Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ξεκίνημα για το νέο Δήμο Νικολάου Σκουφά

Πηγή: ΗΧΩ   
giannoylhs eystathios 010 newww ayrhh xroma
«Πιστεύω ότι είναι ένας δήμος ο οποίος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν την ανάπτυξη. Έχουμε τη θάλασσα, έχουμε το βουνό, είμαστε ένας ιστορικός δήμος και πιστεύω ότι με δουλειά και με συνέπεια σ’ αυτά τα οποία έχουμε πει θα τα πάμε πολύ καλά» τονίζει ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης
Ο μοναδικός απ’ τους Δημάρχους σε όλο το νομό Άρτας που συνεχίζουν, είναι ο νυν Δήμαρχος Κομποτίου και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης, ο οποίος από 1-1-2011 αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του στο νέο διευρυμένο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία που έγινε πριν από λίγες μέρες, ο κ. Γιαννούλης χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα αυτή και τόνισε ότι αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερη τιμή  το γεγονός ότι είναι ο πρώτος δήμαρχος του μεγάλου αυτού διευρυμένου δήμου.
(1/1/2011)
«Πιστεύω ότι είναι ένας δήμος ο οποίος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν την ανάπτυξη. Έχουμε τη θάλασσα, έχουμε το βουνό, είμαστε ένας ιστορικός δήμος και πιστεύω ότι με δουλειά και με συνέπεια σ’ αυτά τα οποία έχουμε πει θα τα πάμε πολύ καλά» σημειώνει.
Ο ίδιος τονίζει ότι τα μεγάλα ζητήματα του δήμου, πέρα από τα οργανωτικά στα οποία θα δοθεί αρχικά το βάρος, είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, με την οικονομία και με την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. «Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Είναι ένα σωρό προβλήματα τα οποία χρειάζονται συναινέσεις, δεν μπορείς να λειτουργήσεις αυταρχικά» σημείωσε ο κ. Γιαννούλης. Άλλωστε και στην τελετή της ορκωμοσίας διαβεβαίωσε ότι «θα είμαι Δήμαρχος όλων των δημοτών και όσον αφορά τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου, θα λειτουργήσουμε με ευρείες συναινέσεις χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προκαταλήψεις».
Σημασία στην αγροτική ανάπτυξη
Ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι έχει ενημερωθεί σχεδόν για όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν ή γι’ αυτά τα οποία οι προηγούμενες δημοτικές αρχές σχεδίαζαν να κάνουν. «Πιστεύουμε ότι αν από την πολιτεία δοθούν και οι ανάλογοι πόροι θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη σημασία θα δοθεί στα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης αφού πρόκειται για έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό δήμο. «Είναι ένας δήμος συγκεντρωμένος, ας φαίνεται τόσο μεγάλος. Έχει μεγάλα χωριά με κόσμο, με παραγωγές. Ένας αγροτικός δήμος. Εκεί παρουσιάζονται τα μεγάλα προβλήματα. Το εισόδημα μειώνεται συνέχεια απ’ τα αγροτικά μας προϊόντα κι εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να δώσουμε και μεγάλη σημασία» σημείωσε.
Σε νοικιασμένες αίθουσες
Στον Καλλικράτειο Δήμο Νικ. Σκουφά υπάρχουν 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Κάποια  λειτουργικά ζητήματα όπως η εξεύρεση χώρων για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. καθώς και για τη λειτουργία ορισμένων Υπηρεσιών, είναι ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή από τις πρώτες μέρες της θητείας της. «Αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Γιαννούλης. «Όπως γνωρίζετε το Δημαρχείο το οποίο υπάρχει στο Πέτα δεν είναι λειτουργικό, δεν  μπορούμε όλοι να εγκατασταθούμε εκεί. Θα αναγκαστούμε να νοικιάσουμε κάποιες αίθουσες με όλα τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται απ’ αυτή τη διασπορά θα ‘λεγα των Υπηρεσιών».
Αποκεντρωτική λειτουργία
Σε νοικιασμένες αίθουσες λοιπόν η λειτουργία του δήμου με τις υπηρεσίες να είναι αναγκαστικά διάσπαρτες, τουλάχιστον στην αρχή. «Μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη λύση έτσι θα λειτουργήσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά» δήλωσε ο κ. Γιαννούλης και τόνισε, «θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε αποκεντρωτικά δηλαδή θα λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες στους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και στην κοινότητα Κομμένου, θα υπάρχουν οι υπάλληλοι οι οποίοι θα εξυπηρετούν τον κόσμο και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη διοίκηση. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι σε μας που θα πρέπει να οργανωθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα».
Ο Δήμαρχος Στ. Γιαννούλης διαβεβαίωσε ότι παρά τις όποιες οργανωτικές δυσκολίες στην αρχή εφαρμογής του «Καλλικράτη», στους πρώην δήμους και στην πρώην κοινότητα Κομμένου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δημοτών, τονίζοντας πως «οι δημότες θα εξυπηρετούνται όπως και προηγουμένως και ίσως και καλύτερα γιατί θα είμαστε σε on-line σύνδεση όλα τα χωριά, θα λειτουργούν τα ΚΕΠ, θα δημιουργήσουμε και νέες Υπηρεσίες». Θα είναι δηλαδή σαν μικρά δημαρχεία «μόνο που δεν θα είναι εγκατεστημένος ο Δήμαρχος εκεί, θα είναι εγκατεστημένος στην έδρα του Δήμου» είπε ο κ. Γιαννούλης. «Η πρόθεσή μου είναι σε κάθε πρώην Καποδιστριακό Δήμο να εγκατασταθεί κάποιος αρμόδιος αντιδήμαρχος ως τοπικός αντιδήμαρχος. Βέβαια θα έχει και θεματικές αρμοδιότητες και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».
Αξιολόγηση του προσωπικού
Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους ο κ. Γιαννούλης ανέφερε «θα γίνει αξιολόγηση του προσωπικού και κάποιες αλλαγές θα γίνουν στην πορεία βέβαια. Αλλά αρχικά αυτό το οποίο σχεδιάσαμε είναι ότι οι τεχνικές και οι οικονομικές υπηρεσίες θα είναι όλες στην έδρα του δήμου. Από κει και πέρα όποιοι χρειαστούν και ό,τι χρειαστεί θα το δούμε στους πρώτους μήνες και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές».
Προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του «Καλλικράτη»
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν στο εξής οι αυτοδιοικητικοί καθώς και στο θέμα των μετατάξεων αλλά και των χρηματοδοτήσεων των νέων δήμων τονίζοντας: «Εγώ ήμουν απ’ τους υποστηρικτές του «Καλλικράτη» βλέπω όμως ότι στην πρακτική δημιουργούνται προβλήματα. Να πω ένα κλασικό παράδειγμα. Οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων & Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) ήταν κανονικά υπάλληλοι δικοί μας. Κακώς κατά την άποψή μου περνάνε στην έδρα του Νομού. Δηλ. αυτοί ήταν υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να δοθούν στους Καλλικράτειους περιφερειακούς δήμους για να μπορέσουν κι αυτοί να στελεχώσουν με μεγαλύτερη άνεση τις Υπηρεσίες.
Τέλος πάντων να δούμε τώρα τι θα γίνει με τις μετατάξεις γιατί εκεί που υπάρχει το πρόβλημα είναι ότι για παράδειγμα στο δήμο μας μπορεί να έχουμε πολλούς διοικητικούς υπαλλήλους, δεν έχουμε τεχνικούς. Δεν έχουμε οδηγούς. Εκεί θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Και αυτό πιστεύω με τις μετατάξεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών να το λύσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε όλες αυτές τις υπηρεσίες που προβλέπονται απ’ το νόμο «Καλλικράτης». Οι μετατάξεις είναι τους πρώτους μήνες. Δηλ. μέχρι 10 Φεβρουαρίου θα πρέπει εμείς να στείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες μας. Πιστεύω τους πρώτους μήνες αυτό θα πρέπει άμεσα να επιλυθεί για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Μην ξεχνάμε μετά ότι και η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και τα έσοδα των δήμων μειώνονται καθημερινά και εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν γνωρίζουμε κι εμείς τέλος πάντων τι θα ισχύσει, αν θα συνεχίσει να μας έρχεται η ΣΑΤΑ, αν θα μας έρχεται μειωμένη ή αυξημένη. Ακόμα είναι πολλά πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε.
Παράδειγμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» το οποίο σχεδιάζεται, δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Να εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ έχουμε δυσκολίες γιατί πρέπει να έχουμε πιστοποιημένες Υπηρεσίες και αν δεν πάρουμε το προσωπικό το απαραίτητο για να πιστοποιήσουμε τις Υπηρεσίες μας δεν είμαστε δικαιούχοι του ΕΣΠΑ. Είναι κάποια ζητήματα τα οποία άμεσα πρέπει να λύσουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται με το σχέδιο «Καλλικράτης».
Λιγότερες προσλήψεις συμβασιούχων
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε μείωση κατά ποσοστό15% στις προσλήψεις συμβασιούχων ΟΤΑ για το 2011 σε σχέση με το 2010. «Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί μέχρι πριν ένα χρόνο μπορούσαν οι δήμοι να καλύψουν τις ανάγκες τους με συμβάσεις έργου. Τώρα και αυτοί μειώνονται αλλά και οι διαδικασίες έχουν δυσκολέψει γιατί όπως γνωρίζετε γίνονται με κριτήρια ΑΣΕΠ και είναι χρονοβόρες. Η Τ.Α. αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει σιγά – σιγά να οργανώσουν. Χρειάζεται δουλειά» είπε ο κ. Γιαννούλης.
«Στενεμένα» η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Οι δημαιρεσίες στις 2 μηνός θα γίνουν στην έδρα του Δήμου Νικ. Σκουφά, στο δημαρχείο του Πέτα. Όπως είπε  κ. Γιαννούλης «θα κάνουμε την πρώτη συνεδρίαση για τις δημαιρεσίες στην έδρα με κάποιες δυσκολίες, στενεμένα αλλά στη συνέχεια όμως οι επόμενες θα γίνουν σε κτίριο το οποίο θα νοικιαστεί κοντά στο δημαρχείο για τις ανάγκες των συνεδριάσεων γιατί εκεί δεν χωράει».
Χρειάζεται δημαρχείο
Για την προοπτική να αποκτήσει η έδρα του Δήμου ένα σύγχρονο δημαρχείο ο κ. Γιαννούλης ανέφερε: «Σ’ όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλοί δήμοι «Καλλικράτειοι» οι οποίοι δεν έχουν δημαρχεία. Εγώ το έχω θέσει και στις συγκεντρώσεις που κάναμε στα Γιάννενα για ενημέρωση και στον υφυπουργό Εσωτερικών και περιμένουμε να δούμε αν θα δοθούν χρηματοδοτήσεις και πώς θα δοθούν και πότε θα δοθούν. Είναι ένα ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τα οικονομικά του Δήμου γιατί αν θέλει ο Δήμος να κάνει ένα δημαρχείο, που θα πρέπει να το κάνει γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει με διασπαρμένες όλες αυτές τις Υπηρεσίες, θα πρέπει να το κάνει άμεσα και απαιτούνται χρήματα τα οποία το ΥΠ.ΕΣ θα πρέπει να δώσει. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να χρηματοδοτήσει όλα αυτά τα δημαρχεία».
Ο σχεδιασμός πάντως, όπως είπε, είναι να παραμείνουν όλες οι Υπηρεσίες στο Πέτα κι εκεί αναζητούνται κατάλληλες αίθουσες για μίσθωση. Αν δεν βρεθούν εκεί, τότε  μπορεί να αναζητηθούν χώροι σε κοντινούς οικισμούς. «Υπάρχουν κάποια κτίρια που συζητάμε με τους ιδιοκτήτες και έχουν την πρόθεση να τα νοικιάσουν. Οι δυο Υπηρεσίες οι οποίες άμεσα θα στεγαστούν, η Οικονομική και η Τεχνική Υπηρεσία έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και θα παραμείνουν στο Πέτα» είπε.
Ευχές
Ο κ. Γιαννούλης εύχεται σε όλους «χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία και ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για όλους κυρίως στον οικονομικό τομέα, που αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η περιοχή μας ιδιαίτερα περνάει δύσκολες μέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου