Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Με επιτυχία το επιμορφωτικό Σεμινάριο από το ΚΠΕ Αράχθου



Πηγή: ΗΧΩ   
kpe araxthoy hmerida 2011 3os kosmos
«Περιβαλλοντική Υποβάθμιση και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής»
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο επιμορφωτικό Σεμινάριο Β΄ επιπέδου που πραγματοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας στις 18, 19 και 20 Μαρτίου στην Κόπραινα με θέμα: «Περιβαλλοντική Υποβάθμιση και επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής» για εκπαιδευτικούς Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο.
(24/3/2011)
«Το Σεμινάριο παρακολούθησαν 38 εκπαιδευτικοί από οχτώ Διευθύνσεις των Νομών εμβέλειας καθώς και ένας ικανός αριθμός μη εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν  Εκπ/κοί από την Α/θμια Πρέβεζας, από την Α/θμια Ιωαννίνων, από την Β/θμια Κέρκυρας, από την Β/θμια Κεφαλληνίας, από την Β/θμια Αιτωλοακαρνανίας, από την Α/θμια Αχαΐας και φυσικά από τις δυο Διευθ/νσεις της Άρτας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εμβέλεια του ΚΠΕ Αράχθου ανήκουν δέκα Νομοί», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΠΕ, που για αναφέρει τα εξής:
kpe araxthoy hmerida 2011 3os 2
«Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας κ. Ιωάννης Πλούμπης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στη λειτουργία και τη δράση του Κέντρου. Στη συνέχεια ακολούθησε τελετή απονομής αναμνηστικών πλακετών στον κ. Ιωάννη Στάμο τέως Αναπληρωτή Υπεύθυνο και στην κ. Αντιγόνη Μπότη τέως Μέλος Π.Ο. για την προσφορά τους στο ΚΠΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Ιωάννης Παπαλέξης.
kpe araxthoy hmerida 2011 3os ploymphs

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ. Νικόλαου Γιαννούλη Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Περιβάλλον και ποιότητα ζωής» και του κ. Απόστολου Κατσίκη Καθηγητή Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Οικουμενικές –Περιβαλλοντικές μεταβολές. Η ευθύνη του ανθρώπου και ο ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» και έγινε διάλειμμα. Επόμενος ομιλητής ήταν η κ. Αθηνά Τζώρα  Καθηγήτρια του τμήματος Ζωικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου η οποία εισηγήθηκε το θέμα: «Γεωργία της υγείας, η εξέλιξη της φιλοπεριβαλλοντικής γεωργίας». Οι εισηγήσεις της  ημέρας έκλεισαν με συζήτηση και προβληματισμούς  και ακολούθησε  δείπνο υποδοχής.
kpe araxthoy hmerida 2011 3os
Το πρωινό της επόμενης ημέρας ήταν αφιερωμένο σε εργασίες πεδίου. Παρ’ όλο που ο καιρός ήταν βροχερός έγινε επίσκεψη στο Νταμάρι του Πέτα όπου οι επιμορφούμενοι ενημερώθηκαν από την Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ για την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και τη σημερινή του αξιοποίηση ως χώρο θεάτρου και στη συνέχεια  μετέβησαν στο Υδροηλεκτρικό Φράγμα Πουρναρίου όπου  και εκεί έγιναν ανάλογες εργασίες και εκφράστηκαν προβληματισμοί. Επόμενη στάση ο (ΧΑΔΑ) πρώην σκουπιδότοπος της Άρτας στο λόφο Περάνθης στον οποίο αφού έγινε αναφορά για τη λειτουργία του και τα τεράστια προβλήματα  που δημιουργούσε στην περιοχή  διαπιστώθηκε η αποκατάσταση του με τις εργασίες ανάπλασης.
Θα ήταν μεγάλη παράληψη να φύγουν οι φιλοξενούμενοι φίλοι μας χωρίς να γνωρίσουν έστω και λίγο  την πόλη μας. Αφού αντίκρισαν τον ανδριάντα του ποιητή του βουνού και της στάνης Κώστα Κρυστάλλη, κάνανε μια βόλτα στη οδό Σκουφά για να περάσουν μπροστά απ’ τον Τζουμερκιώτη επίσης ποιητή Κοτζιούλα, να σταθούνε για λίγο έξω απ’ το εμπορικό του Ιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαου Σκουφά, μπροστά  στον ανδριάντα του βασιλιά του Δεσποτάτου της Ηπείρου Πύρο και να θαυμάσουν εσωτερικά και εξωτερικά το μεγαλόπρεπο Ναό της Παρηγορήτισσας.
Τελευταία στάση το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας όπου και εδώ έγιναν ανάλογες εργασίες και εκφράστηκαν προβληματισμοί οι οποίοι και συνεχίστηκαν στο γεύμα που ακολούθησε.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεχίστηκε με την εισήγηση του Ιωάννη Δημολιάτη Επίκουρου καθηγητή Υγιεινής και επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Το χτίσιμο των κάμπων: Από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της γενιάς μας εναντίον των γενεών που θα μας διαδεχθούν» και του συντοπίτη μας Απόστολου Τρομπούκη Διδάσκων ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα: «Η αξιοβίωτη Ανάπτυξη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» και έγινε διάλειμμα. Τελευταίος εισηγητής της ημέρας ο κ. Ιωάννης Πλούμπης, Υπεύθυνος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου Άρτας με θέμα: «Παρουσίαση του Προγράμματος Π.Ε.: Διασχίζοντας το δρόμο που χάραξε ο Άραχθος» Οι εισηγήσεις και αυτής της ημέρας έκλεισαν με συζήτηση και ακολούθησε δείπνο.
Την επόμενη ημέρα αφού έγινε χωρισμός των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών  σε  ομάδες η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ τους ξενάγησε στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Αλιείας, στο ιστορικό λιμάνι της Κόπραινας  και στο μοναδικό για την Ελλάδα  Μουσείο των Φάρων. Ακολούθησε διάλειμμα ξεκούρασης και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί αφού συμπλήρωσαν τα φύλλα αξιολόγησης του Σεμιναρίου και παρέλαβαν τις Βεβαιώσεις παρακολούθησης ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα σε επίσης ιστορικό χωριό της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί, και όχι μόνο, αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το Σεμινάριο όσο και για τους χώρους και την φιλοξενία απ’ την ομάδα του ΚΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου