Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου για την διαρροή μαζούτ στον Άραχθο

Πηγή: ΗΧΩ (http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=2888:2010-07-06-12-53-56&catid=1:local&Itemid=28)
esperida rypansh 010 6os
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου σχετικά με την διαρροή μαζούτ στον Άραχθο στην οποία τονίζει πως «Ο Άραχθος, αλλά και γενικότερα τα ποτάμια μας από πηγές ζωής έχουν μεταβληθεί σε αποδέκτες πάσης φύσης λυμάτων και απορριμμάτων», και ότι «Όλα αυτά καταδεικνύουν την ΑΔΥΝΑΜΙΑ των αρμόδιων φορέων αλλά και υπηρεσιών να προστατέψουν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιάννη Μπενέκο και τον Γραμματέα κ. Δημήτρη Μήτση αναφέρονται τα εξής: «Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου εκφράζει την ανησυχία του για την διαρροή μαζούτ στον Άραχθο στην περιοχή της Γραμμενίτσας Άρτας, δίπλα ακριβώς από το φράγμα Ιμαρέτ, από το κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια (2001 σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες) εργοστάσιο χυμοποιίας  ΕΣΠΕΡΙΣ.
(7/7/2010)
Η περιοχή απειλήθηκε με Οικολογική καταστροφή. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χειρότερα «αποφεύχθηκαν» για τον Άραχθο και το Οικοσύστημα του Αμβρακικού με την άμεση απομάκρυνση της μεγαλύτερης ποσότητας του μαζούτ. Όμως την ακριβή ποσότητα μαζούτ που έχει διαφύγει μέσω του καναλιού της Γραμμενίτσας δεν την γνωρίζουμε.
Σύμφωνα με τις  μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων  που μας έγιναν γνωστές όταν βρεθήκαμε και εμείς στην περιοχή όπου γινόταν οι εργασίες απορρύπανσης, όση ποσότητα μαζούτ δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν από την κοίτη του ποταμού που έγινε η διαρροή, αυτή συλλέχτηκε και θάφτηκε εκεί επί τόπου. Στη συνέχεια είδαμε την επικάλυψη της επιφάνειας αυτής με νάιλον και από πάνω του την τοποθέτηση  στρώσης άμμου. Όλες αυτές οι εργασίες έγιναν χωρίς την ύπαρξη νερού στην κοίτη λόγω κλεισίματος του φράγματος Πουρναρίου και ήταν εύλογες οι σκέψεις και  οι ανησυχίες για το τι θα συμβεί με το άνοιγμα του νερού στο φράγμα.
Ο Άραχθος μετά την απαράδεχτη και παράνομη εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Δ.Δ Ελληνικού του Δήμου Κατσανοχωρίων στο Μέγα Λαγκάδι που τα νερά του καταλήγουν στον Άραχθο, την αποδοχή λυμάτων από διάφορες δραστηριότητες (κτηνοτροφικές, πτηνοτροφικές κ.α.) καθ’όλη την ροή του, τις επεμβάσεις που δέχτηκε από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας Οδού σε διάφορα σημεία  (Περιστέρι κ.λ.π), δέχτηκε ακόμη ένα πλήγμα με την διαρροή του μαζούτ.
Ο Άραχθος, αλλά και γενικότερα τα ποτάμια μας από πηγές ζωής έχουν μεταβληθεί σε αποδέκτες πάσης φύσης λυμάτων και απορριμμάτων. Όλα αυτά καταδεικνύουν την ΑΔΥΝΑΜΙΑ των αρμόδιων φορέων αλλά και υπηρεσιών να προστατέψουν το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, μέσα από διαδικασίες τήρησης της νομιμότητας και την ύπαρξη ουσιαστικού ελέγχου κατά παντός ανεύθυνου που αυθαιρετεί εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου