Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ενεργός Πολιτεία: Σκέψεις για μια Κοινωνική Πράσινη Δημοτική Πολιτική

Παρατίθενται σκέψεις της κίνησης "Ενεργός Πολιτεία" για μια Κοινωνική Πράσινη Δημοτική Πολιτική:

Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους, είναι πλέον ορατές. Αγγίζουν όχι μόνο τις παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ αγροτικός τομέας) αλλά πλείστες όσες πλευρές της καθημερινής δραστηριότητας των νοικοκυριών.
Οι διευρυμένοι πλέον δήμοι δεν μπορούν παρά να σταθούν υπό το φως των νέων συνθηκών « με άλλη ματιά », στο συνήθως υποβαθμισμένο κεφάλαιο των προγραμματικών τους θέσεων για την περιβαλλοντική τους πολιτική.
Οφείλουν να ενισχύσουν αποφασιστικά τις «δόσεις» των «πράσινων» δράσεών τους.
Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, τα ζητήματα που θέτει μια τολμηρή οικολογική αντίληψη και πράξη δεν απαιτούν, μόνον αντίστοιχες υποδομές σε υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό που και αυτά λείπουν σήμερα από τον διευρυμένο Δήμο Νικολάου Σκουφά.

Γίνεται επίκαιρη και αναγκαία μια συνολική αναθεώρηση–ανατροπή αντιλήψεων και συνακόλουθα πολιτικών των παλαιών Δημοτικών Αρχών των μεμονωμένων Δήμων.

Μια καινοτόμα, «εκτός των τοιχών», δημοτική οικολογική πολιτική οφείλει να μην είναι ένα φευγαλέο, επετειακό με κάθε ευκαιρία, επικοινωνιακό τρυκ, αλλά στα παραδοσιακά κοινωνικά της αιτήματα, να «δένει» σφιχτά τα οικολογικά και περιβαλλοντικά προτάγματα του Δήμου.
Μια «μακράς πνοής» οικολογική δημοτική πρακτική ξεκινά από τη διαμόρφωση των
ορων αποδοχής της και στήριξής της ενσυνείδητα από τους πολίτες του νέου Δήμου και φτάνει μέχρι την ενθάρρυνση της οικολογικής πρακτικής και της «πράσινης στάσης ζωής» στην καθημερινη δραστηριότητα των δημοτών απο το σπίτι μέχρι την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Μια «βαθιάς τομής» οικολογική δημοτική πρακτική εχει προτεραιότητά της τη διείσδυση της οικολογικής αντίληψηςστην καθημερινότητα των δημοτών, όλων μας «αρχόντων» και «αρχομένων»

Πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει αποφασιστική ρήξη με τις πρακτικές της πελατειακής αντιμετώπισης ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, μικροσυμφερόντων κλπ, που επιδρούν, με τη μια η την άλλη μορφή, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, σε περιβαλλοντικά προβλήματα, τα συντηρούν ή τα επιτείνουν.

Στη βάση αυτή λοιπόν κάθε πράξη, κάθε μέτρο, κάθε ενέργεια της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών του νέου Δήμου έχουν απαράβατο κριτήριο:
Την περιβαλλοντική τους διάσταση, το περιβαλλοντικό κόστος η όφελος.

Δίπλα λοιπον στις ιστορικές για την αυτοδιοίκηση αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης εμείς τοποθετούμε στο κάδρο την οικολογική διάσταση της δημοτικής πολιτικής

Ταυτόχρονα μια πραγματική ριζοσπαστική εναλλακτική πράσινη δημοτική πολιτική δεν μπορεί παρά να απαντά στο ερώτημα:
Ποιός θα καρπώνεται τα όποια παραγόμενα οφέλη ?
Η απάντηση είναι μονοσήμαντη, απλή και καθαρή:
ο «ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ»

Δεν νοείται επομένως εκχώρηση με οποιοδήποτε τρόπο των κοινωνικών πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας δημοτικής δράσης στην ατομική ιδιοποίηση με οποιαδήποτε μορφή.
Αντίθετα μάλιστα η άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής δεν μπορεί παρά να υπηρετεί τον «δημόσιο χώρο». Και όχι μόνο.
Αλλά και να τον οικοδομεί,να τον διευρύνει, σε μια κοινωνική και οικονομική περίοδο για τη χώρα που ο «δημόσιος κοινωνικός χώρος» σφαγιάζεται από τις δυνάμεις της αγοράς και τις κυρίαρχες πολιτικές.
Από τα σταυροκοπήματα και τους όρκους για το περιβάλλον και την οικολογία μπορούμε να περάσουμε σε μια δημόσια συζήτηση μπροστά στις δημοτικές εκλογές.
Αν μη τι άλλο για να μην περιορισθεί η όλη διαδικασία στην, εναγώνια πράγματι, αναζήτηση των εκατοντάδων υποψήφιων για την συγκρότηση των δημοτικών ψηφοδελτίων.
Στη βάση των παραπάνω γενικών δεσμευτικών αρχών η «Δημοτική Κίνηση Ενεργός Πολιτεία στο Δήμο Νικολάου Σκουφά» διατυπώνει βασικές σκέψεις–προτάσεις
σε τομείς περιβαλλοντικών δράσεων δημοτικής αρχής.

Υπάρχουν λόγοι να ρίξουμε μια «αυτοδιοικητική ματιά» στην ενέργεια?.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι προ των πυλών. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη είναι παραπάνω από προφανείς.
Τα νοικοκυριά, οι αγροτικές εκμεταλλέυσεις και η πολλαπλή μικρή επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται στα όρια του Δήμου θα υποστούν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις σημερινές δύσκολες καταστάσεις. Σε μια μέση για παράδειγμα εκμετάλλευση ενός νέου αγρότη η ετήσια επιβάρυνση σύμφωνα με υπολογισμούς θα ανέρχεται σε 1500 euro.
Ανάλογες επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τον ηλεκτροφωτισμό, την ύδρευση και γενικά τις υπηρεσίες του Δήμου
Αυτονόητο λοιπόν μια δημοτική αρχή να αντιταχθεί σθεναρά σε τέτοιες επιλογές υπερασπιζόμενη τους δημότες της, το βιοτικό τους επίπεδο, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Πέρα όμως από αυτό μπορούν να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες.
1. Για παράδειγμα είναι καιρός νάρθει στην επιφάνεια η υπόθεση η υπόθεση του γεωθερμικού πεδίου στις Συκιές. Με πρόθεση την αξιοποίησή του τόσο για οικιακή χρήση (δίκτυα τηλεθέρμανσης) όσο και στον τομέα των αγροτικών θερμοκηπιακών εντατικών καλλιεργειών.

2. Είναι δυνατόν να προχωρήσουν δημοτικές δράσεις για «να φέρουμε τον ήλιο πιο κοντά στη ζωή μας» – που μπορούν να περιλαμβάνουν τους εξής βασικούς άξονες – κατευθύνσεις
Α. Kαταγγελία – ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης της Δημοτικής έκτασης «Λάμπρα» 100 στρεμματων του διαμερίσματος Κομποτίου στην Ιωνική Ενεργειακή. Η υπόθεση μπάζει και πολύ μάλιστα
Ο φάκελλος παραχώρησης αποστέλλεται στον εισαγγελέα για τυχόν μη νόμιμες ενέργειες.

Β. Δημιουργία ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ.
Πρώτο βήμα η αξιοποίηση της Λάμπρας.Εντοπισμός κατάλληλων δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία άλλων δύο τουλάχιστο Δημοτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων στα δημοτικά διαμερίσματα Αράχθου και Πέτα.
Το επιχειρηματικό όφελος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετέυεται στις ανάγκες ηλεκτροδότησης των δημοτικών υπηρεσιών και στην επιδότηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης των νοικοκυριών του δήμου.

3. Θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα ευρύ Δημοτικό Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
με δύο τουλάχιστο βασικές δράσεις

Α. Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημόσιων-δημοτικών κτιρίων του Δήμου Νικολάου Σκουφά. Στην πρώτη πενταετία στόχος πρέπει να είναι ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΕΓΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Β. Την ενθάρυνση των δημοτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών.
Την ενθάρρυνση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις μικρές βιοτεχνικές μονάδες
Αυτή η ενθάρυνση μπορεί να πάρει διάφορες μορφές δηλαδή
– Την καθιέρωση δημοτικών κινήτρων στους ενδιαφερόμενους πολίτες (κίνητρα που αφορούν στις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες)
– Τη μορφή της έγκυρης ενημέρωσης σε συνεργασία με κατάλληλους φορείς
– Την αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτητων των υπηρεσιών του δήμου για την κατάρτιση των σχετικών φακέλων των ενδιαφερομένων, για την μείωση του κόστους προς όφελος του ενδιαφερόμενου πολίτη.
– Συμφωνίες με χρηματοπιστωτικούς φορείς για εξασφάλιση ευνοϊκότερων από τους τρέχοντες της αγοράς όρους δανεισμού
–Τέλος και αυτό είναι το σημαντικότερο μπορεί να πάρει τη μορφή της σύμπραξης του ενδιαφερόμενου πολίτη και του Δήμου για την υλοποίηση μιας εγκατάστασης.
Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά.Το τεχνικο-επιστημονικό δυναμικό του νέου Δήμου δεν είναι ευκαταφρόνητο και έχει φυσικά τον πρώτο λόγο
Μένει η ανάδειξη μιας νέας δημοτικής αρχής, μακρυά από τη νεοσυντηρητική πεπατημένη και την ενδο-νεοδημοκρατική διαμάχη που τείνει να λάβει το χαρακτήρα γενικευμένου πολέμου σε όλο το νομό
Ο δήμος Νικολάου Σκουφά θα γίνει όμηρος αυτής της πελατειακής διαμάχης?
Ποιος θα τόθελε αυτό?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου