Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δήμο κάμπου ζητούν δήμαρχοι της Αρτας. Εδρα στο δήμο τους θέλουν οι περισσότεροι!

Υπέρ του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» τάσσονται στην πλειοψηφία τους δήμαρχοι και κοινοτάρχες στο νομό Αρτας. Δεν είναι λίγες οι διαφωνίες ωστόσο, τόσο ως προς τα όρια των νέων δήμων, όσο και ως προς τις έδρες αυτών. Τις περισσότερες αντιδράσεις τις εντοπίσαμε στους υπό συνένωση δήμους Αρταίων και Νικολάου Σκουφά. Βασικό αίτημα αρκετών δημάρχων ήταν η δημιουργία ενός δήμου κάμπου, όπως τον ονομάζουν, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Πέτα ζητά την ένταξή του στο Δήμο Αρταίων.
Το www.epiruschannel.gr επικοινώνησε με τους περισσότερους δημάρχους και προέδρους των κοινοτήτων, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΤΕΔΚ, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν αποφάσεις και παραθέτει τις απόψεις τους.
«Απαραίτητη και αναγκαία διοικητική τομή» για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας της Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της Κεντρικής Διοίκησης της χώρας χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ο δήμαρχος Αρταίων για να προσθέσει ότι «έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα, περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη να βελτιώσει τη διοικητική μηχανή της και οι πολίτες να απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες».
Σε ότι αφορά το χωροταξικό, εκτιμά, ότι τα κριτήρια ήταν πράγματι γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά και κοινωνικά Αναφορικά με το νέο διευρυμένο Δήμο Αρταίων, ο κ. Οικονομίδης υποστηρίζει πως «ενσωματώνει την αντίληψή μας για στροφή στο ποτάμι και διέξοδο στον Αμβρακικό, πατάει σε γερά θεμέλια και ήδη είναι έτοιμος με τα μέσα, τις υπηρεσίες και το έμψυχο δυναμικό του να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής».
Το βράδυ θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Αμβρακικού για να λάβει την τελική του απόφαση. Ο δήμαρχος Γιώργος Σιώζος εκφράζει την αντίθεσή του στην ένταξη του δήμου του στο νέο διευρυμένο Δήμο Αρταίων και θα προτείνει τη δημιουργία ενός νέου δήμου με αναφορά στον κάμπο και τον Αμβρακικό που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης και κοινότητας Κομμένου. Την απόφαση αυτή, άλλωστε, είχε πάρει κατά πλειοψηφία σε προηγούμενη συνεδρίασή του το Δ.Σ. Όπως επισημαίνει ο κ. Σιώζιος ένας τέτοιος δήμος θα πληροί τα κριτήρια του Καλλικράτη και θα είναι βιώσιμος και αναπτυξιακός.
Ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι και φορείς της Βλαχέρνας από την ένταξή τους στο Δήμο Αρταίων. Αυτή την πρόταση, άλλωστε είχαν υποβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ικανοποιημένος από την χωροταξική κατανομή που εντάσσει το δήμο Ξηροβουνίου στην Αρτα δηλώνει ο δήμαρχος Κώστας Κοσμάς. Την πρόταση αυτή άλλωστε είχε υποβάλλει πριν την ανακοίνωση του νομοσχεδίου το δημοτικό συμβούλιο.
«Η τοπική κοινωνία ζητάει τη δημιουργία ενός δήμου κάμπου» υποστήριξε στο www.epiruschannel.gr ο δήμαρχος Φιλοθέης Παναγιώτης Τσόλας.
Το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία ενός δήμου που θα περιλαμβάνει τους δήμους Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης και κοινότητας Κομμένου και το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Δ.Σ., στην οποία, όπως τονίζει ο δήμαρχος θα επαναφέρουν την αρχική τους απόφαση-πρόταση και θα προτεινουμε ως έδρα τη Φιλοθέη.
Οσον αφορά την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ο κ. Τσόλας επισημαίνει πως αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας.
Έκτρωμα χαρακτηρίζει το νέο δήμο Ν. Σκουφά ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας, καθώς όπως λέει δεν υπάρχει ομοιογένεια, ομοιομορφία και γεωγραφικότητα, κριτήρια που έχουν τεθεί από το ίδιο το νομοσχέδιο «Καλλικράτης».
Ο κ. Κόκλας επισημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει απόψε θα επαναφέρει την αρχική του απόφαση-πρόταση για συνένωση των δήμων Αράχθου, Αμβρακικού, Κομποτίου και κοινότητας Κομμένου. Όπως τονίζει, ένας τέτοιος δήμος θα περιλαμβάνει όλους του δήμους που βρίσκονται στον Αμβρακικό κόλπο και το 85% του κάμπου της Αρτας, κατά συνέπεια θα είναι ομοιογενής.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι εάν επικρατήσει η πρόταση του υπουργείου θα διεκδικήσουν η έδρα να έρθει στο δήμο Αράχθου, καθώς έχει καλύτερες υποδομές και περισσότερους κατοίκους.
Υπερ της διοικητικής μεταρρύθμισης, υπό όρους και προϋποθέσεις, ωστόσο, δηλώνει ο Στάθης Γιαννούλης, επισημαίνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κομποτίου, που συνεδρίασε χθες, αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία του Νέου Δήμου Νικολάου Σκουφά, διαφωνεί ωστόσο με την επιλογή της έδρας και ζητά την μεταφορά της στο Κομπότι, το οποίο βρίσκεται στο μέσον του νέου Δήμου.
Ο δήμαρχος Κομποτίου εκτιμά ότι όσον αφορά τη χωροταξία επαναλήφθηκαν τα λάθη που έγιναν στη μεταρρύθμιση «Καποδίστρια» και δημιουργήθηκαν δήμοι χωρίς συνοχή και χωρίς να ληφθεί υπόψη το γεωγραφικό τους ανάγλυφο.
Καταγγέλλει, μάλιστα, «πως τα κριτήρια –γεωγραφικά κ.ά- θυσιάστηκαν στο βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και εξυπηρετήσεων με μια παράλληλη προσπάθεια αντιστάθμισης των αποφάσεων για να επιτευχθούν λιγότερες αντιδράσεις».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πέτα, απέρριψε, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του υπουργείο Εσωτερικών για το χωροταξικό, που τους εντάσσει στο νέο Δήμο Ν. Σκουφά με έδρα το Πέτα (Δήμοι Κομποτίου, Αραχθου, Πέτα, κοιν. Κομμένου) και ζητά την ένταξη του δήμου στο διευρυμένο δήμο Αρταίων.
«Βιαστικά και ερήμην της κοινωνίας» θεωρεί πως γίνεται η διοικητική μεταρρύθμιση ο δήμαρχος Πέτα Απόστολος Μουσαβερές, συμφωνεί ωστόσο ως προς το γενικό πλαίσιο.
Ομόφωνη απόφαση, η οποία μορφοποιήθηκε και με ψήφισμα, που κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, εξέδωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Κομμένου με την οποία
ζητά τη θεσμική και οικονομική κατοχύρωση πολύ συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην κοινότητα, ανεξάρτητα από τη βούληση του δημοτικού συμβουλίου του νέου Δήμου, στο οποίο σύμφωνα με το νέο σχέδιο, θα έχει μια πολύ ισχνή εκπροσώπηση.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Χρήστος Κοσμάς, το αίτημά τους έχει ως στόχο να μπορέσει το «Μαρτυρικό Κομμένο» να συνεχίσει τον αγώνα, για την αναγνώριση του ολοκαυτώματός του, ως ένα από τα κορυφαία γεγονότα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, ταυτόσημο με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας ενάντια στη βαρβαρότητα, τον εθνικισμό, τη βία και το φασισμό».
Ικανοποιημένος από τη συνένωση του δήμου του με τους δήμους Ηρακλείας και Τετραφυλλίας δηλώνει ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Νίκος Βασιλάκης. Επισημαίνει, ωστόσο ότι διαφωνούν με τον ορισμό της έδρας στην Ανω Καλεντίνη.
Όπως είπε το δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τρίτη έλαβε ομόφωνη απόφαση για την παραμονή της έδρας στην Παναγιά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και μάλιστα εξεδόθη σχετικό ψήφισμα το οποίο υπογράφουν 1.200 άτομα και απεστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Την ικανοποίησή του για τη χωροταξική κατανομή δηλώνει και ο δήμαρχος Τετραφυλλίας Μιχάλης Γκούζιας, επισημαίνει ωστόσο ότι θα μπορούσε η ονομασία του Δήμου να είναι Γ. Καραϊσκάκη- Ραδοβυζίων, πρόταση την οποία έχουν υποβάλλει.
«Θα θέλαμε η έδρα να είναι στο δήμο μας, τονίζει, προσθέτοντας ωστόσο ότι η επιλογή της Ανω Καλεντίνης τους ικανοποιεί καθώς βρίσκεται στο κέντρο των τριών υπό συνένωση δήμων.
Ο κ. Γκούζιας, χαρακτηρίζει μεγάλη καινοτομία τη μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», αρκεί όπως λέει να συνοδευτεί με τους αντίστοιχους πόρους και αρμοδιότητες.
Υπέρ της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης «Καλλικράτη» τάσσεται ο δήμαρχος Αγνάντων και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρτας Χρήστος Χασιάκος, διαφωνεί ωστόσο με τη μεταφορά της έδρας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι.
Όπως τονίζει, θα διεκδικήσουν ως έδρα τα Άγναντα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου Αγνάντων θα λάβει την απόφασή του απόψε το βράδυ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ισχυρή άποψη για επαναδιατύπωση της αρχικής απόφασης του Συμβουλίου για δημιουργία ορεινού Δήμου Αγνάντων με την ένταξη στον υπάρχον δήμο της κοινότητας Μελισσουργών. Μάλιστα, ο κ. Χασιάκος, τάσσεται υπέρ της κατάτμησης των δήμων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν δημοτικά διαμερίσματα όμορων δήμων .
«Αναγκαίο κακό» χαρακτήρισε την ένταξη της κοινότητας Θεοδωριάνων στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο πρόεδρος Κώστας Κωστούλας για να προσθέσει πως αν μείνει έστω και μία κοινότητα θα διεκδικήσουν και τη δική τους αυτονομία.
«Ο «Καλλικράτης» είναι ένα σύστημα το οποίο θα έπρεπε να έχει προωθήσει η χώρα πολλά χρόνια πριν. Η κοινότητά μας μπορεί να αδικείται αλλά για το κοινό συμφέρον πρέπει να ολοκληρωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.epiruschannel.gr/node/964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου