιος κοινωνικός χώρος» σφαγιάζεται από τις δυνάμεις της αγοράς και τις κυρίαρχες πολιτικές.
Από τα σταυροκοπήματα και τους όρκους για το περιβάλλον και την οικολογία μπορούμε να περάσουμε σε μια δημόσια συζήτηση μπροστά στις δημοτικές εκλογές.
Αν μη τι άλλο για να μην περιορισθεί η όλη διαδικασία στην, εναγώνια πράγματι, αναζήτηση των εκατοντάδων υποψήφιων για την συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων.
Στη βάση των παραπάνω γενικών δεσμευτικών αρχών η «Δημοτική Κίνηση Ενεργός Πολιτεία στο Δήμο Νικολάου Σκουφά» διατυπώνει βασικές σκέψεις–προτάσεις
σε τομείς περιβαλλοντικών δράσεων δημοτικής αρχής.

Υπάρχουν λόγοι να ρίξουμε μια «αυτοδιοικητική ματιά» στην ενέργεια?.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι προ των πυλών. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη είναι παραπάνω από προφανείς.
Τα νοικοκυριά, οι αγροτικές εκμεταλλέυσεις και η πολλαπλή μικρή επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα όρια του Δήμου θα υποστούν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις. Σε μια μέση για παράδειγμα εκμετάλλευση ενός νέου αγρότη η ετήσια επιβάρυνση σύμφωνα με υπολογισμούς θα ανέρχεται σε 1500 euro.
Ανάλογες επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τον ηλεκτροφωτισμό, την ύδρευση και γενικά τις υπηρεσίες του Δήμου
Αυτονόητο λοιπόν μια δημοτική αρχή να αντιταχθεί σθεναρά σε τέτοιες επιλογές υπερασπιζόμενη τους δημότες της, το βιοτικό τους επίπεδο, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Πέρα όμως από αυτό μπορούν να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες.
1. Για παράδειγμα είναι καιρός νάρθει στην επιφάνεια η υπόθεση η υπόθεση του γεωθερμικού πεδίου στις Συκιές. Με πρόθεση την αξιοποίησή του τόσο για οικιακή χρήση (δίκτυα τηλεθέρμανσης) όσο και στον τομέα των αγροτικών θερμοκηπιακών εντατικών καλλιεργειών.

2. Είναι δυνατόν να προχωρήσουν δημοτικές δράσεις για «να φέρουμε τον ήλιο πιο κοντά στη ζωή μας» – που μπορούν να περιλαμβάνουν τους εξής βασικούς άξονες – κατευθύνσεις
Α. Kαταγγελία – ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της Δημοτικής έκτασης «Λάμπρα» 100 στρεμματων του διαμερίσματος Κομποτίου στην Ιωνική Ενεργειακή. Η υπόθεση μπάζει και πολύ μάλιστα
Ο φάκελλος παραχώρησης αποστέλλεται στον εισαγγελέα για τυχόν μη νόμιμες ενέργειες.

Β. Δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ.
Πρώτο βήμα η αξιοποίηση της Λάμπρας.Εντοπισμός κατάλληλων δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία άλλων δύο τουλάχιστο Δημοτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων στα δημοτικά διαμερίσματα Αράχθου και Πέτα.
Το επιχειρηματικό όφελος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετέυεται στις ανάγκες ηλεκτροδότησης των δημοτικών υπηρεσιών και στην επιδότηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης των νοικοκυριών του δήμου.

3. Θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα ευρύ Δημοτικό Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
με δύο τουλάχιστο βασικές δράσεις

Α. Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημόσιων-δημοτικών κτιρίων του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Στην πρώτη πενταετία στόχος πρέπει να είναι ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Β. Την ενθάρυνση των δημοτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.
Την ενθάρρυνση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις μικρές βιοτεχνικές μονάδες
Αυτή η ενθάρυνση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές δηλαδή
– Την καθιέρωση δημοτικών κινήτρων στους ενδιαφερόμενους πολίτες (κίνητρα που αφορούν στις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες)
– Τη μορφή της έγκυρης ενημέρωσης σε συνεργασία με κατάλληλους φορείς
– Την αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτητων των υπηρεσιών του δήμου για την κατάρτιση των σχετικών φακέλων των ενδιαφερομένων, για την μείωση του κόστους προς όφελος του ενδιαφερόμενου πολίτη.
– Συμφωνίες με χρηματοπιστωτικούς φορείς για εξασφάλιση ευνοϊκότερων από τους τρέχοντες της αγοράς όρους δανεισμού
–Τέλος και αυτό είναι το σημαντικότερο μπορεί να πάρει τη μορφή της σύμπραξης του ενδιαφερόμενου πολίτη και του Δήμου για την υλοποίηση μιας εγκατάστασης.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά.Το τεχνικο-επιστημονικό δυναμικό του νέου Δήμου δεν είναι ευκαταφρόνητο και έχει φυσικά τον πρώτο λόγο
Μένει η ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής, μακρυά από τη νεοσυντηρητική πεπατημένη και την ενδο-νεοδημοκρατική διαμάχη που τείνει να λάβει το χαρακτήρα γενικευμένου πολέμου σε όλο το νομό
Ο δήμος Νικολάου Σκουφά θα γίνει όμηρος αυτής της πελατειακής διαμάχης?
Ποιος θα τόθελε αυτό?

Ενεργός Πολιτεία - Διακήρυξη

Παρατίθεται στη συνέχεια η διακήρυξη της δημοτικής κίνησης "για την λαϊκή αυτοδιοίκηση και την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό" Ενεργός Πολιτεία:
Είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου και οι Δήμοι Αράχθου, Κομποτίου και Πέτα αποτελούν πλέον τον ενιαίο  Δήμο «Νικολάου Σκουφά».
Η  «μεταρρύθμιση » του Καλλικράτη, που επέβαλλε αυτή την πραγματικότητα, επιβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους. Δεν στηρίχτηκε σε αυτοδιοικητικά κριτήρια, δεν αφουγκράστηκε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.Υπακούει τελικά στις εντολές του περιβόητου πλέον « μνημονίου» και της τρόϊκας.
Η χωροταξία του νέου Δήμου υπάκουσε και σε κομματικές σκοπιμότητες. Συνάντησε αντιδράσεις και δεν έχει την αποδοχή μεγάλου μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Η χωροταξία του νέου Δήμου πρέπει να μπει στη δοκιμασία της λαϊκής έγκρισης.
Το προτείνουμε και το διεκδικούμε.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Bρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τρόϊκα, το μνημόνιο και οι πολιτικές που επιβάλλουν, εισβάλουν στη ζωή μας, ανατρέποντας κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων, εξαθλιώνοντας την αγροτική τάξη, υποθηκεύοντας το μέλλον των νέων ανθρώπων. Η αυτοδιοίκηση, οι όποιες κοινωνικές της δομές θα πληρώσουν και αυτές το μάρμαρο. Η νέος διευρυμένος Δήμος στις συνθήκες αυτές μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της τοπικής κοινωνίας.
Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να γίνει μια νέα αρχή.
Να μετατραπούν οργή και θυμός σε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που αποδομούν την κοινωνία και πλήττουν τα δικαιώματα των δημοτών  
Να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα μια νέα σελίδα στη διοίκηση του ενοποιημένου Δήμου, βάζοντας ταφόπλακα στο συντηρητικό, αναξιόπιστο, πελατειακό παρελθόν.
Η δημοτική κίνησή  «Ενεργός Πολιτεία» επιδιώκει να σηματοδοτήσει και να συμβάλλει με κάθε τρόπο σε μια νέα αρχή με αυτές τις βασικές προγραμματικές θέσεις.
Θέλουμε ενα Δήμο λαϊκό – συμμετοχικό
Δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, σε κάθε διαμέρισμα να προσδιορίσουν δημοκρατικά τη χρήση του δημόσιου χρήματος. Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, των τοπικών συλλογικών εκφράσεων των  πολιτών στη διαμόρφωση και διεκδίκηση εναλλακτικών τοπικών πολιτικών (συμμετοχικός προϋπολογισμός, διαχείριση–αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και δημοτικής περιουσίας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμα ενεργειακά μοντέλα, χρήσεις γης, δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών, τοπικά σχέδια ανάπτυξης και απασχόλησης κ.λπ.).
Φανταζόμαστε ένα Δήμο κοινωνικό και οικονομικά αυτοδύναμο,
Που απαιτεί από την κεντρική εξουσία φιλολαϊκές πολιτικές, οικονομική ενίσχυση του νέου Δήμου αλλά και την απόδοση οικονομικών μέσων με την διεκδίκηση μιας δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης χωρίς επιβαρύνσεις των Δημοτών
Που σχεδιάζει και υλοποιεί προνοιακές δομές με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που θα  εκφράζονται και στην πολιτική των Τελών και Δικαιωμάτων.
Εφαρμογή πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα με διάφορες μορφές, για την στήριξη και ανακούφιση των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο, με διαφανή διαχείρηση
χωρίς φέουδα  και σατραπείες
Που επιβάλλει την υιοθέτηση των αρχών του προγραμματικού προϋπολογισμού, που σημαίνει προϋπολογισμός λειτουργιών.
Σπάζουμε το βρώμικο σύστημα των αναθέσεων και τη πρακτική του «προϋπολογισμού των κονδυλίων». Σπάζουμε το αναχρονιστικού μοντέλο διαχείρησης που ανοιγοκλείνει τις κάνουλες κατά το δοκούν για να χωρέσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα της στιγμής
Διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση μιας νέας διαχείρησης  που θα επιβάλλει σύγχρονους κανόνες λειτουργίας και θα συμβάλλει στην διαφάνεια και στην προστασία του δημόσιου χρήματος.
Προσδοκούμε σε ενα Δήμο της Καινοτομίας και της Οικολογικής πράξης
Που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες και προστιθέμενη αξία κινητοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του.
Ο Δήμος στη νέα εποχή ενσωματώνει τα διαδικτυακά επιτεύγματα στις δικές του λειτουργίες, και τις επέκτείνει σε όλα τα διαμερίσματα υπηρετώντας την καθημερινότητα των δημοτών.
Που αναδεικνύει την οικολογική  πλευρά σαν απαραίτητο στοιχείο στον προσανατολισμό των δημοτικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε επιλεγμένους τομείς του Δήμου αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη λειτουργία των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.
Ελπίζουμε μαζί με τους Δημότες σε ένα Δήμο ευέλικτο και αποτελεσματικό
Ορθολογικό και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες.
Που αποστρέφοντας  το πρόσωπο στη γραφειοκρατία θα απλοποιεί τις θεσμικές λειτουργίες  με σκοπό να δίνει συγκεκριμένων λύσεων στα προβλήματα και έχοντας ως πυξίδα την  αρχή «πρώτα και πάνω απ’  όλα ο πολίτης».
Με την θέσπιση νέων οργανωτικών  προτύπων  λειτουργίας, που αλλάζουν το σημερινό αναχρονιστικό στερεότυπο και προσιδιάζουν στις ανάγκες του Δήμου με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δεξιοτήτων του προσωπικού. Με την εισαγωγή κανόνων ορθολογισμού στις λειτουργίες του πράγμα που σημαίνει επιβράβευση  στην προσφορά, στην αξία, στο ταλέντο,  με ταυτόχρονη εισαγωγή αξιοκρατικών μεθόδων.


Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία και συλλογικότητα που φιλοδοξεί να συμβάλει βάζοντας τις βάσεις για μια πορεία διεκδικητική, αξιόπιστη και διαφανή στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. 

προτιμώντας  «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε από την σιωπή και την υποταγή στις κάθε είδους σατραπείες»

για επικοινωνία e-mail : enpoliteia@gmail.com

ΠΕΣΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ                     (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ                (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΚΑΓΚΙΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ        (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ            (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ           (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ   (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΛΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ                             (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΠΑΠΑΡΡΙΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ              (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ               (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)
ΓΟΥΣΙΑ ΜΠΕΤΥ                              (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ              (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ήπειρος των αρχών του προηγούμενου Αιώνα.

Ο Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα.  Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο, και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος.  Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε.  Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ο αιώνα.  Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.
Το έργο του Φρεντ Μπουασονά, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση.  Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα.  Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.  Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ' αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες.
Καταπληκτικές φωτογραφίες από Ήπειρο των αρχών του προηγούμενου αιώνα!




unknown_42.jpg
Άνδρες και σκυλιά στο δρόμο Πρέβεζας - Ιωαννίνων, 1913

unknown_43.jpg
Δελβινάκι Ιωαννίνων, πρόκριτοι, 1913

unknown_44.jpg
Καβαλάρι Ζαγορίου, παλικάρι, 1913

unknown_45.jpg
Μετσοβο,1913

unknown_46.jpg
Μέτσοβο, στη βρύση, 1913

unknown_47.jpg
Μπάγια (κήποι) Ζαγορίου, γυναίκα 1913
unknown_48.jpg
Κόνιτσα, Μεσογέφυρα, 1913

unknown_49.jpg
Μεσογέφυρα Κόνιτσας, χωρικοί 1913

unknown_50.jpg
Ιωάννινα, η λίμνη με το κάστρο, 1913
unknown_51.jpg
Το γεφύρι της Άρτας, 1913

unknown_52.jpg
Πάργα, 1913
unknown_53.jpg
Παραμυθιά, κρεοπωλεία, 1913

unknown_54.jpg
Παραμυθιά, 1913

unknown_55.jpg
Παραμυθιά, οικία Ρίγκα, 1913

unknown_56.jpg
Καστρί Πρεβέζης, Ιερέας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο εκκλησιά, 1913

unknown_57.jpg
Φιλιάτες, εξοχή, 1913

unknown_58.jpg

unknown_59.jpg

 

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση του Γ. Κόκλα.

Η ανακοίνωση του Γ. Κόκλα, Υποψηφίου Δημάρχου

altστο νέο 'Καλλικρατικό' Δήμο Νικολάου Σκουφά:
«Μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που καλούνται να την υπηρετήσουν άνθρωποι που αποδεδειγμένα νοιάζονται και αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Άνθρωποι ικανοί να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και αποφασισμένοι να αναμετρηθούν με τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας που ούτε χρώμα έχουν, αλλά ούτε και μπορούν να περιμένουν άλλο.
Είναι αλήθεια ότι δεν περιμέναμε την χωροταξική ενότητα που προέκυψε στην περιοχή μας και ήμασταν από αυτούς που έγκαιρα διατυπώσαμε συγκεκριμένη πρόταση για μια διαφορετική οριοθέτηση. Η πρότασή μας όμως παρακάμφθηκε παρά το γεγονός ότι εξέφραζε όχι μόνο τις απόψεις των κατοίκων που ζουν στο Δήμο μας αλλά και του συνόλου του πολιτών του νομού. Ωστόσο η συνένωση των Δήμων Αράχθου, Πέτα, Κομποτίου και της Μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου ούτε αμφισβητείται, ούτε αλλάζει. Αποτελεί νόμο του Κράτους και οφείλουμε όλοι να τον σεβαστούμε. Χρειάζεται όμως να υπερβούμε τις όποιες πικρίες και να κοιτάξουμε σφυρηλατώντας την ενότητα στην πράξη και καλλιεργώντας τη συνείδηση ότι είμαστε συμπολίτες του ίδιου Δήμου, του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε για μας και τα παιδιά μας.
Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι πολύ κρίσιμες. Κλείνει μια ολόκληρη εποχή και ανοίγει μια άλλη. Στη νέα εποχή της αυτοδιοίκησης εμείς λέμε «ναι». Όλο το προηγούμενο διάστημα κάναμε πολλές συναντήσεις και πάρα πολλές συζητήσεις με ανθρώπους απ' όλα τα χωριά του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Είναι συνδημότες που έχουν την ίδια αγωνία με μας, αλλά παράλληλα και πανέτοιμοι να συστρατευτούν στον αγώνα για να μετατρέψουμε το νέο Δήμο μας σε πρωταγωνιστή και πρότυπο ανάπτυξης σ' όλους τους τομείς.
Μοιράστηκα τις σκέψεις, αντάλλαξα προβληματισμούς, συναισθάνθηκα την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου, είμαι έτοιμος να προσφέρω όλες μου τις δυνάμεις στην κοινή πορεία για τις εκλογές και αποφάσισα, να ηγηθώ της προσπάθειας ενός νικηφόρου αποτελέσματος που θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Ως υποψήφιος δήμαρχος κατανοώ απολύτως την ευθύνη που μου αναλογεί και δηλώνω ότι θα προχωρήσω μπροστά με ένα και μοναδικό στόχο: Όλοι ανεξαιρέτως οι συνδημότες μας να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο που ζουν, γιατί όλοι μαζί θα συνδιαμορφώσουμε το νέο περιβάλλον που θέλουμε και μπορούμε να το κάνουμε ανθρώπινο, που θέλουμε και μπορούμε να το αλλάξουμε.
Υπηρέτησα και υπηρετώ την αυτοδιοίκηση για πολλά χρόνια από διάφορες θέσεις και τα τελευταία από τη θέση του δημάρχου Δήμου Αράχθου. Αξιοποιώντας την εμπειρία μου αυτή, μαζί με τους «συνεργάτες μου, δεσμευόμαστε ότι ερχόμαστε για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να τολμήσουμε, να αγωνιστούμε, να και να πετύχουμε μια άλλη ποιότητα ζωής που είναι το μεγάλο όραμά μας. Δηλώνουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε ισότιμα όλους τους Δήμους και την Κοινότητα Κομμένου, που περιλαμβάνονται στον ενιαίο πλέον Δήμο Νικολάου Σκουφά και πως για μας διαχωριστικές γραμμές δεν υπάρχουν. Συνθήματά μας είναι η ενότητα και η κοινή πορεία. Κανείς δεν περισσεύει. Έτσι ξεκινάμε, έτσι θα συνεχίσουμε και έτσι θα φτάσουμε στο τέλος αυτής της ωραίας περιπέτειας στην οποία σας καλούμε να είστε όλοι δίπλα μας ώστε να χαρούμε μαζί το αποτέλεσμα.»

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Το Στρατόπεδο Παπακώστα έβαλε στο μάτι ο Π. Οικονομίδης, συνεχίζοντας την καταπάτηση των διοικητικών ορίων του Πέτα.

Παρατηρούμε να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια καταπάτησης των διοικητικών ορίων του Πέτα. Ο χώρος του Στρατοπέδου Παπακώστα, ο οποίος βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Πέτα, γίνεται βορά στις ορέξεις καταπατητών, ως συνέχεια της διαδικασίας μείωσης των στρατοπέδων του Υπουργείου Άμυνας.
Συγκεκριμένα, σε επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 401/07 απόφασής του που αφορά στην αποδέσμευση και απόδοση του στρατοπέδου Παπακώστα προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας τη Δευτέρα 30/8, προκειμένου η νέα απόφαση να υποβληθεί στο Υπουργείο Άμυνας.

Η εισήγηση του Π. Οικονομίδη είναι η ακόλουθη:
«Επισκεπτόμενος πρόσφατα, πριν 15-20 μέρες τον υπουργό Άμυνας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο μετά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλο Στασινό -τον οποίο ευχαριστώ και δημοσίως- συζητήσαμε το θέμα παραχώρησης του στρατοπέδου Παπακώστα.
Εκεί λοιπόν ο υπουργός μας ζήτησε, αφού κατανόησε το πρόβλημα και εν τη ουσία το έκανε αποδεκτό, να επικαιροποιήσουμε την απόφαση που είχαμε πάρει στο παρελθόν και έτσι φέρνουμε σήμερα για να πάρουμε αυτή την επικαιροποιημένη απόφαση η οποία, αντιγράφοντας την πρώτη απόφασή μας, λέει: «Ζητάμε την αποδέσμευση της έκτασης του στρατοπέδου Παπακώστα Άρτας και την απόδοσή της στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) για λογαριασμό κατά κυριότητα του Δήμου Αρταίων. Έως ότου βρεθεί εναλλακτικός χώρος για η δημιουργία πεδίου βολής, το πεδίο βολής θα λειτουργεί στον υφιστάμενο χώρο με όλους τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται. Η παραχώρηση της έκτασης δέον να συνοδεύεται με το σύνολο των κτιριακών της εγκαταστάσεων. Παράλληλα θα συνεχίζεται η αναζήτηση του χώρου πεδίου βολής».