Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το Πέτα υποβαθμίζεται και το Νεοχώρι θα πνίγεται με τα έργα που σχεδιάζει ο Δήμαρχος Αρταίων ...

Παραλήφθηκε απ’ το Δημοτικό συμβούλιο της Άρτας μελέτη οριστικής οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου, η οποία προβλέπει:
  • οριοθέτηση και εγκιβωτισμό της κύριας κοίτης του ποταμού Αράχθου με στενή διατομή 100-150 μέτρων, καθ' όλο το μήκος του, στην περιοχή γύρω από την πόλη της Άρτας,
  • κατασκευή έργου εκτροπής των πλημμυρικών παροχών της ΔΕΗ, αμέσως μετά την Ιονία Οδό, προς ζεύγος σηράγγων που θα οδηγούν στη κύρια κοίτη του ποταμού νότια του Τριγώνου. 
  • Το φράγμα Ιμαρέτ θα καταργηθεί.
    Ορισμένα βασικά ερωτήματα προκύπτουν από τους σχεδιασμούς αυτούς:
    1. Πως είναι δυνατό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων να συζητά για ένα έργο που θα γίνει στα όρια του Δήμου Πέτα, στον οποίο ανήκουν οι εκτάσεις μετά την Ιονία οδό και κατά τη διαδρομή των συράγγων;
    2. Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέτα για το έργο αυτό που σχεδιάζεται από το Δήμο Άρτας στο διοικητικά όρια του Πέτα;
    3. Δεν απαιτείται έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέτα για το σχεδιασμό του έργου αυτού;
    4. Με ποιά λογική σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός έργου που στοχεύει στην αναβάθμιση των εκτάσεων και των περιουσιών που ανήκουν στα Καποδιστριακά ή Καλλικρατικά διοικητικά όρια του Δήμου Άρτας (Τρίγωνο, Ιμαρέτ, Ελεούσα, Βλαχέρνα, κλπ), με την ταυτόχρονη υποβάθμιση των εκτάσεων και των περιουσιών που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Πέτα, λόγω της κατασκευής των έργων παροχέτευσης;
    5. Πότε θα σταματήσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων με τρόπο που αναβαθμίζουν όλους του άλλους Δήμους και υποβαθμίζουν το Δήμο Πέτα, στα όρια του οποίου υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή σχεδιάζονται έργα τοπικού, εθνικού και υπερεθνικού ενδιαφέροντος, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα ανταποδοτικά ωφέλη προς το Δήμο Πέτα και τους Δημότες του (π.χ. Φράγματα Πουρνάρι Ι και ΙΙ, Ιονία Οδός, Πυλώνες Υπερηψηλής Τάσης ΔΕΗ, κλπ).
    6. Πότε θα γίνει κατανοητό ότι δεν θα επιτραπεί πλέον η καταπάτηση των Διοικητικών Ορίων του Δήμου Πέτα και ο σχεδιασμός έργων από αναρμόδιους;
    7. Γιατί δεν περιγράφονται τα έργα που απαιτούνται για τη διαχείριση των παροχών της ΔΕΗ στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεοχωρίου μέσω των σηράγγων που προτείνονται;
    8. Θα πλημμυρίζει ο Δήμος Νεοχωρίου κάθε φορά που η ΔΕΗ θα ανοίγει τα φράγματα;
    9. Απαιτούνται πρόσθετα έργα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νεοχωρίου, έτσι ώστε να μην πλημμυρίζει; Έχουν μελετηθεί τα έργα αυτά; Πόσο κόστίζουν και ποιός θα τα χρηματοδοτήσει;
    Δυστυχώς, τα ερωτήματα δεν μπορούν εύκολα να βρουν απάντηση. Γιατί οι παρεμβάσεις και τα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το συμφέρον των λίγων. Στη συγκεκριμμένη περίπτωση, το έργο σχεδιάζεται με γνώμονα:
    1. την επέκταση των αξιοποιήσιμων εκτάσεων που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Άρτας,
    2. τη χωροθέτηση των έργων αυτών στα διοικητικά όρια άλλων δήμων, οι οποίοι υποβαθμίζονται.


    Σχετικό είναι το δημοσίευμα της Εφημερίδας ΗΧΩ  (http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=3121:2010-07-27-15-40-08&catid=1:local&Itemid=28) 
    Λύση-λύτρωση μετά από χρόνια αναμονής των κατοίκων του Δήμου Αρταίων
    Ξεμπλοκάρει το σχέδιο πόλης και ο καθορισμός χρήσεων γης


    Π. Οικονομίδης: Λύνουμε  ένα τεράστιο ζήτημα που ήταν τροχοπέδη για την περιοχή μας
    Στην παραλαβή της τοπογραφικής-υδρολογικής-υδραυλικής μελέτης οριστικής οριοθέτησης τμήματος κοίτης ποταμού Αράχθου που διέρχεται στα όρια του Δήμου Αρταίων προχώρησε τη Δευτέρα 26-7-2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας κάνοντας ομόφωνα δεκτή, την 5η εναλλακτική λύση η οποία προτείνεται ως η καταλληλότερη απ’ τους μελετητές και την Τεχνική Υπηρεσία. Το θέμα συνδέεται άμεσα με το σχέδιο πόλης και γενικά με τον καθορισμό χρήσεων γης στο Δήμο Αρταίων. Με την οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού θα δοθεί η δυνατότητα, μέσω του Γ.Π.Σ. να προσδιοριστούν ποιες περιοχές είναι προς επέκταση και επιπλέον το ήδη υπάρχον σχέδιο της Ελεούσας στο οποίο δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες λόγω μη οριοθέτησης του ποταμού, θα απεμπλακεί.
    (28/7/2010)
    Η λύση η οποία προκρίθηκε, θα οχυρώσει ουσιαστικά την πόλη της Άρτας απέναντι σε μία περίπτωση πλημμύρας με διοχέτευση παροχής 4.600 κυβικά το δευτερόλεπτο και με δεδομένο ότι από την υπάρχουσα κοίτη θα περάσουν μόνο τα 1.700 κυβικά. Η λύση (5) περιλαμβάνει διπλή υπόγεια σήραγγα μήκους 5χλμ., με συνολικό πλάτος 11 μ. και συνολικό ύψος 9μ. η οποία θα παίρνει περίπου 3.000 κυβικά και θα τα κατεβάζει κατάντη του Γλυκορίζου.
    Η σήραγγα θα ξεκινάει απ’ τη γέφυρα της Ιόνιας οδού. Θα γίνει ένα ειδικό τεχνικό που θα φτάνει μέχρι το βουνό. Εκεί θα γίνεται δίδυμη σήραγγα και θα κατεβάζει την παροχή αυτή χαμηλά στην παλιά κοίτη του ποταμού. Το συνολικό κόστος αυτής της λύσης είναι 62 εκατομ. ευρώ με τρέχουσες τιμές, λαμβάνοντας υπ’ όψη και κάποιες απαλλοτριώσεις που θα έχει. Η λύση αυτή προκρίθηκε ως η προσφορότερη, η πιο συμφέρουσα από οικονομική άποψη και η πιο «ασφαλής», με την έννοια ότι δεν θα γίνουν μεγάλα αναχώματα που θ’ αποκόψουν τον ιστό της πόλης απ’ το ποτάμι και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου σύμφωνα με τους μελετητές.
    Επίσης, θα μπορούσε να συνδυαστεί είτε με έργο οδοποιίας, είτε με ενεργειακό έργο. Στη συνέχεια ο μελετητής θα ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση της απαιτούμενης απόφασης του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου για την οριοθέτηση του ποταμού.
    -Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης «το θέμα της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού μας είχε απασχολήσει απ’ την πρώτη τετραετία της Δημοτικής Αρχής. Επιλέξαμε βάσει διαγωνισμού που εγένετο μετά τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. τη μελετητική ομάδα που έχουμε την τιμή σήμερα να έχουμε κοντά μας έχοντας ολοκληρώσει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, που ήταν μια μελέτη τριών επιπέδων (τοπογραφική, υδρολογική και υδραυλική) για να λύσουμε  ένα τεράστιο ζήτημα, της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού». Ο κ. Οικονομίδης ευχαρίστησε τη μελετητική ομάδα για τη δουλειά που έκανε τονίζοντας: « Νομίζω ότι είναι η επιλογή της λύσης (5) είναι η καλλιτέρα των περιπτώσεων και από κει και πέρα είναι αρκετά βήματα (όπως η μελέτη περιβαλλοντικών όρων) τα οποία θα ακολουθηθούν με βάση και τις επαφές που κάναμε με την Περιφέρεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Απ’ τη μεριά μας η πρώτη σκέψη γι’ αυτή τη σήραγγα είναι να λειτουργήσει ως διπλής κυκλοφορίας οδικός άξονας. Η δεύτερη εναλλακτική λύση που έχει να κάνει με την εκμετάλλευση της υψομετρικής διαφοράς για τη δημιουργία ενεργειακού φορτίου νομίζω ότι στην πορεία των πραγμάτων που θα το συζητήσουμε πάλι θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις».
    Ο κ. Οικονομίδης ζήτησε από το Δ.Σ., ει δυνατόν, να είναι ομόφωνη η απόφαση «γιατί θα είναι ενισχυτική της περαιτέρω προσπάθειας».
    Επίπονη και χρονοβόρα δουλειά
    -Οι Στέφανος Λεβέντης και Μιχάλης Ραφτόπουλος, πολιτικοί μηχανικοί, εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας (ΥΔΡΟΤΕΚ Α.Ε.-Α.Δ.Κ. Α.Ε.) παρουσίασαν τις εναλλακτικές λύσεις, ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας από αυτές και απάντησαν στις ερωτήσεις των συμβούλων. Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης  «για την εκπόνηση της μελέτης απαιτήθηκε επίπονη, χρονοβόρα ακόμα και επικίνδυνη εργασία αποτύπωσης του ποταμού από τον συνανάδοχο τοπογράφο μηχανικό Βασίλειο Μούζο.
    Επίσης έγιναν επανειλημμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της Δ.Τ.Υ., τον κ. Τζαχρήστα και τον κ. Σακκά, των οποίων η συμβολή στην επίλυση προβλημάτων με τις προτάσεις τους ήταν καταλυτική για την ολοκλήρωση της παρούσας φάσης της μελέτης που είναι η υδραυλική διερεύνηση λύσεων για τη διευθέτηση του ποταμού.
    Η φάση αυτή της μελέτης προηγείται της διαδικασίας περιβ/κής αδειοδότησης του έργου, η οποία αναμένεται να είναι και αυτή εξίσου δύσκολη διότι εκτός απ’ την περιβ/κή ευαισθησία που θα διέπει τα έργα, το ποτάμι εμπίπτει στη ζώνη προστασίας του εθνικού πάρκου Αμβρακικού Κόλπου».
    -Στη συνέχεια για θέματα τεχνικής φύσεως και για το σύνολο των εναλλακτικών τεχνικών λύσεων που εξετάστηκαν μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΥΔΡΟΤΕΚ Μιχάλης Ραφτόπουλος τονίζοντας: «Έγινε κατ’ αρχάς μια υδρολογική μελέτη πολύ επισταμένη και με βαθιά διερεύνηση της στατιστικής ανάλυσης της οποίας απαιτεί παίρνοντας στοιχεία από 13 σταθμούς οι οποίοι βρίσκονται μέσα στη λεκάνη απορροής του Αράχθου η οποία είναι 1.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι όπως ξέρετε το όγδοο ποτάμι της Ελλάδας, πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό. Για τη σύνταξη της υδρολογικής μελέτης συνεργαστήκαμε με τον καθηγητή του Ε.Μ.Π.  τον κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη ο οποίος είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος στη δουλειά την οποία κάνει».
    Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
    -Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας από τις εναλλακτικές λύσεις ο κ. Ραφτόπουλος είπε: «Το μειονέκτημα των λύσεων οι οποίες δημιουργούν τοιχίο δι’ απαγωγής υπερχειλίσεων είναι ότι κάνει μια αλλοίωση της γεωμορφολογίας της δυτικής πλευράς, δηλαδή δημιουργούν μια νέα κοίτη ποταμού η οποία οπωσδήποτε αλλοιώνει όλη την περιοχή. Δηλ. θα διαιρείται το ποτάμι σε δυο κοίτες η δεύτερη για κάποια χρόνια μπορεί να είναι και άδεια. Επίσης οι λύσεις με τα ψηλά αναχώματα δημιουργούν ένα (οπτικό) φράγμα κατά κάποιο τρόπο μεταξύ της πόλης και του ποταμού, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν επιθυμητό. Και οι λύσεις οι οποίες δίνουν εκτόνωση προς τη Βλαχέρνα, χωρίς να βάζουμε φράγμα προς τη Βλαχέρνα, δηλ. να κάνουμε αναχώματα, έχουν τον κίνδυνο, σε περίπτωση πλημμύρας, το γρήγορο ανεβοκατέβασμα της στάθμης του νερού να δημιουργήσει πολύ πιθανόν καταστροφές στο ανάχωμα του δρόμου (καθίζηση κλπ.).
    Η λύση με τη σήραγγα έχει κι αυτή ένα μειονέκτημα. Θα είναι κλειστά τα θυροφράγματα συνήθως κι όταν τα θυροφράγματα του Πουρναρίου ανοίξουν θα πρέπει ν’ ανοίξουν και τα θυροφράγματα κάτω. Τα θυροφράγματα έχουν το μειονέκτημα ότι θα πρέπει να συντηρούνται, θα πρέπει να δοκιμάζονται. Θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή γιατί το φαινόμενο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα. Βλέπετε τώρα ότι ακόμα και καλοκαίρι έχουμε κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις οι οποίες δημιουργούν πολλές καταστροφές. Έχει αλλάξει το παγκόσμιο κλίμα, έχει επηρεάσει και την Ελλάδα και πρέπει να ‘μαστε 100% προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε συμβάν μπορεί να γίνει.
    Η πιθανότητα την οποία έχουμε δώσει νομίζουμε ότι είναι πολύ ασφαλής και είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα για την ασφάλεια και της πόλης αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα και του ποταμού και της περιοχής της δυτικής γενικά και της νότιας η οποία θα υποφέρει πολύ χωρίς τα έργα αυτά».
    -Η περιβαλλοντική μελέτη της προκρινόμενης λύσης (σήραγγα) είναι συμβατική υποχρέωση των μελετητών και απαιτεί περίπου 2-3 μήνες για να γίνει. Ήδη εκπονείται και όπως είπε ο κ. Λεβέντης θα είναι έτοιμη σε ενάμιση μήνα περίπου. Όπως εξήγησε, αυτό είναι το προτελευταίο βήμα γιατί η περιβ/κή μελέτη έχει δύο στάδια: την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη και την κυρίως περιβαλλοντική μελέτη. «Σ’ αυτή τη φάση πάμε να κάνουμε την προκαταρκτική περιβ/κή μελέτη προτείνοντας μία λύση, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις. Θεωρούμε ότι δεν θ’ αλλάξει ο σχεδιασμός απ’ τους περιβαλλοντολόγους κι ακολούθως προχωρούμε στο επόμενο στάδιο που είναι το πιο εύκολο φυσικά να κάνουμε την κυρίως περιβ/κή μελέτη».
    Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, η μελέτη που υπήρξε από πλευράς της ΔΕΗ έδινε σενάρια πλημμύρας και έδειχνε τις επιπτώσεις δίχως να δίνει λύσεις.
    Για Ελεούσα
    Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και πολίτες. Ένας εξ’ αυτών, ο κ. Κογιαντής, αρχιτέκτονας, αναφέρθηκε στο θέμα της Ελεούσας όπου όπως είπε «υπάρχουν ιδιοκτησίες στον οικισμό, έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως και αυτή τη στιγμή δεν εκδίδονται φυσικά οικοδομικές άδειες», για να διατυπώσει το ερώτημα «τι θα γίνει με την περίπτωση του οικισμού και των ιδιοκτητών που επίσης βρίσκονται σε αμηχανία».
    Π. Οικονομίδης: «Στόχος να λύσουμε αυτό το πρόβλημα»
    Ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης τόνισε: «Το ερέθισμα για να προχωρήσουμε σ’ αυτήν την τριπλού επιπέδου μελέτη που απαίτησε τρομακτικά επίπεδα χρηματοδότησης και κόπο για να πείσουμε, εστιάζεται πάνω σ’ αυτά τα προβλήματα που αναφέρατε απ’ το 1980 με τη δημιουργία φράγματος και όλα τα συναφή. Δεν είναι η ώρα τώρα, τα ξέρουμε όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Η στόχευσή μας είναι, λύνοντας το θέμα μέσω της όποιας πρότασης αποφασίσουμε, να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που αναφέρεστε. Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια όσον αφορά τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν, τα οποία θα επισπευστούν όσο γίνεται δυνατόν για να υλοποιήσουμε αυτή τη στόχευση. Κι αυτός είναι ο αντικειμενικός μας σκοπός όλων εδώ μέσα, και της αντιπολίτευσης στο σύνολό της και τη πλειοψηφίας και εμού του ιδίου.
    Η στόχευσή μας είναι αυτή και γι’ αυτό πασχίζουμε. Βλέπετε όμως ότι δεν είναι εύκολα πράγματα και προκειμένου να αχρηστέψουμε μια γη υψηλής παραγωγικότητας, προκειμένου να αχρηστέψουμε τον ορίζοντα μιας πόλης που θα απομονωθεί από το περιβάλλον με αναχώματα 5 μ. ύψος πάμε σε μια κατεύθυνση που ευτυχώς σε μια από τις συζητήσεις με τη μελετητική ομάδα προέκυψε σαν ιδέα, θεωρήθηκε πρωτοποριακή, είπαμε προχωρήστε και εγώ προσωπικά ενθουσιάστηκα απ’ αυτή τη λύση και νομίζω ότι είναι η πλέον αρμόζουσα. Βέβαια με τα συνοδευτικά στοιχεία που είπα πριν, ότι απ’ το σημείο που θα επανατοποθετηθεί το νερό στην κοίτη θα αναλάβει η Περιφέρεια, με την οποία συζητάμε, ένταξη μελετών και έργων για το από κει και πέρα κομμάτι.
    Η υψομετρική διαφορά είναι γύρω στα 13 μ. και υπάρχει και η δυνατότητα αξιοποίησης. Θα τα συζητήσουμε σε δεύτερο βαθμό αυτά και θα αποφασίσουμε με τι τρόπο, αν θα ‘ναι μέσω ΔΕΗ ή κάτι άλλο. Πάντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα εκμετάλλευσης του ενεργειακού φορτίου το οποίο μπορεί να παραχθεί. Υπήρχε και μια άλλη σκέψη την οποία την αφήνουμε πίσω αλλά θα τα κουβεντιάσουμε μετά εδώ πριν πάρουμε την απόφαση».
    Υψηλού επιπέδου χαρακτηρίστηκε από πολλά μέλη του Δ.Σ. η ενημέρωση από πλευράς των μελετητών, τονίζοντας ότι πρόκειται για σημαντικό μελετητικό έργο που έγινε και παρουσιάστηκε στη διαδικασία του Δ.Σ.
    -Ο Γιώργος Τσίκος τόνισε ότι είναι μία λύση που μπορεί να δώσει και μια παραγωγή ενέργειας προς όφελος του Δήμου.
    -Ο  Κώστας Παππάς ζήτησε να επανεξεταστεί στο Δ.Σ. το θέμα των εισφορών σε χρήμα των κατοίκων της Ελεούσας. «Είναι νόμος του κράτους που εφαρμόζουμε. Δεν πήραμε εμείς καμία απόφαση γιατί έτσι μας ήρθε» απάντησε ο Δήμαρχος.
    -Ο Αριστοτέλης Τέλης Μπακόλας στην τοποθέτησή του τόνισε «βέβαια ο δρόμος είναι μακρύς για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε με όρους τεχνικούς μία τεχνική λύση».
    Η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας
    «Στις 28 Ιουλίου 2008 υπογράφηκε η σύμβαση εκπόνησης της μελέτης «Οριστική οριοθέτηση τμήματος κοίτης ποταμού Αράχθου που διέρχεται στα όρια του Δήμου Αρταίων», μεταξύ του Δήμου Αρταίων και της σύμπραξης μελετητικών γραφείων «ΥΔΡΟΤΕΚ ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ» Ε.Π.Ε, «Α.Δ.Κ. - ΑΡΩΝΗΣ - ΔΡΕΤΤΑΣ - ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ, Σύμβουλοι Μηχανικοί» Α.Ε. και ΜΟΥΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Δημητρίου.
    Η Τοπογραφική μελέτη παραδόθηκε στο Δήμο μας εμπρόθεσμα και εγκρίθηκε με την αριθμ. 10243/5-10-2009 Απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας.
    Η εκπόνηση της Υδρολογικής μελέτης καθυστέρησε λόγω της δυσκολίας που παρουσιάστηκε στην παράδοση των υδρολογικών στοιχείων από τη ΔΕΗ.
    Τελικώς η υδρολογική μελέτη παραδόθηκε και εγκρίθηκε με την αριθμ. 2965/15-3- 2010 Απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Για την εκπόνηση της μελέτης ο ανάδοχος συνεργάστηκε με τον κ. Δ. Κουτσογιάννη, Καθηγητή Ε.Μ.Π.
    Η πρόταση 5 (που τελικά επιλέχθηκε) έχει ως ενδεικτικό προϋπολογισμό 65.100.000 ευρώ και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
    Στη περίπτωση αυτή διευθετείται η κύρια κοίτη του ποταμού με στενή διατομή 100-150μ. καθ’ όλο το μήκος και κατασκευάζεται έργο εκτροπής των πλημμυρικών παροχών, αμέσως κατάντη της Ιονίας Οδού, προς ζεύγος σηράγγων που θα οδηγούν στη κύρια κοίτη του ποταμού νότια του Τριγώνου. Το φράγμα Ιμαρέτ θα καταργηθεί.
    Το έργο εκτροπής θα ελέγχεται από θυροφράγματα που θα ανοίγουν ταυτόχρονα με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων του «Πουρνάρι Ι».
    Η διώρυγα εκτροπής θα δύναται να οδηγεί παροχή 3.000μ3/δλ. προς τις σήραγγες, ενώ 1 .700μ3/δλ. θα διατρέχουν τη κύρια κοίτη.
    Η στάθμη των αναχωμάτων στη περιοχή ανάπλασης θα πρέπει να υπερυψωθεί κατά 1,5 έως 2,0μ. (Στάθμη +30,00).
    Τα υψόμετρα στο δυτικό όριο του Σχεδίου Πόλεως θα είναι περί τα +22,00, όσο περίπου και το υψόμετρο στο βορειοδυτικό όριο του Σχεδίου Πόλεως.
    Τα αναχώματα πλησίον των γεφυρών θα είναι ίδια με τις προηγούμενες περιπτώσεις, ενώ στη περιοχή του Τριγώνου θα είναι χαμηλότερα, διότι προτείνεται η διαπλάτυνση της κοίτης.
    Οι σήραγγες εκτροπής θα είναι επενδεδυμένες με οπλισμένο σκυρόδεμα, θολωτής διατομής, ελάχιστων διαστάσεων 11,0 Χ 9,0μ.
    Από τα προεκτεθέντα προκύπτει ότι η λύση της Περίπτωσης που αναφερόμαστε έχει το μικρότερο κόστος και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
    Επίσης, θα μπορούσε να συνδυαστεί είτε με έργο οδοποιίας, είτε με ενεργειακό έργο.
    Στην 1η  περίπτωση θα μπορούσε όλη η κυκλοφορία των πεδινών οικισμών μέχρι το στρατόπεδο Παπακώστα να γίνεται μέσω των δίδυμων αυτών σηράγγων.
    Στη 2η  περίπτωση, λόγω και της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ αρχής και πέρατος των σηράγγων, εκτιμάται ότι είναι δυνατή η εκμετάλλευσή τους για παραγωγή ενέργειας, οπότε και ο φορέας εκμετάλλευσής της θα μπορούσε να αναλάβει και το κόστος των έργων. Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση ώστε να διατρέχει το σημερινό ποτάμι μια ελάχιστη οικολογική παροχή.
    Προτείνεται η πρόκριση της λύσης αυτής. Στη συνέχεια ο μελετητής θα ολοκληρώσει την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να είναι δυνατή η έκδοση της απαιτούμενης Απόφασης του Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου για την οριοθέτηση του ποταμού».

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου