Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Tριετές Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου ΑρταίωνΠηγή: ΗΧΩ   
Με οριακή απαρτία η Δημόσια Διαβούλευση
Φώτης Γεωργίου: «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την παραποτάμια ζώνη δεν λύνονται άλλα προβλήματα»
diaboyleysh epixeirhsiako sxedio artas 2011 12os panel
Σε άδεια καθίσματα και με οριακή απαρτία πραγματοποιήθηκε η Δημόσια Διαβούλευση το βράδυ της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Μεσοχρόνιου Προγράμματος Δράσης του Δήμου Αρταίων, στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ.
(9/12/2011)
diaboyleysh epixeirhsiako sxedio artas 2011 12os kosmos
Αν και η δημόσια διαβούλευση αποτελούσε το τελευταίο βήμα πριν την κατάθεση του ολοκληρωμένου Σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική του έγκριση, εντούτοις η διαδικασία ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση και με οριακή απαρτία, καθότι απουσίαζαν πολλά από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της Επιτροπής και δήμαρχος Αρταίων Ιωάννης Παπαλέξης, όπως και οι επικεφαλής των παρατάξεων που είναι μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Εξ αυτού του λόγου στην διαδικασία προήδρευσε ο -και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων- Θωμάς Τσιρογιάννης, ενώ με τις προτάσεις τους ανά χείρας ανταποκρίθηκαν στην διαδικασία οι εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων του Δήμου.
Στην διαδικασία ο ανάδοχος μελετητής του Σχεδίου ανακοίνωσε τις βασικές κατά τομέα δράσεις και έργα, μετά και την ένταξη προτάσεων των συλλογικών φορέων. Προσαρμογή η οποία έγινε, μετά και την προηγούμενη άτυπη διαδικασία στην οποία είχε προχωρήσει ο Δήμος Αρταίων με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή καταγραφή απόψεων από πλευράς των φορέων.
Στην διαδικασία παραβρέθηκαν οι δυο αντιδήμαρχοι Φώτης Γεωργίου και Φίλιππος Παππάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Παπαγιάννης, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Λεωνίδας Γκόρος, πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων Δημοτικών Ενοτήτων, πολίτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού και άλλοι.
Αναφορικά με την διαδικασία και τον στόχο του Σχεδίου που δεν είναι άλλος από τις κατευθύνσεις ανάπτυξης του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Φώτης Γεωργίου μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ότι «Οι Δήμοι από το 2006 ήταν υποχρεωμένοι να φτιάξουν Σχέδιο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Στην πορεία με κάποιες τροποποιήσεις, Προεδρικά Διατάγματα και νόμους με κατάληξη τον «Καλλικράτη», οριστικοποιήθηκαν οι δομές οι οποίες εντάσσονται σ’ αυτό το σχέδιο. Σαν Δήμος Αρταίων, ως οφείλαμε, ετοιμάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο και είμαστε έτοιμοι πλέον να το καταθέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση.
Το επιχειρησιακό σχέδιο, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα πάντρεμα μεταξύ του «θέλω», του οράματος δηλαδή που έχουμε για την ανάπτυξη της περιοχής, και του «μπορώ». Βέβαια σ’ αυτό το «θέλω» και «μπορώ» είναι και άλλοι παράγοντες  που παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες, εσύ μπορεί να προγραμματίζεις ότι θα ‘ρθουν, αλλά όπως βλέπουμε απ’ τη ροή η οποία υπάρχει όσον αφορά τα χρήματα, είναι και καθυστερημένες αλλά δεν ξέρουμε κιόλας κι αν θα έρθουν.
Αυτή τη στιγμή τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν για τους Δήμους είναι ελλιπή. Υπάρχει μια εκκρεμότητα στο ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα υπάρξει μετά το πρόγραμμα «Θησέας» για τους Δήμους, άρα επί της ουσίας είμαστε ελλειμματικοί σ’ αυτό. Υπάρχει βέβαια το ΕΣΠΑ από το οποίο θα προσπαθήσουμε ν’ αντλήσουμε αρκετούς πόρους αλλά όλοι οι Δήμοι εκεί πλέον στοχεύουν. Η ΣΑΤΑ είναι τελείως πετσοκομμένη. Επομένως αν θες να κάνεις κάποιες δομές ανάπτυξης πρέπει να προσπαθήσεις να βρεις πόρους. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Σε ότι αφορά τη διαβούλευση επί του επιχειρησιακού σχεδίου, πιστεύω ότι έγινε μια πολύ καλή δουλειά. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν όλες οι απόψεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν όσον αφορά την ανάπτυξη του Δήμου μας. Ελπίζω τα ζητήματα που θα έρθουν να είναι τέτοια, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής. Στη συνέχεια που θ’ αλλάξει ο ορίζοντας του Δήμου, θα είναι πενταετής. Εμείς προγραμματίσαμε δηλαδή για τρία χρόνια τι θα γίνει στο Δήμο Αρταίων».
Ωστόσο ο κ. Γεωργίου ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με το ρόλο που θα παίξει στην ανάπτυξη της πόλης της Άρτα στην επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της Κοίτης του Αράχθου. Ζήτημα το οποίο ταλανίζει χρόνια την περιοχή και που όπως ο ίδιος δήλωσε αντί να ενώνει την Άρτα και το σημερινό Δήμο Αρταίων το ποτάμι την χωρίζει. Η αναφορά αυτή έγινε και με αφορμή το γεγονός ότι οι προτάσεις ανάπτυξης για το Δήμο Αρταίων στο 400 σελίδων Σχέδιο, έχουν κατατεθεί κατά τομέα και κατά περιοχή με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής. Δηλαδή ανάπτυξη για Αμβρακικό, για ημιορεινή ζώνη στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ξηροβουνίου με βάση τον τουρισμό σε σχέση με το περιβάλλον της εκεί περιοχής και -όπως τονίστηκε- για την Δημοτική Ενότητα Αρταίων η στόχευση είναι η ανάπτυξη να περάσει μέσα από έργα προβολής των Μνημείων πολιτισμού και της ανάπτυξης του πλεονεκτήματος που λέγεται Άραχθος.
Ως εκ τούτου ο κ. Γεωργίου αναφερόμενος στην ανάπτυξη που προτείνεται στο Σχέδιο για την παραποτάμια περιοχή του Αράχθου που περιστοιχίζει την πόλη σε όλο το αστικό της κομμάτι, δήλωσε: «Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη και αυτού του Σχεδίου. Διότι –ξεκάθαρα πράγματα– ο στόχος της Ανάπτυξης για την πόλη της Άρτας είναι η παραποτάμια ζώνη. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με την παραποτάμια ζώνη δεν μπορείς να λύσεις άλλα προβλήματα. Κι εκεί υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες.
Ο δήμαρχος επεξεργάζεται κάποιες λύσεις. Έχει κάνει κάποιες επαφές με τον Περιφερειάρχη και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση», τόνισε αναφερόμενος στην πρόσφατη εξέλιξη σύμφωνα με την οποία το ΥΠΕΚΑ επέστρεψε την μελέτη οριοθέτησης της κοίτης που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Δήμου Αρταίων, και αφορούσε το τμήμα από την Ελεούσα και μέχρι το Γλυκόριζο, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αφορά και στο υπόλοιπο μήκος του Αράχθου έως τις εκβολές του.
Επιπλέον ο κ. Γεωργίου επεσήμανε: «Υπάρχουν και άλλες προβλήματα ανισότητας μεταξύ του πληθυσμού. Στην πόλη υπάρχει ένας αστικός πληθυσμός, στους Περιφερειακούς Δήμους πρέπει να δώσεις μια άλλη μορφή ανάπτυξης, δηλαδή το Σχέδιο περιλαμβάνει στοχευόμενες δράσεις που απευθύνονται και στο κομμάτι τις Άρτας αλλά και στις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες. Ένα κομμάτι είναι ο Αμβρακικός, ένα άλλο βασικό κομμάτι είναι οι παραποτάμιες εκτάσεις που όπως σας είπα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα της σύνδεσης με την Δημοτική Ενότητα Βλαχερνών και του Δήμου Αρταίων. Δηλαδή να μην είναι όριο το ποτάμι. Το ποτάμι να μας ενώσει κάποια στιγμή, γιατί τώρα έχουμε βάλει σαν όριο το ποτάμι και έχουμε κλείσει την Άρτα γύρω- γύρω. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Και επιπλέον έχουμε τον ημιορεινό όγκο στο Δήμο Ξηροβουνίου, για τον οποίο τελευταία καταθέσαμε μια σειρά από προτάσεις στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και είναι αρκετά χρήματα και εκεί και ευελπιστώ ότι κι εκεί κάποια μέτρα και δράσεις που έχουμε προτείνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν».
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με το αν υπήρξε ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου για κατάθεση προτάσεων από πολίτες τόσο ηλεκτρονικά όσο και ταχυδρομικά αναφορικά με το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι κάποιες προτάσεις κατατέθηκαν μόνο ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου