Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στο στόχαστρο Προβόπουλου το Δημόσιο

πηγή: www.ANT1online.gr
Δημοσιεύθηκε: 08:26 - 27/10/10
Δεν αντέχουν άλλους φόρους οι Έλληνες πολίτες, λέει o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική.
Η έκθεση προβλέπει ύφεση στο 4%, ανεργία 12% και διαπιστώνει μείωση των πραγματικών αποδοχών κατά 8%.
Παράλληλα, ο κ. Προβόπουλος προτείνει και «ψαλίδι», σε μια σειρά κοινωνικές παροχές, όπως τα ΚΑΠΗ, ο κοινωνικός τουρισμός, ενώ κάνει λόγο και για κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, όπου γίνονται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.  
Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος, μεταξύ άλλων διαπιστώνει και εισηγείται:
- Να καταργηθεί η δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο για όσους έχουν διετή απασχόληση σε βουλευτικά γραφεία.
- Να μειωθεί σημαντικά και σε μόνιμη βάση ο δημόσιος τομέας (770.000 εργαζόμενοι στη γενική κυβέρνηση)- να ελεγχθούν οι δυνατότητες μετατάξεων.
- Να συγχωνευτούν σε 1 ή 2 οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους από διαφημίσεις , όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
- Να κλείσουν ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί υπερχρεωμένων Δήμων. (Για την ακρίβεια στην έκθεση αναφέρεται « είναι αδιανόητο υπερχρεωμένοι δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με εκατοντάδες δημοσιογράφους).
- Να ανασταλούν δραστηριότητες των ΚΑΠΗ που χρηματοδοτούνται από τους Δήμους. «από τη στιγμή που η πολιτεία βρέθηκε στην έσχατη ανάγκη να μειώσει τις συντάξεις, η λειτουργία των ΚΑΠΗ (με χρήματα των Δήμων τα οποία παίρνουν από το κράτος) δεν έχει κανένα νόημα. Είναι προτιμότερο να δοθούν για αύξηση των συντάξεων».
Η Έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται μια συνολική, ριζική ανασυγκρότηση του κράτους πάνω σε νέες βάσεις, έτσι ώστε οι λειτουργίες του να μην αντιστρατεύονται τη δημιουργική πρωτοβουλία αλλά, αντίθετα, να την ενθαρρύνουν.
Ταυτόχρονα όμως -όπως σημειώνεται- απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη που θα καταδεικνύει πειστικά ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα και στη συνέχεια να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στηριζόμενη σε υγιείς βάσεις.
Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη θα είναι μακρύς και επίπονος. Για φέτος προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%, ενώ προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης και το 2011 αν και με μικρότερη ένταση.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους επισημαίνοντας ότι η επιφυλακτικότητα των αγορών τροφοδοτείται και από αναλύσεις που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του χρέους, προεξοφλώντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι καθηλωμένοι σε χαμηλό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου