Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Μείζον θέμα η διαχείριση των αποβλήτων



Πηγή: ΗΧΩ   
Πρώτη συνάντηση των Δημάρχων του Ν. Άρτας
dhmarxoi mat
Κοινή πεποίθηση ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας να παραλαμβάνει τα  υπολείμματα που παράγει
Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη στο Δημαρχείο, ύστερα από πρωτοβουλία του, εγκαινιάζοντας μια περίοδο μεταξύ τους συνεργασίας για κοινά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ ύστερα και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»
Την πρώτη συνάντηση εργασίας είχαν την Τρίτη 18-01-2011 οι Δήμαρχοι του Νομού Άρτας. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη στο Δημαρχείο, ύστερα από πρωτοβουλία του, εγκαινιάζοντας μια περίοδο μεταξύ τους συνεργασίας για κοινά θέματα που απασχολούν τους ΟΤΑ ύστερα και από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Δεσμεύτηκαν ότι αυτή η συνεργασία θα είναι διαρκής για το καλό του τόπου.
20-1-2011
Στη συνάντηση εκτός απ’ το Δήμαρχο Αρταίων συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι: Νικ. Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη Δημήτριος Γαλλίκας και Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για τα πρακτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και με την οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών μετά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων από την Νομαρχία στους Δήμους. Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Παπαλέξης διατύπωσε την θέση και την άποψη ότι ο Δήμος της Άρτας είναι υποχρεωμένος να παρέχει υποστήριξη στους άλλους ΟΤΑ που δεν έχουν στελεχωμένη Υπηρεσία, με Πολεοδομία και με ΤΥΔΚ δηλ. για σύνταξη μελετών και επίβλεψη έργων, εφόσον το ζητήσουν και μέχρι οι Δήμοι αυτοί να φτιάξουν δικιά τους Υπηρεσία.
Μείζον θέμα η διαχ/ση των αποβλήτων
Μείζον θέμα στη συζήτηση των Δημάρχων αποτέλεσε η διαχείριση των αποβλήτων με αφορμή και τα βασικά σενάρια της μελέτης για την χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ στην Ήπειρο, θέμα για το οποίο οι νέοι Δήμοι της Ηπείρου θα πρέπει να καταθέσουν εν ευθέτω χρόνω τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους. Η επικρατούσα άποψη όπως προέκυψε από τη συζήτηση των Δημάρχων, είναι ότι χωροθέτηση του εργοστασίου στην Ήπειρο θα πρέπει να γίνει κεντροβαρικά ώστε να μην είναι μεγάλες οι αποστάσεις -και άρα και το κόστος -για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο και από εκεί των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ. Εκφράστηκε η άποψη ότι, εφόσον είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος στην Ήπειρο που να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο και δίπλα ένας ΧΥΤΥ, θα πρέπει ν’ αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δομές και κάθε διαχειριστική ενότητα να πάρει πίσω τα υπολείμματα που παράγει. Εν προκειμένω η 3η διαχειριστική ενότητα (ΧΥΤΑ Βλαχέρνας), θα πρέπει να παραλαμβάνει τα  υπολείμματα που παράγει και όχι και των άλλων περιοχών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι Δήμαρχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα είναι αντίθετοι.
Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ οι Δήμαρχοι του νομού έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους και της συνεργασίας που προτίθενται ν’ αναπτύξουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία είναι κοινά.
Γ. Παπαλέξης: «Εγκαινιάζουμε μια εποχή συνεργασίας»
«Σήμερα εγκαινιάζουμε μια εποχή συνεργασίας όπου οι Δήμαρχοι του Νομού πρέπει να δράσουν και να δραστηριοποιηθούν συνολικά για το καλό του τόπου» τόνισε ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης αναφέροντας: «Θεωρήσαμε σκόπιμο σαν Δήμαρχοι του Νομού Άρτας να βρεθούμε σε πρώτη φάση για να συντονιστούμε και να δούμε το επίπεδο της συνεργασίας μας. Με τον «Καλλικράτη» πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα και επειδή προκύπτουν κάποια ζητήματα γραφειοκρατικά αλλά κυρίως για το καλό του τόπου. Η συνεργασία μας λοιπόν πρέπει να ‘ναι δεδομένη έτσι ώστε να προχωρήσουμε ζητήματα που χρονίζουν στην περιοχή μας. Και ξεκινάω απ’ το γεγονός και μόνο όπως ξέρετε ότι η Πολεοδομία της πρώην Νομαρχίας περιέρχεται στο Δήμο Αρταίων κι όπως και η ΤΥΔΚ που αναλαμβάνει να επιβλέπει και να μελετάει τα τεχνικά έργα των Δήμων. Αυτές λοιπόν οι δύο Υπηρεσίες περιέρχονται στον μητροπολιτικό Δήμο της Άρτας και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να βρούμε τρόπο - υπάρχει βέβαια τρόπος και προβλέπεται στον «Καλλικράτη» - για να γίνει η συνεργασία μας. Η συνεργασία μας λοιπόν έχει κι αυτά τα στοιχεία κι έχει στοιχεία αναπτυξιακά. Έχουμε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των σκουπιδιών σ’ όλη την Ήπειρο με τη δημιουργία του νέου εργοστασίου και τη δημιουργία του ΧΥΤΥ κι όχι μόνο. Εγκαινιάζουμε λοιπόν σήμερα μια εποχή συνεργασίας, μια εποχή όπου οι τέσσερις Δήμαρχοι του Νομού της Άρτας πρέπει συνολικά να δράσουν και να δραστηριοποιηθούν για το καλό του τόπου».
Στ. Γιαννούλης: «Ν αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες δομές»
Ο Δήμαρχος Νικ. Σκουφά Στάθης Γιαννούλης και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων εστίασε κυρίως στο θέμα των σκουπιδιών αναφέροντας: «Είμαστε εδώ γιατί θα πρέπει από κοινού ν’ αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και αυτά έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κυρίως των στερεών και υγρών αποβλήτων καθώς επίσης και με την αξιοποίηση τόσο του αγροτικού όσο και του ορεινού όγκου ούτως ώστε να δώσουμε μία πνοή στην τοπική μας οικονομία και σίγουρα από τη συνεργασία μας θα εξαρτηθούν πάρα πολλά πράγματα για το μέλλον της περιοχής μας. Όσον αφορά για την δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων μιας και είμαι και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης της 3ης διαχειριστικής ενότητας έχει γίνει μεγάλη κουβέντα. Όπως γνωρίζετε στην Ήπειρο έχουν κατασκευαστεί τέσσερις ΧΥΤΑ οι οποίοι ΧΥΤΑ δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να θάβουν τα σκουπίδια στα κύτταρά τους. Υπάρχει πρόταση και προβλέπεται απ’ τον περιφερειακό σχεδιασμό να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ούτως ώστε να παράγουμε κομπόστ με κάποια ανακυκλώσιμα υλικά και τα υπολείμματα να πηγαίνουν τέλος πάντων κάπου. Κι εκεί μπαίνει το μεγάλο ζήτημα, δηλ. τι θα γίνουν αυτά τα υπολείμματα. Πρόταση δικιά μου προς την επιτροπή μιας και είμαι μέλος της επιτροπής που έχει αναθέσει η κυρία Περιφερειάρχης και μελετά το έργο της κατασκευής αυτού του εργοστασίου, είναι ότι θα πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε όλες τις υποδομές που υπάρχουν στην Ήπειρο δηλ. να κατασκευάσουμε ένα εργοστάσιο γιατί θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων προς ταφή και να γίνει ένας ΧΥΤΥ που να υποδέχεται όλα τα υπολείμματα. Βέβαια θεωρώ ότι είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος στην Ήπειρο που να κατασκευαστεί ένα εργοστάσιο και δίπλα ένας ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Πρότασή μου λοιπόν είναι να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις δομές που υπάρχουν και κάθε διαχειριστική ενότητα να πάρει πίσω τα υπολείμματα που παράγει. Δηλαδή εμείς σαν 3η διοικητική ενότητα παράγουμε 40.000 τόνους. Το 20% ας πούμε ότι θα είναι τα υπολείμματα, να επιστρέφουν στο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας το 20%. Αυτό για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί και θα θάβονται πολύ λιγότερα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και θα είναι και επεξεργασμένα. Δηλαδή θα θάβονται το 20% των αποβλήτων και δεν θα χρειαστεί ούτε άλλο ΧΥΤΑ να κατασκευάσουμε και θα δώσει και περισσότερο χρόνο λειτουργίας στον υφιστάμενο. Αυτή είναι η πρόταση η δικιά μου και την έχω πει πάρα πολλές φορές προς την επιτροπή παρακολούθησης. Από κει και πέρα υπάρχουν και οι άλλοι ΧΥΤΑ τόσο του Ελληνικού οι άλλοι δύο που υπάρχουν ένας στην Ηγουμενίτσα και στο Καρβουνάρι που μπορούν με τη σειρά τους να παραλάβουν τα υπολείμματα της δικιάς τους διαχειριστικής ενότητας. Αυτή είναι η πρόταση η δικιά μου και θα τη συζητήσουμε εδώ. Δεν ξέρω αν οι άλλοι οι συνάδελφοι έχουν κάποια διαφορετική πρόταση και θα το δούμε».
Δ. Γαλλίκας: «Έχουμε κοινά σύνορα και κοινά προβλήματα»
Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας τόνισε: «Να χαιρετίσω κι εγώ την πρώτη συνάντηση των Δημάρχων του Νομού Άρτας και να ευχηθώ αυτές οι συναντήσεις να γίνονται πιο τακτικά. Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι ανέφεραν τα προβλήματα που μας ενώνουν. Πέραν αυτών που είπαν υπάρχουν κι άλλα. Έχουμε κοινά σύνορα με τους συναδέλφους εδώ και προφανώς και κοινά προβλήματα. Έτσι αυτή η ανάγκη καθίσταται επιτακτική πλέον να βρισκόμαστε συχνά».
Μ. Γαρνέλης: «Ο Καλλικράτης μ’ έχει απογοητεύσει»
Απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εφαρμογή του «Καλλικράτη» δήλωσε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης τονίζοντας ότι τα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ είναι τεράστια. «Ο «Καλλικράτης» συνοψίζει όλη τη στενοκεφαλιά κι όλη τη σάπια γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, αυτή είναι η πραγματικότητα» τόνισε. Ο κ. Γαρνέλης ανέφερε συγκεκριμένα για το θέμα των σκουπιδιών: «Επειδή ουδέν καλόν αμιγές κακού πρέπει να δεχτείς μαζί με το πολύ καλό που θα πάρεις, να πάρεις και το λίγο κακό. Αν εμένα μου φέρουν στα Τζουμέρκα τα υπολείμματα εφόσον έχω χάσει το κέρδος των καθαρών απορριμμάτων δεν θα το δεχτώ. Αν μου φέρουν και το εργοστάσιο, πράγμα απίθανο, γιατί όπως είπαν οι συνάδελφοι στη συνάντηση που κάναμε στα Ιωάννινα παρουσία του Περιφερειάρχη είδαμε ότι εμείς ήμασταν στη χιλιοστή θέση που άρα δεν θα πάρουμε το εργοστάσιο. Εμένα μ’ ενδιαφέρει πιο πολύ αυτό που είπε ο φίλος μου ο Δήμαρχος Αρταίων ότι δεν έχουμε Πολεοδομία εμείς οι μικρότεροι Δήμοι. Αυτό είναι πολύ κακό και μεγάλο λάθος. Δεν έχουμε Πολεοδομία με την οποία να μπορούμε να δουλέψουμε. Θα αναγκαζόμαστε να γινόμαστε φορτώματα στο φίλο μου τον κ. Παπαλέξη και ούτε τη δουλειά μας μπορούμε να κάνουμε και μπερδέματα θα γίνονται. Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μεταξύ μας μήπως μπορούμε να φτιάξουμε καμία κοινή ΤΥΔΚ μεταξύ Δήμων, διαδημοτική, να προχωρήσουμε.
Ο «Καλλικράτης» μέχρι τώρα εμένα μ’ έχει απογοητεύσει, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Εγώ έχω για παράδειγμα στην περιοχή μου φορτηγά και κάθονται, έχω μηχανήματα και κάθονται. Ο κόσμος φωνάζει, θέλω να τα πάρω να τα βάλω να δουλέψουν και δεν μπορώ να βρω υπαλλήλους να τους βάλω. Προχθές ήρθε άλλη μία εγκύκλιος η οποία μας έλεγε μέχρι 14 Ιανουαρίου να στείλουμε τι προσωπικό έχουμε ανάγκη άμεσα για να προχωρήσουμε. Την στείλαμε την κατάσταση και μόλις τη στείλαμε μας λένε απ’ το Υπουργείο θα σας στείλουμε άλλη εγκύκλιο. Θα φτάσει Μάρτης μήνας … Αναγκαζόμαστε και κάνουμε αλχημείες δηλαδή για να μην βρωμίσει οι τόπος από σκουπίδια κι απ’ το ‘να κι απ’ το άλλο. Μέχρι τώρα δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Ελλείψεις σε προσωπικό
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες επεσήμανε ο κ. Γαρνέλης τονίζοντας «θέλω τουλάχιστον τρεις οδηγούς και τρεις χειριστές. Ξέρετε τι άσχημο πράγμα είναι τα μηχανήματα να κάθονται και να μην έχουμε κι εργάτες; Έχουμε προβλήματα τεράστια. Κι αν βάλω ιδιώτη, αν βάλω δηλ. ένα μέλος απαγορεύεται. Όλα απαγορεύονται. Και δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, είναι εκατοντάδες άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν άμεσα. Δηλαδή ο «Καλλικράτης» συνοψίζει θα ‘λεγα όλη τη στενοκεφαλιά κι όλη τη σάπια γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μακάρι ν’ αλλάξει αυτό, δεν ξέρω. Εγώ πιστεύω δεν θα πάει άλλο αυτή η κατάσταση αλλά πρέπει ό,τι κάνουν να το κάνουν γρήγορα γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται. Και δεν διαμαρτύρεται με τους Δημάρχους διαμαρτύρεται με το κράτος κι αυτό είναι πολύ χειρότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου