Πηγή:www.capital.gr
Αγαπητέ κ. Στούπα,

Σας παρακολουθώ χρόνια και ενίοτε συμφωνώ κιόλας με τα γραφόμενά σας. Όπως και να έχει όμως σας εκτιμώ πολύ ως αρθρογράφο. Πήρα λοιπόν το θάρρος να σας γράψω γιατί με ενδιαφέρει η άποψή σας σχετικά με μερικές παρανοϊκές σκέψεις που είχα τελευταία.

Φανταστείτε λοιπόν το παρακάτω σενάριο:

Σε συνάντηση που γίνεται μεταξύ ΓΑΠ, Μέρκελ, Σαρκοζί και Τρισέ (ΕΚΤ) αποφασίζονται τα εξής:

·
Η ελληνική κυβέρνηση, θα συμπεριφέρεται ως νηπιαγωγείο, κάθε βουλευτής και υπουργός της θα λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι προκειμένου να φαίνεται ότι το κέντρο εξουσίας είναι ανίκανο.
· Θα αναβάλλονται κατά συρροήν οι αποκρατικοποιήσεις, δε θα κόβονται έξοδα του κράτους και δε θα απολυθεί κανένας από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

·
Θα βγαίνουν μέλη της κυβέρνησης σε διεθνή ΜΜΕ και θα ανακοινώνουν ότι πρόκειται να προχωρήσουμε σύντομα σε κούρεμα των ομολόγων εις βάρος των πιστωτών.

·
Θα αυξήσουμε την φορολογία προκειμένου να διώξουμε και όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ακόμη στην Ελλάδα, έτσι θα αυξηθεί η ανεργία και τελικά η ανάπτυξη της οικονομίας δε θα φαντάζει εφικτός στόχος ούτε το 2020.

Τα παραπάνω ενορχηστρώνονται προκειμένου να ανέβουν τα Spreads, τα CDS και οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να κατρακυλήσουν. Σε όλη την περίοδο της κατρακύλας, οι προαναφερθέντες (ΓΑΠ) ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία & Ελληνικές Τράπεζες, (Μέρκελ) Γερμανικές και (Σαρκοζί) Γαλλικές τράπεζες και (Τρισε) ΕΚΤ σκουπίζουν Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές σε τιμές 60-70% των τιμών πώλησης.

Η λήξη του θεάτρου σκιών δίνεται το Μάιο του 2011 (Μετά το Πάσχα), όπου ο ΓΑΠ εξαγγέλλει άμεσες αποκρατικοποιήσεις μερικών δισ. προχωρημένες συζητήσεις επενδύσεων ξένων στην χώρα, οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κλπ. Ταυτόχρονα ΔΝΤ και Ε.Ε. αναγγέλλουν παράταση αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας για επιπλέον 10 χρόνια με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Η ΕΚΤ δηλώνει ότι προτίθεται να κόψει ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει το EFSF, αν απαιτηθεί. Το EFSF δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει την Ελλάδα με ένα επιπλέον πακέτο μερικών δισ. που θα θέσει στη διάθεσή της προκειμένου να επαναγοράσει επιπλέον ομόλογα και θα της εξασφαλίσει χαμηλότοκο δανεισμό ώστε να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές για τα επόμενα 3-4 χρόνια με την προϋπόθεση ότι δε θα προχωρήσει σε κούρεμα.

Το προηγούμενο σενάριο τι αποτελέσματα θα είχε;

·
Με την επαναγορά ομολόγων στις τιμές αγοράς (60-70%), η Ελλάδα θα έχει κάνει ουσιαστικά κούρεμα (30-40%) χωρίς να έχει ξεφτιλιστεί στις αγορές ως μη συνεπής στις δανειακές της υποχρεώσεις.

·
Τα ελληνικά ομόλογα θα ανέκαμπταν, τα CDS και Spreads θα έπεφταν ραγδαία καίγοντας όσους είχαν short θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

·
Η Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της θα έδειχνε στις αγορές και στον υπόλοιπο κόσμο ότι έχει σχέδιο και συνέπεια και ότι τιμωρεί όσους ποντάρουν και κερδοσκοπούν υπέρ της διάλυσής της. Δείχνοντας έμπρακτα ότι υποστηρίζει τα περιφερειακά μέλη της και καίγοντας και τους σορτάκιδες των ομολόγων των PIIGS.

·
Οι μεγάλοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων (Τράπεζες, Γερμανία, Γαλλία, Ταμεία) από εκεί που είχαν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος των κεφαλαίων τους από ενδεχόμενο κούρεμα, βγαίνουν περισσότερο ενισχυμένοι από τις αγορές που υλοποίησαν με το discount των 30-40%.

·
Ο ΓΑΠ θα ξεκινούσε την προσπάθεια επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη έχοντας πετάξει από πάνω του το 30% του χρέους του κράτους.

Νομίζω ότι ο κοινός νους μου, αδυνατεί να αποδεχτεί την τόσο τρομακτική ανικανότητα που επιδεικνύουν οι Έλληνες πολιτικοί σε τέτοιες κρίσιμες συγκυρίες για τη χώρα και πλάθει σενάρια που αγγίζουν την επιστημονική φαντασία.

Δυστυχώς μου φαίνεται πιθανότερο το αδιανόητο σενάριο: να μας κυβερνούν ανίκανοι πίθηκοι παρά το λογικότερο: να υπάρχει ένα σχέδιο πίσω από αυτή την κωμωδία.

Με εκτίμηση,

VM