Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ενεργός Πολιτεία - Διακήρυξη

Παρατίθεται στη συνέχεια η διακήρυξη της δημοτικής κίνησης "για την λαϊκή αυτοδιοίκηση και την οικολογία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό" Ενεργός Πολιτεία:
Είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα. Η μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου και οι Δήμοι Αράχθου, Κομποτίου και Πέτα αποτελούν πλέον τον ενιαίο  Δήμο «Νικολάου Σκουφά».
Η  «μεταρρύθμιση » του Καλλικράτη, που επέβαλλε αυτή την πραγματικότητα, επιβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους. Δεν στηρίχτηκε σε αυτοδιοικητικά κριτήρια, δεν αφουγκράστηκε τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.Υπακούει τελικά στις εντολές του περιβόητου πλέον « μνημονίου» και της τρόϊκας.
Η χωροταξία του νέου Δήμου υπάκουσε και σε κομματικές σκοπιμότητες. Συνάντησε αντιδράσεις και δεν έχει την αποδοχή μεγάλου μέρους των τοπικών κοινωνιών.
Η χωροταξία του νέου Δήμου πρέπει να μπει στη δοκιμασία της λαϊκής έγκρισης.
Το προτείνουμε και το διεκδικούμε.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,
Bρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η τρόϊκα, το μνημόνιο και οι πολιτικές που επιβάλλουν, εισβάλουν στη ζωή μας, ανατρέποντας κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων, εξαθλιώνοντας την αγροτική τάξη, υποθηκεύοντας το μέλλον των νέων ανθρώπων. Η αυτοδιοίκηση, οι όποιες κοινωνικές της δομές θα πληρώσουν και αυτές το μάρμαρο. Η νέος διευρυμένος Δήμος στις συνθήκες αυτές μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της τοπικής κοινωνίας.
Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να γίνει μια νέα αρχή.
Να μετατραπούν οργή και θυμός σε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές που αποδομούν την κοινωνία και πλήττουν τα δικαιώματα των δημοτών  
Να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα μια νέα σελίδα στη διοίκηση του ενοποιημένου Δήμου, βάζοντας ταφόπλακα στο συντηρητικό, αναξιόπιστο, πελατειακό παρελθόν.
Η δημοτική κίνησή  «Ενεργός Πολιτεία» επιδιώκει να σηματοδοτήσει και να συμβάλλει με κάθε τρόπο σε μια νέα αρχή με αυτές τις βασικές προγραμματικές θέσεις.
Θέλουμε ενα Δήμο λαϊκό – συμμετοχικό
Δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, σε κάθε διαμέρισμα να προσδιορίσουν δημοκρατικά τη χρήση του δημόσιου χρήματος. Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, των τοπικών συλλογικών εκφράσεων των  πολιτών στη διαμόρφωση και διεκδίκηση εναλλακτικών τοπικών πολιτικών (συμμετοχικός προϋπολογισμός, διαχείριση–αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων και δημοτικής περιουσίας, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμα ενεργειακά μοντέλα, χρήσεις γης, δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών, τοπικά σχέδια ανάπτυξης και απασχόλησης κ.λπ.).
Φανταζόμαστε ένα Δήμο κοινωνικό και οικονομικά αυτοδύναμο,
Που απαιτεί από την κεντρική εξουσία φιλολαϊκές πολιτικές, οικονομική ενίσχυση του νέου Δήμου αλλά και την απόδοση οικονομικών μέσων με την διεκδίκηση μιας δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης χωρίς επιβαρύνσεις των Δημοτών
Που σχεδιάζει και υλοποιεί προνοιακές δομές με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα που θα  εκφράζονται και στην πολιτική των Τελών και Δικαιωμάτων.
Εφαρμογή πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα με διάφορες μορφές, για την στήριξη και ανακούφιση των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο, με διαφανή διαχείρηση
χωρίς φέουδα  και σατραπείες
Που επιβάλλει την υιοθέτηση των αρχών του προγραμματικού προϋπολογισμού, που σημαίνει προϋπολογισμός λειτουργιών.
Σπάζουμε το βρώμικο σύστημα των αναθέσεων και τη πρακτική του «προϋπολογισμού των κονδυλίων». Σπάζουμε το αναχρονιστικού μοντέλο διαχείρησης που ανοιγοκλείνει τις κάνουλες κατά το δοκούν για να χωρέσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα της στιγμής
Διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση μιας νέας διαχείρησης  που θα επιβάλλει σύγχρονους κανόνες λειτουργίας και θα συμβάλλει στην διαφάνεια και στην προστασία του δημόσιου χρήματος.
Προσδοκούμε σε ενα Δήμο της Καινοτομίας και της Οικολογικής πράξης
Που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες και προστιθέμενη αξία κινητοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του.
Ο Δήμος στη νέα εποχή ενσωματώνει τα διαδικτυακά επιτεύγματα στις δικές του λειτουργίες, και τις επέκτείνει σε όλα τα διαμερίσματα υπηρετώντας την καθημερινότητα των δημοτών.
Που αναδεικνύει την οικολογική  πλευρά σαν απαραίτητο στοιχείο στον προσανατολισμό των δημοτικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα σε επιλεγμένους τομείς του Δήμου αξιοποιώντας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με ταυτόχρονη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη λειτουργία των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων.
Ελπίζουμε μαζί με τους Δημότες σε ένα Δήμο ευέλικτο και αποτελεσματικό
Ορθολογικό και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες.
Που αποστρέφοντας  το πρόσωπο στη γραφειοκρατία θα απλοποιεί τις θεσμικές λειτουργίες  με σκοπό να δίνει συγκεκριμένων λύσεων στα προβλήματα και έχοντας ως πυξίδα την  αρχή «πρώτα και πάνω απ’  όλα ο πολίτης».
Με την θέσπιση νέων οργανωτικών  προτύπων  λειτουργίας, που αλλάζουν το σημερινό αναχρονιστικό στερεότυπο και προσιδιάζουν στις ανάγκες του Δήμου με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δεξιοτήτων του προσωπικού. Με την εισαγωγή κανόνων ορθολογισμού στις λειτουργίες του πράγμα που σημαίνει επιβράβευση  στην προσφορά, στην αξία, στο ταλέντο,  με ταυτόχρονη εισαγωγή αξιοκρατικών μεθόδων.


Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρωτοβουλία και συλλογικότητα που φιλοδοξεί να συμβάλει βάζοντας τις βάσεις για μια πορεία διεκδικητική, αξιόπιστη και διαφανή στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. 

προτιμώντας  «τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών, τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα εύγε από την σιωπή και την υποταγή στις κάθε είδους σατραπείες»

για επικοινωνία e-mail : enpoliteia@gmail.com

ΠΕΣΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ                     (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ                (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΚΑΓΚΙΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ        (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ            (Δ.Δ ΠΕΤΑ)
ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ           (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ   (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΛΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΑΣ                             (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΠΑΠΑΡΡΙΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ              (Δ.Δ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ)
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗΣ               (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)
ΓΟΥΣΙΑ ΜΠΕΤΥ                              (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ              (Δ.Δ ΑΡΑΧΘΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου