Αναρωτιέμαι αν όσα ανεκδιήγητα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικά τραγέλαφος, ή αν υπάρχει ένα απίστευτο παζλ που αρχίζει και συμπληρώνεται. Όπως στις ταινίες που ξεκινάνε παρουσιάζοντας διάφορα ασύνδετα κομάτια και στο τέλος όλα ενώνονται σε ένα δίνοντας την πλήρη εικόνα του παζλ και όλα αποκτούν νόημα.

Μέχρι στιγμής όλα μοιάζουν τραγέλαφος, αν κάποιος δει τις εξελίξεις υπό το πρίσμα της σκέψης ότι όλοι οι πολιτικοί μας είναι είτε φελλοί, ή ανόητοι, ή γκαφατζήδες, παρτάκιδες, απατεώνες, προδότες και ότι άλλο.

Αν όμως κάποιος (έστω και καταπιέζοντας την σκέψη του να απομακρυνθεί από το προφανές) σκεφτεί την κατάσταση σαν ένας καλόπιστος αγαθός μακρινός παρατηρητής αποκομμένος από την καθημερινότητα έχοντας ως data ότι υπάρχει ένας πονηρός πρωθυπουργός που δεν τον νοιάζει η καρέκλα (λέμε τώρα), ένας αρχηγός αντιπολίτευσης ισοδύναμα έξυπνος και κολλητός του (λέμε τώρα επίσης), ίσως ερμήνευε την αλληλουχία γεγονότων εντελώς διαφορετικά.

Να περάσουν τόσα μέτρα όσα πέρασαν, χωρίς μνημόνια δεν θα περνούσαν πολιτικά, άρα η εισαγωγή στο μνημόνιο ήταν η αναπόφευκτη επιλογή.

Αν γινόταν το haircut στην αρχή όπως ανέφεραν πολλοί πάλι δεν θα περνούσαν τα μέτρα άρα πάλι σε λίγο θα είμασταν εκεί και άρα το haircut δεν μπορούσε να γίνει στην αρχή.

Όταν η χώρα πλησίαζε στο να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμα θα ήταν στην ύψιστη διαπραγματευτική της ικανότητα, ενώ μετά την επίτευξη του πρωτογενούς ελλείματος καμιά τράπεζα δεν θα δεχόταν haircut καθώς θα είχε απέναντί της μια κερδοφόρα πια χώρα που δεν θα τις τρόμαζε. Άρα η βέλτιστη περίοδος για το haircut θα ήταν να αποφασιστεί τώρα (δεν σας φαίνεται περίεργο ότι ενώ τα λεφτά τελείωναν στις 15/10, μετά είπαν Νοέμβριο και μετά θα λάβουμε μέσα Δεκεμβρίου χωρίς να ανοίξει μύτη?)

Μήπως:

α) στην Ελλάδα προσπάθησαν να επιβάλλουν την συμφωνία του Οκτώβρη που συμφώνησαν άλλοι ενώ τώρα θέλουμε καλύτερη αφού είναι το peak του πανικού άρα καλύτερο deal? ή

β) είδαν (ή το ήξεραν ή το κυνήγησαν να συμβεί) ότι για χίλιους δυο λόγους η λύση είναι αργά η γρήγορα το τύπωμα ή τα 2 ευρώ, και αυτό έρχεται με αστραπιαίες ταχύτητες οπότε είναι χαζό να κλειδωθούμε σε τυχόν λεόντειες δεσμεύσεις ή

γ) τους επιβλήθηκε μια δρακόντεια συμφωνία όπου δεν δίνονται κυριαρχικά δικαιώματα με την έννοια της επιτήρησης αλλά την έννοια του ξεπουλήματος και η μόνη λύση είναι να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπουλη και να ακυρωθεί πριν υπογραφθεί (το project Helios σαν securitization μου φαίνεται, ποιος ξέρει αν κάτι ίδιο ετοιμάζεται για ακίνητα, νησιά ή πετρέλαιο).

Υπό αυτό το (έστω και εξωπραγματικό) πρίσμα, η καλύτερη τακτική ενάντια στις πιέσεις να κλείνουν γρήγορα και να υπογράψουν ότι νά’ναι, θα ήταν να παίξουν κατενάτσιο, στέλνοντας την μπάλλα στην εξέδρα για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούν, μέχρι να σκάσει το σύμπαν. Το κατενάτσιο μπορεί να ήταν ένα δημοψήφισμα ή μια παρατεταμένη μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ακυβερνησία. Αφού έπεσε σφαλιάρα στο ένα πήγανε στο άλλο. Ειδικά αν έχουν ισοροππήσει τα έσοδα και τα έξοδα (τουλάχιστον ταμειακά)... Αν πέσει η Ιταλία, η Γαλλία θα πάει αύτανδρη σε λίγα 24ωρα. Τότε φτάνει να γνωστοποιηθεί μόνο ότι μαζεύτηκαν σε μυστική συνάντηση οι αρχηγοί των PIIGS, ή ότι η Ελλάδα άλλαξε την ημέρα πληρωμής μισθοδοσίας (με κίνδυνο όμως bank run) για να γίνει η Ευρωζώνη μπάχαλο (ήδη είναι)...

Όπως και να έχει, όλα τα λεφτά τώρα είναι ότι έχουμε σηκώσει την μπάρα, αλλά τα κιλά μας λυγίζουν. Πρέπει όλοι μας, πολιτικοί και λαός να κρατήσουμε την αναπνοή μας και να κάνουμε την ύστατη και δυνατότερη προσπάθειά μας να κρατηθούμε λίγο ακόμη μέχρι να πέσει το υπόλοιπο σύμπαν...Το κράτος να διατηρήσει όσο μετρητό μπορεί, οι πολίτες για λίγο ακόμη να αποφύγουν πανικούς (bank run κτλ), να πληρώσουν τον οβολό τους, η κυβέρνηση να ετοιμάσει αναβολή κατά 15ήμερο της καταβολής μισθοδοσίας αν τελειώσουν τα λεφτά και δεν έχουμε την δόση μήπως αντέξουμε μέχρι Ιανουάριο και όπως είπα ας κρατήσουμε όλοι την αναπνοή μας να δούμε ποιός θα σκάσει πρώτος....

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή wishful thinking, αλλά ποτέ δεν ξέρεις...

ΥΓ1 by the way

1.       όταν πριν 1,5 και πλέον χρόνο είχα προτείνει να αγοράσει η Ελλάδα το χρέος στην δευτερογενή ή από την ΕΚΤ πολλοί αστειεύτηκαν, αλλά σήμερα είναι μέρος από τις βασικές παραμέτρους των διαφόρων πακέτων (http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=998307)

2.       όταν πριν έναν χρόνο είχα πει ότι κάθε εξάμηνο θα πέφτει και μία χώρα (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και μετά σε εξαιρετικό σύντομο διάστημα η Γαλλία), και ότι οι αναπόφευκτες 3 επιλογές θα ήταν τύπωμα χρήματος, τύπωμα 2 ευρώ, ή αποχώρηση από την ευρωζώνη των γερακιών δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η πραγματικότητα θα ερχόταν τόσο κοντά, τόσο γρήγορα, με τόση ακρίβεια....
(http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1088782 ΥΓ2)

ΥΓ2 Τον στρατό και τα μάτια σας. Οι καιροί είναι εξαιρετικά πονηροί για το επόμενο 6μηνο/έτος με τους εξωτερικούς κινδύνους μας, θα πρέπει να τους μαζέψει κάποιος να τους ζητήσει ύψιστη ετοιμότητα, νηφαλιότητα και αποφυγή με κάθε τρόπο θερμών επεισοδίων

ΥΓ3 Και αν ο Σόρος πριν μήνες προέβλεπε ότι οι αναπόφευκτες επιλογές της ΕΕ είναι συγκεκριμένες, ποιόν θα ήθελε να γνωρίσει (για να δει από πρώτο χέρι τι σκέφτεται και να διαμορφώσει ίδια άποψη τι μέλλει γενέσθαι και όχι για θεωρίες συνωμοσίας) και ποιό νόμισμα θα σόρταρε?

Ο Άγνωστος Επενδυτής

Πηγή: http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1326533