Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Από 1/7/2011 η μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου



Από 1ης Ιουλίου 2011 μεταφέρονται στην Περιφέρεια οι Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΔΕΣΕ, ΔΕΚΕ, Διεύθυνση Δημοσίων Έργων, Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Περιφερειακό Ταμείο, Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και ο, τι αφορά τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η μεταφορά των ανωτέρω υπηρεσιών στο Διοικητήριο της Περιφέρειας θα γίνει σταδιακά και αναλόγως της προόδου απελευθέρωσης των χώρων από υπηρεσίες που συνυπήρχαν από παλιά με αυτές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.«Ήδη, πρόσθεσε, οι υπηρεσίες του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ έχουν μεταφερθεί και εντός των ημερών, όπως με διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιος θα μεταφερθούν η Πολεοδομία, το ΚΕΠ και το τμήμα της Πρόνοιας, που αφορά το Δήμο. Επίσης υπάρχει και η Αγροφυλακή, για την οποία αναμένεται η υπογραφή ενός εγγράφου για το που θα μεταφερθεί τελικά ως Υπηρεσία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλο το νέο προσωπικό, το οποίο ήδη τοποθετούμε ανάλογα με τις ελλείψεις που έχουμε στις άλλες υπηρεσίες και με τα προσόντα που έχει ο καθένας. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε όλη την Ήπειρο. Είναι ευκαιρία να αλλάξουνε τα πράγματα στην Ήπειρο, έστω και αν δεν υπάρχουν τα ανάλογα χρήματα». Παράλληλα ζητά την κατανόηση για τυχόν μικροπροβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά το στάδιο της μεταφοράς των υπηρεσιών, τα οποία καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Πηγή: EpirusGate

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Παραγγελιά

Εντάξει Αγορίνα μου;

Ο μπλόγκερ old-boy ενώνει μοναδικά σε ένα υπέροχο σατιρικό κείμενο τις 2 όχι και τόσο ασύμπτωτες (τελικά) πραγματικότητες, του πρόσφατου ποδοσφαιρικού σκανδάλου και του Μεσοπρόθεσμου.

από το http://old-boy.blogspot.com

Γ: Κυρία Αγκέλα, καλημέρα, τι κάνετε;
Μ: Καλημέρα. Συγχαρητήρια αγόρι μου να πούμε για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Γ.: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι, κυρία Αγκέλα, καλά, δεν έχω κοιμηθεί τα τελευταία βράδια. Μια η συναίνεση, μια ο ανασχηματισμός, μια η συζήτηση στη βουλή.
Μ.: Το ίδιο παθαίνουν κι οι άλλοι, οι δικοί μου, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ. Τόσο πολύ, κύρια Αγκέλα;
Μ: Κι όσο περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλλω, τόσο γίνεται. Κατ' αρχάς έλα να σου πω, εχθές κοιτάγανε, βλέπαμε τη συνεδρίαση με τον Βόλφανγκ και τον Μπαρόζο στο ξενοδοχείο το Sofitel. Ξέρεις τι είπαν όλοι; «Ο μόνος που αγορεύει με ψυχή και είναι έτοιμος να τους φάει όλους είναι ο Γιώργος», χωρίς να ξέρουνε τίποτε…. (γέλια).
Γ: Α, δεν ξέρουν, έχουν (ακατάληπτο)… (γέλια)
Μ: Ολοι οι άλλοι παίζανε σε δεύτερο βαθμό από εσένα να πούμε. Και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Δεξιά. Δηλαδή, εσύ έπαιζες μία, μη σου πω δύο πιο δυνατά. Αφού κάποια στιγμή που βάρεσες αυτήν την κορώνα στο τελευταίο δίλεπτο της ομιλίας για τη σωτηρία της πατρίδας, σηκωθήκανε οι βενιζελικοί και χοροπηδάγανε, τους έδειχνε η τηλεόραση.
Γ.: Ηρθαν και οι βλάκες από κάτω, ήρθαν να μου μιλήσουνε, αλλά εγώ έκανα τον μ…, έφυγα. Κύρια Αγκέλα, μόνο ότι τελείωσε το φάρμακο να ξέρετε! Δεν θα έχω πάλι να πληρώσω μισθούς και συντάξεις.
Μ: Εντάξει, αγορίνα μου, θα σου φέρω εγώ. Πότε θέλεις εσύ άλλο;
Γ: Ε, τώρα θέλω την πέμπτη δόση.
Μ: Πότε θέλεις αγόρι μου;
Γ.: Αρχές Ιουλίου.
Μ: Ε καλά ρε παιδάκι μου, έχεις τρελαθεί; Θα σου έχω ετοιμάσει να πούμε, εντάξει. Θα σου έχω φτιάξει αγόρι μου. Το μεσοπρόθεσμο μόνο να έχεις ψηφίσει και τον εκτελεστικό.
Γ.: Εντάξει κύρια Αγκέλα. Φεύγετε για Φρανκφούρτη ή θα σας δούμε Βρυξέλλες;
Μ: Όχι, δεν πάω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να τους δώσω και την τιμή να πάω στους μπινέδες αυτούς. Μάλλον μεθαύριο θα φύγω για Βρυξέλλες για 1-2 μέρες για να πάω να σας πληρώσω να πούμε.
Γ.: Έγινε, θα τα πούμε.
Μ: Έγινε αγόρι μου, συγχαρητήρια λεβέντη μου.

---

Νέα στοιχεία έρχονται διαρκώς στο φως της επικαιρότητας. Διάλογος ανάμεσα στα ανωτέρω πρόσωπα, ξημερώματα 17.6.2011:


Μ: Ρε Γιώργο, δεν ήθελα να σου στείλω μήνυμα αυτή τη φορά, ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο να σου πω καλή επιτυχία.
Γ: Καλά κάνατε, είχαμε έκτακτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κυρία Αγκέλα. Τώρα τελειώσαμε.
Μ: Λοιπόν, Γιώργο, ένα θα σου πω αγόρι μου, ξέχασε ότι έχει γίνει την προηγούμενη μέρα, ξέχασε αν σε έχει στεναχωρήσει κανένας πρώην συμφοιτητής σου στο Χάρβαρντ και τέτοια. Παίξε για πάρτη σου σήμερα. Μ’ ακούς;
Γ: Σας ακούω, κυρία Αγκέλα.
Μ: Κυβέρνησε για σένα αγόρι μου, κυβέρνησε για πάρτη σου. Μην σκέφτεσαι το προηγούμενο φιάσκο.
Γ: Ναι, ναι έτσι είναι, έχω και το … γιατί προχθές δε πήρα τη Συναίνεση που μου είχατε πει σε επίπεδο αντιπολίτευσης αφού διαφώνησε η οικογένειά μου και θα τη πάρω σήμερα σε επίπεδο κόμματος. Έχω σχεδόν τη μισή Συναίνεση πάνω από το φακελάκι.
Μ: Κυβέρνησε για σένα αγόρι μου, μη κυβερνάς για κανένανε. Χωρίς κανένα άγχος και μη σκέφτεσαι τίποτα.
Γ: Τι γράφανε οι εφημερίδες, τι γράφανε γιατί δεν διάβασα;
Μ: Τίποτα, τι να γράψουν οι εφημερίδες; Γράψτους στα αρχ… σου. Δείξε σήμερα τα αρχ… σου και να τους τελειώνεις επί τόπου.
Γ: Θα παίξω καλά, ναι.
Μ: Πάρτον πάνω σου τον ανασχηματισμό σήμερα, εντάξει;
Γ: Έγινε, κυρία Αγκέλα.
Μ: Καλή επιτυχία, Γιώργαρε.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στο 15% το ποσοστό της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ


Η Κομσιιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη, 23/6/2011, ότι θα μειωθεί στο 15% -αντί του 50% που ισχύει συνήθως- η συμμετοχή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης στην περιφέρεια και ότι θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης που θα επιβλέπει έαν η χώρα χρησιμοποιεί τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής αποδέχθηκε την πρότασή του για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα μέσω του επαναπρογραμματισμού των πόρων των κοινοτικών ταμείων τους οποίους δικαιούται η χώρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ένα ποσό της τάξεως των 15 δισ. ευρώ, μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα προς όφελος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ σημείωσε ότι η εθνική συμμετοχή για την πραγματοποίηση των έργων στην περίπτωση της Ελλάδας, θα περιοριστεί στο 15%. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα παρασχεθεί στην Ελλάδα σημαντική τεχνική ενίσχυση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων.
Στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόθεση της Επιτροπής να αναπτύξει συνέργειες μεταξύ του νέου προγράμματος και των διαρθρωτικών ταμείων.»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η δυνατότητα της Ελλάδας για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων ώστε να υπάρξει ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»»
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει την προετοιμασία εκ μέρους της Επιτροπής, μαζί με τα κράτη μέλη, ενός συνολικού προγράμματος τεχνικής βοήθειας για την Ελλάδα.»

Το σχέδιο της Κομισιόν αφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία είναι συγχρηματοδοτούμενα, δηλαδή συνεισφέρει κεφάλαια και το κράτος και η ΕΕ. Στόχος είναι να διασωθούν τα 22 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να απορροφηθούν, λόγω δομικών προβλημάτων. Με βάση την πρακτική της συγχρηματοδότησης, η Ελλάδα συνεισφέρει αναλόγως του προγράμματος και της περιφέρειας από 15% ως και 50%.

Ήδη, στα ταμεία της ΕΕ υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, τα οποία ο κ. Μπαρόζο εισηγείται να διατεθούν άμεσα προς την Ελλάδα. Στόχος της Κομισιόν εκτιμάται ότι είναι να καλυφθεί προσωρινά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσοστό της ελληνικής εθνικής συμμετοχής. Τα χρήματα αυτά θα εκταμιευθούν τώρα και θα παρακρατηθούν τα επόμενα χρόνια. Η απαίτηση να υπάρξει συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την ΕΕ είναι ζήτημα που μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι ένα χρόνο.

Έτσι, η Κομισιόν αναζητεί νομική φόρμουλα προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Σε κάθε περίπτωση, η προεκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων για πληρωμές έργων, μπορεί να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα ώστε να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να ξεφύγει από τη βαθιά ύφεση. Επιπλέον, η ανάπτυξη μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα απ' ότι αναμένεται και να είναι ισχυρότερη απ' ότι προβλέπεται σήμερα, με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί το χρέος -ως ποσοστό του ΑΕΠ στα σημερινά επίπεδα- και να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ομαλή εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, τόσο μέσω της προεκταμίευσης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, όσο και από δάνεια ή εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που θα χρηματοδοτούσε κυρίως μεγάλα έργα στον τομέα των υποδομών. Ακόμα, όμως, και τα μισά απ' αυτά τα κεφάλαια να μπορούσαν να διατεθούν, είναι σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη, με αποτέλεσμα να μειώνεται ταχύτερα και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρότεινε πρόσφατα την αναστολή της υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε το 100% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων περιφερειακής πολιτικής και του Ταμείου Συνοχής για την Ελλάδα να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι αναπτυξιακές δράσεις θα χρηματοδοτούνται άμεσα, καθώς θα παρακαμφθεί το σκέλος συγχρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημειώνεται πως στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου εκταμιεύθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις 1,7 δισ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είχαν εκταμιευθεί 3,4 δισ. ευρώ, καθώς για λόγους εξωραϊσμού του προϋπολογισμού οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο, κάτι που λειτουργεί εις βάρος της απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δυο χρόνια η Κομισιόν είχε επιτρέψει την προεκταμίευση των κοινοτικών κοδυλίων για τις πληρωμές έργων (κάτι που δεν έχει αξιοποιήσει η Ελλάδα), προκειμένου τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τότε τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης του 2008.

Η παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα



* ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου

* ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα

* ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα

* ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας

* ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα

* ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.

* ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.

* ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.

* ΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ :
Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.

* ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.

* ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι,έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.

* ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

* ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.

* ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)

* ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ:H λύση αργεί, το έργο επείγει


Το παγωμένο έργο της Ιόνιας Οδού εντάσσεται στο συνολικό πρόβλημα με τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους που γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση. Ήδη ο νέος Υπουργός Υποδομών εξήγγειλε και διακομματική συζήτηση προκειμένου ο γόρδιος δεσμός να λυθεί και τα έργα να αρχίσουν και πάλι να κατασκευάζονται.Ο Δυτικός Άξονας ή Ιόνια Οδός είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση καθώς κανένας άλλος άξονας δεν θα επηρεάσει συνολικά τις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Το δυτικό τμήμα της χώρας που απομονώνεται ουσιαστικά από την οροσειρά της Πίνδου είναι ο μεγάλος αδικημένος σήμερα.Η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει το Αντίρριο με τα Γιάννινα μέσω όλων των μεγάλων πόλεων της περιοχής (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα) είναι το όραμα πολλών γενεών ενώ χάρις στην σύνδεση του με την Εγνατία και την Ολυμπία Οδό θα δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο οδικών αξόνων υψηλών προδιαγραφών με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα προβλήματα για την Ιόνια Οδό είναι ούτως ή άλλως πολλά. Οι μελέτες σε πολλές περιοχές αποδείχτηκαν πρόχειρες, τα προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις έμειναν παγωμένα για 3 χρόνια και μόνο τον τελευταίο χρόνο έγιναν κινήσεις για την οριστική απελευθέρωση χώρων για την κατασκευή του δρόμου.Η διέλευση της Κλόκοβας (ή Παλιοβούνας αν θέλετε) είναι το μεγάλο ζήτημα καθώς η πρόβλεψη για απλή διαπλάτυνση του δρόμου αποδείχθηκε ως μελετητική αστοχία και η κατασκευή σήραγγας δείχνει μονόδρομος. Ωστόσο αυτό θα απογειώσει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής και ίσως παραμείνει ως ένα από τα μπλοκαρισμένα τμήματα που θα παραπεμφθούν για λύση στο μέλλον...Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η διαπίστωση πως από το 175ο έως το 182ο χλμ. τα έργα δεν μπορεί να προχωρήσουν, γιατί πέφτει πάνω στο δίκτυο υψηλής τάσης και χρειάζεται να μετατοπιστούν οι τεράστιοι πυλώνες.Η ΔΕΗ φυσικά αντιδρά καθώς -και σωστά- λέει πως αυτό είναι ένα άλλο έργο και το βάρος πρέπει να το αναλάβει είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε ο παραχωρησιούχος. Το δε κόστος ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ευρώ!Φυσικά αυτά μερικά από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει τεράστιος ντόρος με τις αμμοληψίες από τον ποταμό Εύηνο και πολύ μελάνι είχε χυθεί για το τμήμα Άρτα - Ιωάννινα που λίγο-πολύ παρουσιαζόταν ως ένα τμήμα που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ
Πάνω στην Ιόνια Οδό σχεδιάζεται φυσικά ένα ολόκληρο νέο οδικό δίκτυο το οποίο φιλοδοξεί-όταν ολοκληρωθεί- να μεταμορφώσει τις μεταφορές σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Ιωάννινα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.Οι κάθετοι άξονες που θα είναι σε επαφή με την Ιόνια Οδό είναι ήδη κάποιοι σε κατασκευή και άλλοι σε σχεδιασμό. Τμήματα του δρόμου Ηγουμενίτσα- Πρέβεζα , ο οδικός άξονας Άκτιο- Αμβρακία, η σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο, η σύνδεση με το λιμάνι του Αστακού και η μελλοντική επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά είναι τα σημαντικότερα από αυτά.Φυσικά τα χρονοδιαγράμματα της Ιόνιας Οδού έχουν τιναχτεί στον αέρα και μόνο με την επίλυση τόσο του ίδιου του ζητήματος της συνολικής κατασκευής του έργου όσο και των επιμέρους προβλημάτων υπάρχει ελπίδα, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο αναπτυξιακό έργο.

Πηγή: EpirusGate

ΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΚΟΙΤΑΕΙ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ



Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται το ΤΕΙ Ηπείρου και η διοίκησή του προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα που, ουσιαστικά μεταθέτει στα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ) το υπουργείο Παιδείας.Γι αυτό άλλωστε και ο πρόεδρος του ιδρύματος Γρηγόρης Γκίκας επανέλαβε την πρότασή του για συνένωση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε μια «ενιαία πανεπιστημιακή κοινότητα», πρόταση που και αυτή βρίσκει ωστόσο σοβαρές διαφωνίες απέναντί της.Αν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ένα περιθώριο μέχρι του χρόνου, βασιζόμενο στο αποθεματικό του, για να καλύψει τις ανάγκες καθώς η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε τρεις φορές από πέρυσι το καλοκαίρι, περίπου στο μισό, το ΤΕΙ είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα. Εξ αιτίας των κακών προγραμματισμών από καταβολής του, αλλά και των απροειδοποίητων και μάλλον, άνευ προγραμματισμού περικοπών, στα μισά της χρονιάς από πλευράς υπουργείου, κινδυνεύει να μην μπορεί να ολοκληρώσει τις διδακτικές ώρες από του χρόνου σε πολλά τμήματά του και άρα, να αφήσει «στον αέρα» κυριολεκτικά τα πτυχία του.Ο κ. Γκίκας προτείνει την άμεση συγκέντρωση όλων των τμημάτων του ΤΕΙ στην Άρτα, δικαιολογώντας την πρότασή του, είτε με τη δημιουργία «ενιαίας πανεπιστημιακής κοινότητας» και της χωροταξικής έννοιας του πανεπιστημιακού campus, είτε με την εξοικονόμηση χρημάτων από τις υποδομές που θα φύγουν από την ευθύνη του ΤΕΙ. Ο κ. Γκίκας το λέει αυτό κομψά, «προσφέροντας» τις υποδομές που θα μείνουν «ορφανές» σε «συμπληρωματικές προς την εκπαίδευσηπροσοδοφόρες δράσεις και δομές ή και να διατεθούν σε υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των συγκεκριμένων πόλεων». Ακόμα, προτείνει την περιστολή και συγχώνευση σχολών και τμημάτων. Μια σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΣΤΕΓ) με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ανθοκομίας και Ζωικής Παραγωγής και Ιχθυοκομίας, με εισαγωγή 150 σπουδαστών κάθε χρόνο, μια Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) με τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στην Οικονομία με 350 εισακτέους και μια Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνειας (ΣΕΥΠ) με Λογοθεραπεία, Νοσηλευτική και Βρεφονηπιοκομία, επίσης με 350 εισακτέους. Επί της ουσίας δηλαδή, μόνο η ΣΕΥΠ που σήμερα βρίσκεται στα Γιάννενα, δεν «συγχωνεύεται» και τα τμήματά της μένουν ως έχουν. Ο κ. Γκίκας προτείνει τη μετακίνησή της στην Άρτα τονίζοντας ότι «μετον τρόπο αυτό ενισχύονται οι υφιστάμενες δομές υγειονομικής περίθαλψης στην Άρτα και το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας θεωρώ ότι μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σπουδαστών». Τέλος, ως έχει παραμένει και η Σχολή Μουσικών Σπουδών που σήμερα έχει μόνο το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, με την προοπτική ανάπτυξης και άλλου προγράμματος σπουδών στο εγγύς μέλλον «και με τη βοήθεια του υπάρχοντος προσωπικού» όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας. Στη σχολή θα εισάγονται 100 σπουδαστές σύμφωνα με την πρόταση. Εν ολίγοις, η πρόταση προσανατολίζεται στο «κόψιμο» σχολών με ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα, λίγους ή μηδενικούς εισακτέους και μικρό αριθμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και την ανάδειξη των «καλών χαρτιών» του ΤΕΙ, δηλαδή της ΣΕΥΠ και του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. «Εν κατακλείδι, νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε αδιάφοροι στον «κυκεώνα» των εξελίξεων.Θεωρώ ότι η πρότασή μου για τη δημιουργία ενιαίας ακαδημαϊκής κοινότητας στο ΤΕΙ Ηπείρου είναι σε σωστή κατεύθυνση, θωρακίζει τον ακαδημαϊκότητα του ιδρύματός μας καιαποτελεί ‘καθαρή λύση’στα πλαίσια της διαθεματικότητας και της διεπιστημονικότητας» τόνισε στη χθεσινή συνέλευση του ΤΕΙ στην Άρτα, ο κ. Γκίκας.

Πολλοί κύκλοι σπουδών
Πιο περίπλοκη, αλλά και συνολικότερη είναι η πρόταση της καθηγήτριας του ιδρύματος Μαρίας Ζουμπούλη. Η πρόταση της κας Ζουμπούλη εστιάζει κυρίως στην ακαδημαϊκή λειτουργία των σχολών και των τμημάτων, με διαχωρισμό του τρόπου εισαγωγής ανάλογα με τον τύπο (απολυτήριο λυκείου, πανελλαδικές κ.λπ) και διαχωρισμό επίσης των κύκλων σπουδών, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο. Η κα Ζουμπούλη προτείνει την παραμονή των υποδομών του ΤΕΙ στις πόλεις όπου βρίσκονται σήμερα, και ειδικά για τα τμήματα αναφέρει: να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα τμήματα Νοσηλευτικής και Λογοθεραπείας «ως πρώτος κύκλος σπουδών στην ιατρική» και της βρεφονηπιοκομίας, κατά τον ίδιο τρόπο, στη «παιδαγωγική σχολή» (προφανώς, εννοεί τη σχολή Επιστημών της Αγωγής).Η κα Ζουμπούλη προτείνει την ενσωμάτωση των περιφερειακών ΤΕΙ στα πανεπιστήμια υπό τη θεσμική «ομπρέλα» των περιφερειακών συμβουλίων ανώτατης εκπαίδευσης και τονίζει πως, τα περιφερειακά τμήματα δεν εξυπηρέτησαν «ψηφοθηρικές ανάγκες» όπως έχουν κατηγορηθεί, αλλά τα προβλήματα προήλθαν σε μεγάλο βαθμό «στο ότι περιοριζόταν στο ρόλο του φτωχού συγγενή των πανεπιστημίων». Και οι δύο προτάσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ Ηπείρου, www.teiep.gr.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν πέρασε η πρόταση για μεταφορά στην Άρτα όλων των σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου


Mε μεγάλη πλειοψηφία απορρίφθηκε, από τη γενική συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου, η πρόταση του προέδρου του κ. Γκίκα να ενοποιηθούν και να μεταφερθούν όλες οι σχολές του Ιδρύματος στην Άρτα.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΤΕΙ, υποστήριξε ότι έτσι θα λειτουργήσει καλύτερα το Ίδρυμα, επιχείρημα που έχει βάση, όμως οι αντιδράσεις από τις άλλες τρεις πόλεις που υπάρχουν παραρτήματα (Γιάννενα, Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα), ήταν πολύ ισχυρές.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ερώτηση Ε.Στυλιανίδη για την αναστολή λειτουργίας Τμημάτων του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα


Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή σχετικά με το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου
στην Ηγουμενίτσα,ο πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.Αναλυτικά στην ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου,ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει τα εξής:"Σε αντίθεση με τη σημαντική προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της λειτουργίας του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά, και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, στην αναστολή εισαγωγής φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 σε δύο από τα τρία Τμήματα του και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ιχθυοκομίας- Αλιείας και στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων.Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα και τους τοπικούς φορείς, αφού ισοδυναμεί πρακτικά με το κλείσιμο του Παραρτήματος της Ηγουμενίτσας, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν ενεργοποιεί το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (ΦΕΚ 44 Α/12-03-2009) ενώ το τρίτο Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών είναι βέβαιο ότι σύντομα θα μετακινηθεί εκτός Θεσπρωτίας.Επιπλέον, η πιθανή κατάργηση του Τμήματος που είναι συναφές με την Υδατοκαλλιέργεια και την Αλιεία, θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, η σπουδαιότητα του οποίου είναι σημαντική για την τοπική οικονομία.Σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ηγουμενίτσα η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Χριστοφιλοπούλου, χωρίς να αναλάβει καμία συγκεκριμένη πολιτική δέσμευση, δήλωσε ότι η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο. Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός
1. Με ποια συγκεκριμένα κριτήρια και για ποιούς λόγους, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας των Τμημάτων Ιχθυοκομίας – Αλιείας και Τουριστικών Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας;
2. Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος με τους αρμόδιους φορείς ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αιτιολογήσουν την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των συγκεκριμένων Τμημάτων αλλά εκ των υστέρων, κατά την επίσκεψή της στην Ηγουμενίτσα και προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η κ. Χριστοφιλοπούλου επιχείρησε προσχηματικό διάλογο με τους τοπικούς φορείς;
3. Γιατί δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Ν. 3794/2009 («Συγχώνευση, μετονομασία και άλλες μεταβολές των Τμημάτων ΤΕΙ»), όπως για παράδειγμα η έκφραση γνώμης από το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ);
4. Ποιές θα είναι οι βασικές κατευθύνσεις του νέου σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο ειδικότερα όσον αφορά το ΤΕΙ Ηπείρου, ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτού του σχεδιασμού, το θεσμικό πλαίσιο και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν;
5. Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των Τμημάτων του;
6. Πότε θα λειτουργήσει στην Ηγουμενίτσα το νεοϊδρυθέν Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας;"


Πηγή: EpirusGate

Τελική ευθεία για τα διόδια της Εγνατίας

Ανατέθηκε και η λειτουργία τους σε εταιρεία, ενώ προχωρά η εγκατάσταση των προσωρινών σταθμών

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την λειτουργία τω προσωρινών σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό και ειδικότερα εντός Ηπείρου και στο Μαλακάσι προς τη βόρεια Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι κατευθύνονται προς Ηγουμενίτσα και είναι πολλοί, λόγω αποδράσεων στις παραλίες της ή προς την Κέρκυρα, θα έχουν για έναν ακόμη μήνα μικρότερο κόστος, μετά θα καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί.Πρώτος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της «Εγνατία οδός Α.Ε» στην Ήπειρο, Θέμης Σιόντης, ο σταθμός του Μαλακασίου που είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Σύντομα δηλαδή το ταξίδι προς τη βόρεια Ελλάδα μαζί με τα άλλα διόδια θα κοστίζει επιπλέον χρήματα.Με λίγες μέρες διαφορά, προς τα τέλη του επόμενου μήνα θα ανοίξει και αυτός κοντά στον κόμβο Τύριας.Ο σταθμός στη διαδρομή Γιάννινα-Ηγουμενίτσα και το αντίστροφο «στήνεται» σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον κόμβο Τύριας (προς Ηγουμενίτσα) και ήδη έχουν γίνει οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση των προκάτ οικίσκων και διαμορφώνονται οι νησίδες. Θα υπάρχουν δυο διελεύσεις ανά κατεύθυνση και μια διπλή στη μέση και δεν αναμένεται να προκαλείται καθυστέρηση στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ανατέθηκε και η λειτουργία
Την κατασκευή τω προσωρινών σταθμών ανέλαβε την Άνοιξη η γνωστή από πολλά τμήματα της Εγνατίας, εταιρεία «ΑΚΤΩΡ», ενώ την προμήθεια του εξοπλισμού και λειτουργία των διοδίων η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε.Συνολικά οι προσωρινοί σταθμοί διοδίων, μέχρι να εφαρμοστεί το σύστημα με τα ηλεκτρονικά (πληρώνεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύεις) είναι έξι και άμεσα μας αφορούν οι δυο, Μαλακασίου και Τύριας. Τα διόδια σε όλο το μήκος της Εγνατίας καθυστέρησαν παρόλο που η χώρα είχε υποχρέωση λόγω της συγχρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε να τα θέσει σε λειτουργία από το 2008. Μοιραία δεν υπήρξαν έσοδα ούτε για τη δαπανηρή συντήρηση και την εξυπηρέτηση δανείων που έλαβε η εταιρεία για να ολοκληρώσει τμήματα.Η λύση των προσωρινών διοδίων θα φέρει έσοδα στα ταμεία, αυτός είναι ο άμεσος στόχος.

Η Ήπειρος δεν εξαιρέθηκε
Τελικά δεν αποφεύχθηκε η επιβολή διοδίων εντός Ηπείρου, αφού νωρίτερα είχαν «καταργηθεί» τα διόδια στο Δροσοχώρι, όπου και ο σταθμός που στήθηκε προ ετών.Θυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα είχε λάβει απόφαση και ζητούσε να μην ισχύσουν διόδια εντός της Ηπείρου, αλλά να εφαρμοστούν μια και καλή τα ηλεκτρονικά. Ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, παρόλο που οι βουλευτές και η αυτοδιοίκηση πρότειναν να είναι αυξημένο το αντίτιμο στο Μαλακάσι και να μην γίνει ο προσωρινός σταθμός μεταξύ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, δεν αποδέχθηκε το αίτημα σε σύσκεψη που είχε γίνει στα Γιάννινα και έτσι τα διόδια έρχονται...Μέχρι να δούμε και το μέλλον της Εγνατίας που οδεύει προς παραχώρηση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης σε ιδιώτες από το 2012, όπως προαναγγέλθηκε.

Σε αναμονή για τον ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου
Σε ότι αφορά τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που θα λειτουργήσει στο Ελευθεροχώρι (όρια Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας) προ πολλού έχει ανατεθεί στην εταιρεία «ΑΕΓΕΚ» (δεύτερος διαγωνισμός αυτός, αφού ο πρώτος με ανάδοχο την Motor oil ακυρώθηκε) και αναμένεται ακόμη η έναρξη κατασκευής αφού ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εργασίας προετοιμασίας του χώρου, ένθεν και ένθεν του αυτοκινητοδρόμου, όπου σήμερα λειτουργούν πάρκινγκ, αρχικά με πρατήριο καυσίμων και σταδιακά με άλλες υποδομές που προβλέπονται στη σύμβαση.

Επίχωμα στο Περιστέρι και άλλες παρεμβάσεις
Το έργο αποκατάστασης του προβλήματος με το επίχωμα κοντά στο Περιστέρι, μετά τη γέφυρα και τη σήραγγα Δεματίου, παραμένει σε διαδικασία για την δημοπράτηση του, αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Πάντως, ο προϋπολογισμός των 11 εκ. ευρώ αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα για την εταιρεία, όμως είναι παρέμβαση που ούτως ή άλλως θα γίνει για να δοθεί κάποια στιγμή πλήρης ο αυτοκινητόδρομος στην κυκλοφορία χωρίς το κενό των 800 μέτρων στο ύψος του Μεγάλου Περιστερίου.Συνεχίζονται και αυτό το διάστημα οι εργασίες για τη συμπλήρωση ελλείψεων σε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό σε σήραγγες (αυτός είναι ο λόγος που είναι διαθέσιμη σε πολλές η μία λωρίδα κυκλοφορίας), αλλά και οι άλλες αναγκαίες συντηρήσεις του οδοστρώματος και όχι μόνο που έχει αναλάβει η εταιρεία «ΑΕΓΕΚ».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων σε Άρτα και Πρέβεζα

xyta-karbounariooΣε απάντηση της (πρώην) Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τίνας Μπιρμπίλη στην ερώτηση με αρ. πρωτ. 16558/19-5-2011 που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Παπασιώζος (Άρτας) και Δημήτρης Τσουμάνης (Πρέβεζας), με θέμα «Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην Άρτα και στην Πρέβεζα»,  προκύπτει πως κατατέθηκαν προτάσεις για χρηματοδότηση μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., που περιλαμβάνουν τους οικισμούς του πρώην Δήμου Κομποτίου, Κομπότι και Σελλάδες, Άγιο Νικόλαο, και για τον πρώην Δήμο Πέτα, τους οικισμούς Πέτα και Άγιο Δημήτριο.

Επίσης στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., κατατέθηκε πρόταση για αποχέτευση ακαθάρτων των οικισμών Γραμμένιτσας και Βλαχέρνας Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων.
Σύμφωνα με την ίδια απάντηση, δεν έχει κατατεθεί πρόταση μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., για τον Οικισμό Νεοχώρι, του πρώην Δήμου Αράχθου.  
Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

-Οι πόλεις της Άρτας και της Πρέβεζας είναι συμμορφωμένες με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων και διαθέτουν ολοκληρωμένα δίκτυα αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων που λειτουργούν κανονικά.
-Ο οικισμός Λούρος έχει ήδη εντάξει το έργο με τίτλο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Δήμων Λούρου και Θεσπρωτικού στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., συνολικού προϋπολογισμού 13,1 εκ. ευρώ.
-Η πρόταση χρηματοδότησης που αφορά τον οικισμό Κομπότι κατατέθηκε στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., στις 30/03/2011 με τίτλο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων (του τ. Δήμου Κομποτίου) και των οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου (του τ. Δήμου Πέτα) του Δήμου  Νικολάου Σκουφά  Ν.  Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου» και τώρα βρίσκεται  σε φάση αξιολόγησης

-Επίσης, έχει υποβληθεί στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. στις 18/03/2011 η πρόταση «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Γραμμένιτσας και Βλαχέρνας Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων» προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ και τώρα είναι υπό αξιολόγηση
-Οι οικισμοί Νεοχώρι του νέου Δήμου Νικολάου Σκουφά (πρώην Δήμου Αράχθου) και Καναλλάκι του νέου Δήμου Πάργας (πρώην Δήμου Φαναριού) δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα πρόταση για χρηματοδότηση στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.»
Σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και σχετικά με τον σχεδιασμό νέων μονάδων ΕΕΛ, αναφέρονται τα εξής, σχετικά με τις διαδικασίες μελετών κ.λ.π.:
«Στο ΠΕΠ Ηπείρου 200-2006 έχουν ενταχθεί μελέτες με τίτλο «Μελέτες έργων συλλογής μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Αμβρακικού, Αράχθου, Ζαλόγγου και Φιλοθέης» προϋπολογισμός  2.750.0000 ευρώ οι οποίες προκηρύχθηκαν στις αρχές του 2008.
Οι εν λόγω μελέτες έχουν περαιωθεί ενώ τα προτεινόμενα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτήσεων.

Ειδικότερα:
-Έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικών δικτύων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Σελλάδων (του τ. Δήμου Κομποτίου) και των οικισμών Πέτα και Αγ. Δημητρίου (του τ. Δήμου Πέτα) του Δήμου Νικ. Σκουφά Νομού Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου.
-Είναι σε διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (έχει εκδοθεί ΠΠΕΑ) για την «Κατασκευή  δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Νεοχωρίου, Αγίας Παρασκευής (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Ανθότοπου και Κολομοδίων), Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Αράχθου αλλά και οικισμών του Δ. Αμβρακικού (Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου) του Δ. Αμβρακικού και σε επόμενη φάση και του οικισμού Κομμένου της κοιν. Κομμένου του Ν. Άρτας.
-Είναι σε διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (έχει εκδοθεί ΠΠΕΑ) η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ του Δ. Φιλιππιάδας για να «δεχθεί» και τα λύματα των οικισμών Ρόκκας, Καλαμιάς, Χαλκιάδων του Τ.Δ. Φιλιππιάδας και μελλοντικά του οικισμού Αγ. Σπυρίδωνας του Δ. Άρτας.
-Είναι σε φάση εκπόνησης η μελέτη για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης για τους παραλιακούς οικισμούς Κανάλι, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελος, Καστροσυκιά, παραλία Καστροσυκιάς, Βράχος, παραλία Βράχου, Λούτσα, παραλία Λούτσας, Λυγιά, Ριζά παραλία Ριζών των τ. Δήμων Ζαλόγγου και Δ. Φαναρίου Πρέβεζας.
Για όλα τα ανωτέρω έργα σχεδιάζεται από τους φορείς υλοποίησης η ένταξη των έργων εντός του 2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑτου ΥΠΕΚΑ όπου υπάρχει σε εξέλιξη ανοιχτή πρόσκληση χρηματοδότησης».
Πηγή: Ηχώ της Άρτας

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα

Πηγή: Διαδίκτυο
Στηρίξτε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, γιατί έτσι θα στηρίξετε τις θέσεις εργασίας σας και θα δημιουργήσετε θέσεις εργασίας για συμπατριώτες σας!
12 Αλλαγές που μπορούν να σώσουν την οικονομία, δηλ. "το κεφάλι μας"!
1. Αντί για ΤΥΡΙ γκούντα (άγευστο) ψωνίστε Λογάδι Ηπείρου/ Τρικαλινό ή Μακεδονικό Τυρί, κασέρια, κεφαλοτύρια Κρήτης, Νάξου, Μυτιλήνης κλπ κλπ. Λιώνουν το ίδιο καλά στην πίτσα και στα τοστ.
2. Aντί για ΠΑΓΩΤΑ Nestle, Algida, προτιμήστε τώρα με τις ζέστες τα πραγματικα ελληνικά :ΕΒΓΑ, ΚΡΙ ΚΡΙ και ΜΟΝΟ αυτα !
3. Αντί για Coca Cola Πέρσι Cola αγοράστε ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Lux, Εψα, Παλίρροια, ΒαπΚουγιός (Βασικα μην πίνετε αναψυκτικα, αλλα αν πίνετε, προτιμήστε ΜΟΝΟ ελληνικα !)
4. Αντί για ΜΠΥΡΑ Heineken, Amstel κλπ κλπ, αγοράστε Kraft, ΦΙΞ, Βεργίνα, Μαγκνους Παπαδημητρίου (Εξαίρετη και καλοψημένη!/μύθος, ρεθυμνιακή κλπ).
5. Αντί για ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ Barilla, Μίσκο που παράγονται από πολυεθνική, αγοράστε μονο μακαρόνια Μ έ λ ι σ σ α. Ειναι εξαιρετικα και τα καλύτερα απο όλα (δοκιμάστε αυτά του καρότου ! Απίθανα !)
6. Αντί για  .. προσούτο, αγοράστε μόνο ελληνικά ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ.
7. Αντί για ΣΚΛΗΡΟ ΤΥΡΙ Δανίας, αγοράστε ελληνικά κεφαλοτύρια (παράδειγμα Δωδώνη, Ήπειρος, Γκλίτσα, Όλυμπος, Νάξου, Μυτιλήνης κλπ ).
8. Αντί για ΓΑΛΑ εισαγωγής Βερόπουλου και Lidl αγοράστε γάλα ελληνικο, ΔΩΔΩΝΗ, ΑΓΝΟ,  ΜΕΒΓΑΛ, Όλυμπος  Αγρόκτημα Βραχιάς, ΕΒΟΛ, ΚΟΡΦΗ, ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ΚΡΙ ΚΡΙ, κλπ κλπ μονο ελληνικά
9. Αντί για ΠΟΤΑ Ουίσκυ κ.τ.λ., αγοράστε τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά και προτιμήστε μόνο ελληνικά κρασιά, που είναι και απίθανα !.
10. Αντί για ΣΟΚΑΛΑΤΕΣ Nestle, αγοράστε ΜΟΝΟ σοκολάτες-σοκολατάκια ΙΟΝ που είναι και οι καλύτερες (και έως και σήμερα, μονο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, άλλωστε πρέπει να σωθεί η επιχείρηση που επιμένει να είναι ελληνική). Ο Παυλίδης, δυστυχώς, δεν γλύτωσε και πουλήθηκε στους Γάλλους ! δεν χρειάζεται να στηρίζουμε Γαλλικές επιχειρήσεις !
11. Αντί για ΤΑΞΙΔΙΑ εκτός Ελλάδας, προτιμήστε φέτος την Ελλάδα και μόνο! Και παζαρέψ' τε τις τιμές !
12. Αντί για ΤΣΙΓΑΡΑ Marlboro, Camel, Kent, Winston κ.τ.λ. των αγαπημένων αμερικάνων, αγοράστε ΚΑΡΕΛΙΑ, ΣΕΚΑΠ HELLAS special, ΞΑΝΘΗ. Η ΚΟΨ'ΤΕ ΤΟ ΕΝΤΕΛΩΣ !

Δείτε τις επιπτώσεις τους:
Όταν αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών:
1. Αποδυναμώνετε και εξαφανίζετε τις ελληνικές παραγωγές... Μην πείτε δεν με νοιάζει, διότι εμάς αφορά το θέμα
2. Αποδυναμώνοντας Ελληνικές Παραγωγές, βοηθάτε στην επιδείνωση της ανεργίας και την εξάρτηση απο ξένα κεφάλαια. Βλέπετε που φτάσαμε
3. Όταν αγοράζετε εισαγόμενα προϊόντα, ουσιαστικά δίνετε 70% των χρημάτων σας σε εργοστάσια άλλων χωρών που εκτος του οτι απασχολούν αποκλειστικά αλλοδαπούς, ενισχύετε τις οικονομίες των χωρών αυτών.

Αντίθετα ενισχύοντας Ελληνικές Παραγωγές ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς, όπως σήμερα :
1. Βοηθάτε την διατήρηση και αύξηση θέσεων εργασίας !
2. Σκεφτείτε επίσης ότι αν η κάθε Ελληνική Οικογένεια στρέψει 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε 1000 οικογένειες, θα αυξηθεί άμεσα η ζήτηση ελληνικών προϊόντων κατά 500.000 ευρώ
3. Θα δημιουργηθεί μια τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην αγορά! Ή πιο απλά, αλλάζοντας απλά την κατανάλωση από προϊόντα πολυεθνικών και από εισαγόμενα προϊόντα, οι 1.000 οικογένειες μπορούν να δημιουργήσουν 100-150 θέσεις εργασίας τουλάχιστον!
4. Τελικά σκεφτείτε ότι αν όλοι μας υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια, τότε 1.000.000 οικογένειες θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη 100,000-150.000 συμπατριωτών μας!

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι διάσειση μα τον Τουτάτη!

Ιατρική έρευνα μελέτησε τις εγκεφαλικές βλάβες στους 704 τραυματισμούς στο κεφάλι που σημειώθηκαν στα 34 τεύχη κόμικ του Αστερίξ.
Μα τον Μπελένο, μια ομάδα ακαδημαϊκών και γιατρών συγκέντρωσε και ανέλυσε μία μία τις περιπτώσεις εγκεφαλικών τραυματισμών σε όλες τις περιπέτειες του Αστερίξ.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Neurosurgery, από τις 704 περιπτώσεις τραυματισμού στο κεφάλι, οι 698 αφορούν άντρες από τους οποίους το 63,9% είναι Ρωμαίοι. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί είναι σε 120 κεφάλια Γαλατών, 59 σε κεφάλια πειρατών, 20 σε Γότθων, 14 Νορμανδών, 8 σε Βίκινγκ, 5 Βρετανών και 4 ...εξωγήινων.
Το 87% των ...καρούμπαλων προκλήθηκε από Γαλάτες σε τρίτους, με το 57% από αυτά  με την  υπογραφή του Αστερίξ και του Οβελίξ. Όπως τόνισε ο Μαρσέλ Καμπ του πανεπιστημίου Χέινριχ Χέινε, μόνο 32 χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν από Ρωμαίους και ένα μόνο από πειρατή.
Παρότι το 70,5% των θυμάτων φορούσε κράνος αυτό χάθηκε με το χτύπημα, ενώ στο 83% των περιπτώσεων εμπλέκεται κάποια ουσία ντόπινγκ που αποκαλείται κωδικά “μαγικό φίλτρο” με βάση το γκι και λεκτίνη, που εικάζεται πως επιδρά σε εγκεφαλικούς όγκους, αν και ο ρόλος της στη θεραπεία εγκεφαλικών τραυμάτων μένει να αποδειχθεί επιστημονικά.
Εξίσου επιστημονικά εξηγείται και το εφέ γνωστό ως “μάτια ρακούν”, με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους που εμφανίζονται στους χτυπημένους στο κεφάλι στα συγκεκριμένα κόμικ,  αφού κατά τους ερευνητές πρόκειται για “περικογχική εκχύμωση”.
Το λοξό κρέμασμα της γλώσσας των χτυπημένων είναι ιατρικό σύμπτωμα της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που συνδέεται με πάρεση του υπογλώσσιου νεύρου.
Βαθμολογώντας τους τραυματισμούς με βάση την κλίματα κώματος της Γλασκώβης, κατέληξαν πως 696 από τις περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα ωμής δύναμης και μόνο 8 στραγγαλισμού.
Από τους 704 τραυματισμούς οι 390 οδήγησαν σε “σοβαρό τραυματισμό”, 89 σε “μέτριο τραυματισμό” και 255 σε ήπιο. Κατά διαβολική τύχη όμως κανένας από τους τραυματισμούς δεν οδήγησε στο θάνατο.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η μελέτη λήγει  “με εξαίρεση την περίπτωση του τραυματισμού στο κεφάλι του δρυΐδη Πανοραμίξ -όπου επήλθε αμνησία που κράτησε αρκετές ημέρες- τα συμπτώματα των υπόλοιπων τραυματισμών υποχώρησαν σε ελάχιστα λεπτά ή ώρες. Το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά αν συνυπολογιστεί η πεποίθηση μας ότι στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες”.
Ο Καρλ Σάλερ νευροχειρούργος του πανεπιστημίου της Γενεύης, έδωσε συγχαρητήρια στους επιστήμονες για την “συναρπαστική ανάλυση”, επισημαίνοντας την απουσία του κράνους.
Ο ρόλος της προστασίας από το κράνος τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ερευνητές. Σημείωσαν μάλιστα ότι αν οι Ρωμαίοι του Πεντιμπόνουμ του Μπαμπαόρουμ και των άλλων γειτονικών των Γαλατών στρατοπέδων θα έπρεπε να πιστεύουν περισσότερο στη χρήση των υποσιάγωνων και να τα έδεναν.
“Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να συγκριθούν αυτά τε δεδομένα με αυτά από τραυματισμούς στον Ροζ Πάνθηρα, στις “Ducks”” δήλωσε ενώ υπενθύμισε, ότι μέχρι τότε πρέπει να “θυμόμαστε να δένουμε τα κράνη μας”.   Μα τον Μπελισάμα!

Πηγή: ΕΝΕΤ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Εκπληκτική απάντηση Έλληνα σε Γερμανό που έστειλε ειρωνική επιστολή για τα χρέη μας

Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern
Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες...
με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει:
«Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».

Αγαπητοί ΕΛΛΗΝΕΣ, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.

Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.

Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι έχετε δίκιο.

Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.


Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:
Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 λιγότερα από σένα.

Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.

Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.

Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα. Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:

α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.

γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.

δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.

ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).

στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.

Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !

Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.

Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θά έχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω. Και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση. Αλλά εσείς βρε Walτer, τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε;

Πες μου σε παρακαλώ, έχω απορία: Εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών!

Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Σκόντα, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, δεν μπορούν και δεν πρέπει! Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Πράκτικερ και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε!

Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου!

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Πρόταση συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων



Πρόταση για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου έκανε ο Πρόεδρος του τελευταίου, Γρηγόρης Γκίκας.
Σε μια εποχή, που κόβονται συνεχώς κονδύλια από ΑΕΙ και ΤΕΙ, μειώνεται το επιστημονικό προσωπικό, ενώ και ο «Καλλικράτης» στην Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, ακαδημαϊκοί κύκλοι του ΤΕΙ βλέπουν σαν μια ευκαιρία- πρόκληση τη συγχώνευση Τμημάτων με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Στα πλαίσια της Περιφέρειας Ηπείρου προτείνουμε να γίνει ένα ενιαίο ΑΕΙ» είπε χθες ο Γρηγόρης Γκίκας.Σημείωσε, ακόμη, ότι πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του τμήματος Γεωπονίας και Τεχνολογίας για να στηρίξει την παραγωγή στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε, ότι θα γίνουν προτάσεις, για το πώς θα καταρτιστούν τα προγράμματα σπουδών στα Τμήματα του ΤΕΙ.Τέλος, για τις συνεχείς περικοπές κονδυλίων, υποστήριξε, ότι υπάρχουν περιθώρια για περικοπές, αρκεί αυτές να μην αγγίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

Πηγή: epirusGate

Γ. Καλπούζου: "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν"-Παρουσίαση του βιβλίου στην Άρτα



Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin
Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση
Συγκινητική υπήρξε η προσέλευση των Αρτινών στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν", που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου στην αίθουσα «Σκουφάς», από το Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Στην κατάμεστη αίθουσα ο συγγραφέας μίλησε για το νέο του βιβλίο ενώ αποσπάσματα από αυτό διάβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Σαρλής.
(31/5/2011)
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin kosmos 2
Ο Γιάννης Καλπούζος υπέγραφε για πολλή ώρα προτού ξεκινήσει η εκδήλωση, αφιερώσεις σε βιβλία του, συνομιλώντας με τους αναγνώστες οι οποίοι έδειχναν γοητευμένοι και απ’ αυτή τη δουλειά του Αρτινού συγγραφέα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση. «Κανείς δεν άγιασε στον τόπο του» λέει ένα λαϊκό απόφθεγμα όμως στην περίπτωση του Γιάννη Καλπούζου οι Αρτινοί φαίνεται πως το έχουν ανατρέψει.


vivlio kalpoyzoy agioi kai daimones 2011
Συγκίνηση
Ο Γ. Καλπούζος που τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το προηγούμενο βιβλίο του «Ιμαρέτ, στη σκιά το ρολογιού», επέστρεψε με ένα επικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Πόλη από το 1808-1831. «Είμαι πολύ συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου. Η Άρτα με έχει τιμήσει. Ευχαριστώ πραγματικά τους Αρτινούς γι’ αυτή την αγάπη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και ελπίζω και εγώ να είμαι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης που δείχνουν και της αγάπης» δήλωσε ο συγγραφέας που όπως όλα δείχνουν κατάφερε και αυτή τη φορά να γοητεύσει το αναγνωστικό κοινό.
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin kosmos
Για το βιβλίο ανέφερε: «Το «Άγιοι και Δαίμονες» είναι ένα καινούργιο βιβλίο. Διαβάζεται και «Άγιοι Δαίμονες», παραλείποντας το «και», και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα αυτό. Έχει να κάνει κυρίως με τη διαφορετικότητα μέσα στον ίδιο άνθρωπο, που θεωρώ ότι μπορεί να συνυπάρξει το ήμερο με το άγριο, το ενδιαφέρον για τα κοινά με την αδιαφορία ή τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό ακόμα και το ηθικό με το ανήθικο. Ένα βιβλίο το οποίο διαδραματίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, φτάνει βέβαια μέχρι και τον Πόντο, το Ιάσιο, το Δραγατσάνι, τη Χίο, το Μανιάκι και άλλους τόπους σταθμούς στην ιστορία μας».
Για το αν υπάρχουν κοινά στοιχεία με το προηγούμενο βιβλίο, το εκπληκτικό «Ιμαρέτ» ο Γ. Καλπούζος είπε: «Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποια κοινά στοιχεία αυτό είναι η αναπαράσταση της εποχής εκείνης απ’ το 1808 μέχρι το 1831 που εξελίσσεται το μυθιστόρημα, η καθημερινή ζωή, η ανθρωπογεωγραφία, το λαογραφικό μωσαϊκό. Αλλά είναι ένα κατά τα άλλα τελείως διαφορετικό βιβλίο. Ακόμα και η περίοδος αυτή που περιγράφει είναι πάρα πολύ διαφορετική με αυτήν που είχε το Ιμαρέτ».
Η επιτυχία του προηγούμενου βιβλίου έκανε γνωστή την Άρτα στο πανελλήνιο και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες από την Αθήνα την Μακεδονία και αλλού που έρχονται για να δουν το ρολόι της πόλης, το οποίο το έμαθαν μέσα απ’ το «Ιμαρέτ». «Είναι πάρα πολύ συγκινητικό ένα βιβλίο να κινητοποιεί ανθρώπους από άλλες περιοχές και να έρχονται να δουν μια πόλη. Είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό για μένα αλλά και για την ίδια την πόλη» σχολίασε ο συγγραφέας.
Πρώτες παρουσιάσεις
Το "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν" είναι ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης. Η παρουσίαση στην Άρτα είναι απ’ τις πρώτες που έγιναν αφότου κυκλοφόρησε το βιβλίο, στα μέσα Μαΐου.
Ο Γ. Καλπούζος ανέφερε σχετικά: «Εγώ ήθελα να ξεκινήσουμε απ’ την Άρτα. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο αυτό βρέθηκε στα βιβλιοπωλεία την Δευτέρα απλά υπήρχε μια προγραμματισμένη εκδήλωση στην Αθήνα στις 23 του Μάη κι  αυτή εδώ στην ουσία είναι απ’ τις πρώτες».
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα
Ενώ για την μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου ο συγγραφέας ανέφερε: «Γι’ αυτό καλύτερα να μιλήσουν οι ίδιοι οι αναγνώστες. Απ’ ότι φαίνεται τα πρώτα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Ο εκδοτικός οίκος έχει στηρίξει πάρα πολλά σ’ αυτό το βιβλίο γι’ αυτό και η πρώτη του έκδοση είναι σε 40.000 αντίτυπα όταν στο Ιμαρέτ ήταν 2.000»
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυστυχώς και το χώρο των εκδόσεων. Όπως είπε ο συγγραφέας «υπάρχει μια μείωση στην αναγνωσιμότητα, όχι της τάξης που έχει χτυπήσει άλλες μορφές ή την οικονομία γενικότερα αλλά  και τα μεμονωμένα παραδείγματα δεν δείχνουν την γενικότερη κατάσταση στο βιβλίο, υπάρχει όντως ένα πρόβλημα».
Λύτρωση και ελπίδα
Το βιβλίο αλλά και κάθε μορφή τέχνης είναι λύτρωση και ελπίδα στα προβλήματα της κοινωνίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για τους φόβους και τις ανασφάλειες τις οποίες όλοι μας βιώνουμε σήμερα παρόλο που η ιστορία εξελίσσεται σε άλλη εποχή είπε ο Γ. Καλπούζος. «Αυτό το ίδιο το βιβλίο μιλάει γι’ αυτά τα θέματα. Μιλάει για το φόβο, αυτό το φοβερό σοκ που έχει χτυπήσει τον ελληνικό λαό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μιλάει για τέτοια πράγματα αυτό το βιβλίο αλλά από κει και πέρα θεωρώ ότι γενικότερα η τέχνη και όχι μόνο τα βιβλία και το θέατρο αλλά και οι άλλες μορφές τέχνης είναι και λύτρωση και ελπίδα μέσα σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».
Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο Γ.Γ. του Δήμου Γιάννης Νάκας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς της πόλης.

«Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού»: Άραχθος, ο πνεύμονας του Αμβρακικού Κόλπου



Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
Την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και των Friends της Άρτας διέπλευσαν το κομμάτι του Αράχθου από την γέφυρα Νεοχωρίου ως τις εκβολές με σκοπό αφ ενός να αναδείξουν το φυσικό κάλος της διαδρομής αφ ετέρου να συγκεντρώσουν σκουπίδια από τις όχθες του.
(8/6/2011)
Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» αναφέρονται τα εξής: «Η διαδρομή μαγευτική, πανέμορφη, ο ποταμός πλωτός καθ όλη την διαδρομή, μάλιστα μαζί μας ήταν και ένα ιστιοφόρο με βύθισμα καρίνας ενός μέτρου, στις εκβολές μας υποδέχθηκε μια τεράστια χελώνα καρέτα-καρέτα και είδαμε και κάποιο κύριο να κάνει κανό στις εκβολές και όπως μας ανέφερε είχε έρθει από το Μενίδι με κανό σε 35 λεπτά και ότι τα ρεύματα του ποταμού δεν ήταν ισχυρά και μπορούσε να κωπηλατήσει με άνεση ανεβαίνοντας το ποτάμι.
Παραφωνία σ αυτό το οικοσύστημα απείρου κάλους, τα σκουπίδια. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες σάκος λιπασμάτων με ψόφια κοτόπουλα, πλαστικά κιβώτια συσκευασίας, πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων και ένα ψυγείο διαφήμισης αναψυκτικών.
Μας ήταν αδύνατο να τα συγκεντρώσουμε όλα αυτά, αλλά ο νέος Καλλικράτειος δήμος του Νικολάου Σκουφά με λίγα χρήματα μπορεί να καθαρίσει όλο το ποτάμι και με μια βυθοκόρο να σκάψει και απομακρύνει κορμούς δένδρων που είναι παγίδα για τα σκάφη και έτσι η διαδρομή αυτή του ποταμού να γίνει επισκέψιμη και να δοθεί μια άλλη προοπτική ανάπτυξης στη περιοχή. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα παρά μόνο θέληση και μεράκι.
Για να παραμείνει ο Άραχθος ζωντανό ποτάμι και να μην καταλήξει ξεροπόταμος, δεν πρέπει να κατασκευαστούν άλλα φράγματα αλλά και από τα υπάρχοντα να διπλασιαστεί η ποσότητα εκροής από την κατάντη των φραγμάτων και η ροή να είναι σταθερή και συνεχόμενη. Το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό  αγαθό και ανήκει σε όλους μας και ΟΧΙ στη ΔΕΗ. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης της περιοχής ο οποίος περνά μέσα από οικοτουριστικές δραστηριότητες. Ο Άραχθος είναι ο πνεύμονας του Αμβρακικού που του δίνει ανάσες ζωής. Ας τον προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού".