Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Οι μαθητές θα ενημερώνονται για την Μάχη του Πέτα στο ... Κομπότι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας, εγκρίθηκαν τέσσερα νέα έργα στο Δήμο. Το ένα από αυτά αφορά στην αποκατάσταση του συνοριακού σταθμού του Κομποτίου. Συγηκεκριμένα, αναφέρεται ότι:

Η πρόταση με προϋπολογισμό 350.000,00 ευρώ αφορά τη Δημοτική Κοινότητα Κομποτίου και συγκεκριμένα τη θέση «Κούλια». Πρόκειται για πύργο κατασκευασμένο από φέρουσα λιθοδομή σε κυλινδρική μορφή και βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Κομποτίου Φλωριάδας. Αποτελείται από δύο κυλινδρικούς τοίχους, ένα στην εσωτερική περίμετρο και έναν εξωτερικό. Η κατασκευή του χρονολογείται στα 1850 και ήταν ο συνοριακός σταθμός εκείνης της εποχής.
Αποτελεί κτήριο σημαντικής αρχιτεκτονικής αξίας και η αποκατάστασή του θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή.
Ο Σταθμός μετά την αποκατάστασή του, θα λειτουργήσει ως Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας με έμφαση στην εκπαιδευτική περιήγηση μαθητών και επισκεπτών στην:
-εξέλιξη των ορίων του Ελληνικού Κράτους από τη σύστασή του έως τη διαμόρφωσή του στη σημερινή μορφή.
-παρουσίαση των σημαντικότερων ιστορικών γεγονότων της Νεότερης Ιστορίας.
-πλούσια Ιστορία του Δήμου μας (Ίδρυση Φιλικής Εταιρείας από το Νικόλαο Σκουφά και ο ρόλος της, μάχη του Πέτα, Σφαγή του Κομμένου κλπ).

Το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας λοιπόν του Δήμου θα δημιουργηθεί στο Κομπότι, και θα δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική περιήγηση μαθητών και επισκεπτών, όπου θα ενημερώνονται για τη Μάχη του Πέτα.

Εύλογα ερωτήματα:
1. Ποιές είναι οι δράσεις προσέλκυσης επισκεπτών  και μαθητών στο Μνημείο του Πέτα;
2. Ποιός είναι ο προγραμματισμός συντήρησης των μαρμάρων και των πλακόστρωτων επιφανειών που αποσυντίθενται;

3. Ποιός είναι ο προγραμματισμός για τη δημιουργία χώρου ενημέρωσης για τη Μάχη του Πέτα στο ίδιο το Πέτα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου