Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

Ο ανάδοχος του έργου κόμβος Πέτα ζήτησε διακοπή εργασιώνΠηγή: ΗΧΩ   
kombos agioy dhmhtrioy 2011 1os
Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σε βουλευτές της Ν.Δ. -Στην προηγούμενη κυβέρνηση ρίχνει τις ευθύνες ο Γ. Μαγκριώτης
Κόντρες στη Βουλή για τους παραχωρησιούχους
Σε σχετική ερώτηση για τις καθυστερήσεις στο έργο της παράκαμψης κόμβος Πέτα Άρτας, που κατέθεσαν  στη Βουλή, από κοινού, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Άρτας Κώστας Παπασιώζος, Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Πρέβεζας Δημήτρης Τσουμάνης, προς τον  Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτη  με θέμα: «Κατασκευή ανισόπεδου Κόμβου Άρτας και ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού», έλαβαν απάντηση από τον Υπουργό που έχει ως εξής: «Απαντώντας στην ανωτέρω Ερώτηση, σας πληροφορούμε τα εξής: Η σύμβαση του έργου «Ιόνια Οδός: τμήμα Αγ. Δημήτριος – Σελλάδες Παράκαμψη Άρτας – Φιλιππιάδας» υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2005. Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ήτοι τον Οκτώβριο του 2007. Ωστόσο το έργο όχι μόνο δεν τελείωσε στη συμβατική του προθεσμία αλλά δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δύο παρατάσεις, οι οποίες έληγαν τον Οκτώβριο του 2009. Το καλοκαίρι του 2009 ελήφθη, πάλι από την προηγούμενη κυβέρνηση  η απόφαση αλλαγής της μορφής του κόμβου ως ανισόπεδου  του άξονα της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της Άρτας. Το γεγονός αυτό επέβαλε την τροποποίηση και ανασύνταξη των μελετών των τεχνικών και του κόμβου και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω της κατάρτισης της 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών (Σ.Σ.Ε).
(510/2011)
Οι νέες μελέτες εκπονήθηκαν  και εγκρίθηκαν μαζί με την 2η Σ.Σ.Ε τον Αύγουστο του 2010 και η Σ.Σ.Ε υπεγράφη λόγω καθυστέρησης του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νοέμβριο του 2010. Η εκτέλεση των εργασιών της 2ης Σ.Σ.Ε. θα ολοκληρωνόταν εντός 6 μηνών το καλοκαίρι του 2011.
Συνεπώς, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν το έργο σε τριετή καθυστέρηση.
Την προαναφερθείσα καθυστέρηση επικαλέστηκε ο ανάδοχος του έργου και με αίτημά του στις 19.7.2011 ζήτησε από την Υπηρεσία διακοπή εργασιών.
Το Υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση του έργου στα πλαίσια της κείμενης Νομοθεσίας.
Όσον αφορά το έργο της Ιόνιας Οδού, είχαμε την  ευκαιρία να ενημερώσουμε τους κ.κ. Βουλευτές για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους Παραχωρησιούχους και τις Δανείστριες Τράπεζες για τα έργα που κατασκευάζονται με Συμβάσεις Παραχώρησης, κατά τη συζήτηση της υπ’αριθμ.21431/5.8.2011 Ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στη Βουλή στις 27.9.2011».
Παραχωρησιούχοι και Δανείστριες Τράπεζες
Η συζήτηση στη βουλή της με αριθμό 21431/5-8-2011 ερώτησης του Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας (και πρώην Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ) κ. Σταύρου Καλογιάννη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τα προβλήματα στις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων, είναι ενδεικτική της αέναης αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), για το ποιος έχει τις ευθύνες που δεν προχωράνε τα έργα, στην περιοχή μας και γενικότερα.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καλογιάννης είπε: «Οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, οι οποίοι θα έπρεπε να κατασκευάζονται σήμερα μέσω συμβάσεων παραχώρησης, αποτελούν το μεγαλύτερο και επωφελέστερο για το ελληνικό δημόσιο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών προϋπολογισμού της τάξεως των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, μόνο μία από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του έτους.
Θυμίζω ότι αυτές οι συμβάσεις έχουν συζητηθεί και κυρωθεί από το Κοινοβούλιο από το 2007 με θετική ψήφο όχι μόνο της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.
Τον Ιανουάριο του 2010, πριν από είκοσι μήνες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναθεωρήσει όλες τις συμβάσεις και να μειώσει τα διόδια. Έκτοτε, οι εξαγγελίες έχουν επαναληφθεί δεκάδες φορές, χωρίς κανένα απολύτως αντίκρισμα μέχρι σήμερα. Τον περασμένο Ιούνιο ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης με καθέναν από τους παραχωρησιούχους. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επί των συγκεκριμένων μνημονίων.
Απάντηση Μαγκριώτη
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, απαντώντας είπε: «Να ευχαριστήσω το συνάδελφο, γιατί με την ερώτησή του μου δίνει την ευκαιρία να απαντήσω σ’ ένα πολύ σημαντικό και κρίσιμο θέμα για το οποίο βεβαίως και ο ίδιος –εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία- αλλά και όλα τα κόμματα έχουν ενημερωθεί από τον Υπουργό στις αρχές του καλοκαιριού σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο και έχουν δοθεί όλα τα σχετικά έγγραφα, όπως και τα μνημόνια συναντίληψης.
Ζητήθηκε η άποψη και η συνεργασία όλων των πτερύγων της Βουλής και πρωτίστως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία έφτιαξε τις συμβάσεις αυτές και, όπως είπε ο αγαπητός συνάδελφος, τις έφερε και τις κύρωσε στη Βουλή το 2007. Συμβάσεις τις οποίες ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, γιατί ήταν μόνο ένα άρθρο. Όμως, εκεί είχαν κάνει οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ –όλοι μας κι εγώ, ο καθένας από τη θέση του- αυστηρή κριτική για πολλές πλευρές των συμβάσεων. Δυστυχώς εδώ, αγαπητέ συνάδελφε, επιβεβαιώθηκε η κριτική όλων των πτερύγων της Βουλής για την προχειρότητα των συμβάσεων αυτών. Τα έργα αυτά σταμάτησαν με ευθύνη των τραπεζών –το ξέρετε πάρα πολύ καλά- που σταμάτησαν εδώ και ένα-ενάμιση χρόνο, ανάλογα με το έργο, τη χρηματοδότησή τους, γιατί θεωρούν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα.
Και δεν είναι βιώσιμα, πρώτον, γιατί άργησε το δημόσιο να παραχωρήσει τις εκτάσεις ελεύθερες για να αναπτυχθούν τα κατασκευαστικά μέτωπα. Σας θυμίζω ότι ως κυβέρνηση το 2007 είχατε εκτιμήσει –και αυτό είχατε βάλει στις συμβάσεις- ότι σε δώδεκα μήνες από την έναρξη παραχώρησης, θα είχατε παραχωρήσει το 100% των εκτάσεων. Ο χρόνος αυτός ολοκληρώθηκε τον Απρίλη του 2009, που ήσασταν ακόμα κυβέρνηση. Στο 8% με 10% μεσοσταθμικά είχαν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις. Όπως επίσης, είχατε εκτιμήσει ότι θα είχατε παραδώσει τις μελέτες και τις αποφάσεις από τις αρχαιολογικές και τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες αντίστοιχα σε πέντε με έξι μήνες. Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις σας που τις κυρώσατε με νόμο στη Βουλή. Σας είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν αυτά να συμβούν στη χώρα, εσείς όμως τα κυρώσατε. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις απαλλοτριώσεις, κανένα θέμα για την ανάπτυξη κατασκευαστικών μετώπων. Βεβαίως, οι ανάδοχοι λένε ότι θα επιβάλλουν ποινικές ρήτρες –το λένε αυτό οι συμβάσεις- και τα θέματα αυτά μπορεί να λυθούν συμβατικά για τα δικά σας χρόνια, γιατί εμείς λύσαμε τα προβλήματα αυτά με πολλές πρωτοβουλίες, πολλές ενέργειες και πολλές αποφάσεις και εδώ κι ένα χρόνο δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα απαλλοτρίωσης. Δεν πιστεύω ότι μου φέρνετε εδώ τα επιχειρήματα των εργολάβων. Πιστεύω ότι έχετε λάθος ενημέρωση. Προκαλώ δημόσια τους παραχωρησιούχους να πουν εάν υπάρχουν προβλήματα απαλλοτριώσεων και ανάπτυξης κατασκευαστικών μετώπων. Το έχω κάνει πολλές φορές και δεν απαντούν. Είμαι βέβαιος ότι και εσείς θα το ψάξετε και θα συμφωνήσετε μαζί μου, διότι εμείς εκτιμούμε ότι όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά.
Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, για μεν τις απαλλοτριώσεις και τα άλλα θέματα, έχουν διευθετηθεί στην ουσία. Μερικά τμήματα μένουν, αλλά δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη των κατασκευαστικών μετώπων.
Οι παραχωρησιούχοι και οι τράπεζες διατείνονται ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Και έχουν προτείνει έναν συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης, τον οποίο εμείς έχουμε απορρίψει. Αυτά που προτείνουν αντιβαίνουν στη σύμβαση, αντιβαίνουν σ’ αυτά που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε θέσει.
Ο τότε Υπουργός κ. Σουφλιάς από αυτό το Βήμα –και θα ζητήσω από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να μου πουν αν ισχύουν οι δεσμεύσεις- με πολύ καθαρότητα είχε πει σε μια από τις συμβάσεις που είχαν συζητηθεί εδώ, τον Αύγουστο του 2007 –για τη σύμβαση του έργου Μαλιακός-Κλειδί, αλλά αντίστοιχες είναι οι διατυπώσεις για όλες τις συμβάσεις- τα εξής: «Δεν υπάρχει καμμία εγγύηση για τα δάνεια που θα πάρει ο παραχωρησιούχος, όπως γινόταν παλιότερα».
Στις προτάσεις που φέρνουν οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι αρνούνται ότι ισχύει αυτό και ζητούν πρόσθετη ενίσχυση από το δημόσιο. Μάλιστα ζητούν τέτοια ενίσχυση που παραβιάζει τις συμβάσεις. Το δημόσιο φυσικά δεν μπορεί να το πράξει. Και σήμερα σας καλώ να πάρετε θέση για το αν ισχύουν αυτά που έλεγε τότε ο κ. Σουφλιάς, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση του δημοσίου για τα έργα, κανένα ρίσκο και ότι το ρίσκο είναι των παραχωρησιούχων, είναι των τραπεζών. Συνεχίζετε ως Νέα Δημοκρατία να το πιστεύετε; Γιατί ουδέποτε σας έχω ακούσει να το δηλώνετε. Με βάση αυτό να αναζητήσουμε όλοι μαζί τις λύσεις, γιατί εμείς πιστεύουμε στα έργα και αναζητούμε και εναλλακτικές λύσεις ώστε να ολοκληρωθούν. Αυτό προϋποθέτει, όμως, να καθίσουμε να συζητήσουμε με λογικές προτάσεις».
Χιλιοειπωμένα πράγματα
-Ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλογιάννης λαμβάνοντας το λόγο μεταξύ άλλων είπε: «Κατ’ αρχάς δεν ακούσαμε κανένα νέο στοιχείο από τον κύριο Υφυπουργό γι’ αυτό το μείζον θέμα. Ακούσαμε χιλιοειπωμένα πράγματα, επαναλαμβανόμενα δεκάδες φορές.
Λυπάμαι να πω, κύριε Υφυπουργέ, ότι είστε εκτός θέματος. Αναφέρεστε σε δηλώσεις του κ. Σουφλιά το 2007, για το εάν ισχύει κάτι ή δεν ισχύει. Μα, είστε Υφυπουργός δυο χρόνια. Έχετε διαβάσει τις συμβάσεις; Αυτό που ρωτάτε περιλαμβάνεται στις συμβάσεις. Πώς είναι δυνατόν να ρωτάτε στο Κοινοβούλιο; Πώς είναι δυνατόν να αναρωτιέστε αν ισχύουν αυτά τα πράγματα;
Προφανώς το Υπουργείο δεν έχει να μας πει απολύτως τίποτα το καινούργιο για το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες βουλιάζουν, όπως βουλιάζει το σύνολο των δημοσίων έργων τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα.
Eίναι πολύ ενδεικτικό άλλωστε ότι σε δύο σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσα με συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης τον περασμένο Ιούλιο και Σεπτέμβριο, πήραμε ακριβώς τις ίδιες απαντήσεις από τον κύριο Υπουργό ενώ ζητούσαμε διαφορετικά πράγματα.
Ερωτώ: Θα υποθηκεύσετε τα έσοδα των συμβάσεων παραχώρησης του Ρίου-Αντιρρίου, της Αττικής Οδού, της Εγνατίας Οδού και μετά το 2030, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις αυτές που πάτε να κάνετε τώρα με τα τεχνικά και νομικά γραφεία; Ποιος έχει εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό, ποιος είναι ο δικός σας ρόλος και ποια είναι η θέση του Υπουργείου Υποδομών επί του θέματος; Δώστε μας επιτέλους απαντήσεις. Για μας είναι απόλυτης προτεραιότητας έργα οι συμβάσεις παραχώρησης. Έτσι τα είδαμε από το σχεδιασμό τους, έτσι τα φέραμε στη Βουλή και τα ψηφίσαμε και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην κατεύθυνση επανεκκίνησης των έργων. Οφείλετε όμως κι εσείς ως Υπουργείο επιτέλους να ξυπνήσετε.
Είναι «κλειδωμένα»;
-Ανταπαντώντας ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, είπε: «Ο αγαπητός συνάδελφος βέβαια δεν αναφέρθηκε στην ερώτηση. Αναφέρθηκε σ’ άλλα θέματα και δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσα. Σας ρώτησα λοιπόν και το ξανατονίζω, αγαπητέ συνάδελφε, και ελπίζω στη συνέχεια να έχετε τη δυνατότητα με μία δημόσια δήλωση να τοποθετηθείτε, γιατί είναι αμείλικτο το ερώτημα και δεν θα το αποφύγετε. Οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν βασικές ρήτρες των συμβάσεων και το κράτος να αναλάβει ρίσκο, να πληρώσει παραπάνω επιτόκιο. Ισχύει η δήλωση του κ. Σουφλιά; Ισχύει ότι αυτά είναι «κλειδωμένα» και ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο;
Σας ρώτησα τι έχετε να πείτε σχετικά με το ότι στις συμβάσεις του 2007 είχατε δεσμευθεί ότι σε δώδεκα μήνες μέχρι τον Απρίλιο του 2009, θα είχατε απαλλοτριώσει το σύνολο των εκτάσεων και θα είχατε όλες τις περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές αδειοδοτήσεις. Τις παραδώσατε με 8%-10% τον Απρίλη του 2009 και λίγο πάνω, όταν φύγατε από την κυβέρνηση. Ήταν αυτό σχεδιασμός ή ήταν αυτό μια μεγάλη παγίδα για τα έργα και το δημόσιο συμφέρον; Απαντήστε, επιτέλους. Ζητήστε μια συγνώμη. Τέλος, θα σας πω πάρα πολύ απλά ότι εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, δουλέψαμε και δουλεύουμε. Έχουμε έτοιμες λύσεις για τα τεχνικά προβλήματα των πρόχειρων συμβάσεών σας για όλους τους άξονες. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν ακούσατε τη Βουλή για περιοχές απ’ όπου θα πέρναγαν οι αυτοκινητόδρομοι που υπήρχαν μεγάλα και προφανή περιβαλλοντικά προβλήματα: οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις που απαγορεύουν την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Γι’ αυτό το θέμα δεν έχετε μιλήσει ποτέ, απλώς χαϊδεύετε τα αυτιά στις τοπικές κοινωνίες λέγοντας «μην ανησυχείτε, όλα θα γίνουν».
Σας ζητήσαμε να ακούσουμε και τις δικές σας θέσεις. Η δική σας απάντηση είναι η μόνιμη επωδός «λύστε τα προβλήματα». Μα, τα προβλήματα τα δημιούργησαν οι συμβάσεις που εσείς φτιάξατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου