Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Οι νικητές της ημέρας...

Ο χρόνος αποκαθιστά τους ανθρώπους και τα έργα τους στις αληθινές διαστάσεις τους. Οι εντυπωσιασμοί και οι παραπλανητικές κινήσεις γρήγορα ξεθυμαίνουν, ξεθωριάζουν και στην αναμέτρησή τους με την πραγματικότητα βγαίνουν χαμένοι. Ας μη λησμονούμε ότι λίγες μόνο μέρες μεσολάβησαν, σύμφωνα με την ευαγγελική αφήγηση, από τη στιγμή που το "Ωσαννά" έδωσε τη θέση του στο "Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν". Αφήστε λοιπόν τους νικητές της ημέρας να χαρούν την εφήμερη νίκη τους και απολαύστε στη συνέχεια την ταχεία κατάρρευσή τους. Η οποία θα έλθει όχι λόγω των "δυσχερών περιστάσεων", αλλά πρωτίστως λόγω της προσωπικής τους ανεπάρκειας.

Ανάμεσα στις πολλές ελλείψεις που ταλανίζουν την Ελλάδα της χρεοκοπίας η σημαντικότερη ίσως είναι η έλλειψη statesmanship. Όταν μια χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις του πεπρωμένου, όταν οι αποφάσεις που καλείται να λάβει δεν έχουν απλώς διαχειριστικό αλλά πρωτίστως έχουν υπαρξιακό αντίκτυπο, όταν ριζικές αναδιατάξεις και αναπροσανατολισμοί βρίσκονται επί θύραις, η δε βοή των επερχομένων γεγονότων γίνεται εκκωφαντική, τότε προβάλλει επιτακτική, αναπόφευκτη η ανάγκη ενός statesman. Ενός πολιτικού προσώπου που δεν αναλώνεται σε τακτικισμούς, που δεν άγεται και φέρεται από προσωπικές φιλοδοξίες, που έχει απαρνηθεί κάθε είδους ιδιοτέλειες, που έχει αποδείξει ότι δεν παρασύρεται από προσωπικές απογοητεύσεις και πικρίες, που μπορεί να πάρει τη χώρα στους ώμους του χωρίς να βαρυγγωμεί, χωρίς να βαρυγνωμεί, χωρίς να περιμένει τίποτε πέραν της καλύτερης δυνατής έκβασης του αγώνα που δίνει ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Δείτε όλα αυτά τα πρασινογάλαζα, κοκκινοκίτρινα ανθρωπάκια. Δείτε τους πώς επιδίδονται σε ασκήσεις εξηζητημένης καμαρίλας, πώς εγκολπώνονται όλα τα διδάγματα του ένδοξού μας βυζαντινισμού, πώς αγωνίζονται να τελειοποιήσουν τεχνικές τρικλοποδιάς και κωλοτούμπας, πώς περιφέρουν ανά τας ρίμας και τας οδούς τον αυτισμό τους, τις εμμονές τους, τις μικρόνοιές τους, τον ανύπαρκτο διανοητικό εξοπλισμό τους, την ηθική τους έκπτωση. Με μια λέξη: τη μικρότητά τους. Δείτε τα και σκεφθείτε ότι για μια ακόμη φορά συνωμοτήσατε μαζί τους, συνθηκολογήσατε με την ανυπαρξία τους, αποδεχθήκατε το τίποτά τους. Δείτε τους να παίζουν ζάρια πάνω στη γυμνή ράχη μιας θνήσκουσας πατρίδας. Να θεωρούν εαυτούς "σπουδαίους", "πρωταγωνιστές", "λαοπρόβλητους". Ενώ είναι απλώς βουτυρόπαιδα, ακαμάτες του αισχίστου είδους, βλακοχαρούμενες οντότητες που καταχρώνται βασικές ανθρώπινες ιδιότητες, γελωτοποιοί και αργυραμοιβοί.

Αγαπητοί φίλοι, για μια ακόμη φορά - ίσως τη στερνή - καταφέραμε να βγάλουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα μάτια μας. Το φαιδρό πολιτικό σκηνικό που ορθώνεται μπροστά μας είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν δημιούργημα της δικής μας ανεπάρκειας, της δικής μας μικρότητας, της δικής μας μικρόνοιας. Και του γεγονότος ότι ο κυνισμός μας είναι πια τόσος ώστε κι αν ακόμη εμφανισθεί η εξαιρετική προσωπικότητα που έχει τόσο απεγνωσμένα ανάγκη ο τόπος, εμείς θα φροντίσουμε να την "κατεδαφίσουμε", να "τη φέρουμε στα ίσα". Τα οποία "ίσα", όμως, ποτέ δεν είναι αρκετά για να κυβερνηθεί μια χώρα...

Πηγή: Ιουλιανός ( http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2974589&pg=12&OrderDir= )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου