Την υπόσχεση δια στόματος του δημάρχου Αρταίων Γιάννη Παπαλέξη απέσπασαν στην διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης οι κάτοικοι της Βλαχέρνας αναφορικά με την κατασκευή των προσβάσεων στην υπάρχουσα γέφυρα μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη διευθέτησης της κοίτης στα όρια της.
Αναλυτικότερα στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Μαρτίου πλήθος κατοίκων της τοπικής κοινότητας Βλαχέρνας είχαν δώσει το πρώτο τους ραντεβού στο ύψος της γέφυρας, δηλαδή στο μέσον του Αράχθου που χωρίζει της δυο περιοχές, προκειμένου να προχωρήσουν και προς τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία είχαν προσκαλέσει στο σημείο σε δηλώσεις σχετικά με το αίτημά τους.
Αίτημα και διαμαρτυρία μαζί, αφού όπως αναφέρθηκε τόσο από την επιτροπή πολιτών, όσο και από θεσμικούς που παραβρέθηκαν, η ανησυχία και ο ξεσηκωμός των κατοίκων της τοπικής κοινότητας, σε κάποιες πληροφορίες και αναφορές από μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αρταίων, περί ακαταλληλότητας της εν λόγω γέφυρας.
Η συγκέντρωση χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή των κατοίκων της Βλαχέρνας ενώ στη συνέχεια στο χώρο βρέθηκε ο δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Φώτη Φώτη και ακολούθως στο σημείο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θωμάς Τσιρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Φώτης Γεωργίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Φώτης, ενώ νωρίς στο χώρο βρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ν. Κέφης.
Στο πλευρό της επιτροπής πολιτών βρίσκονταν ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σπύρος Βίτσιος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Βάσιος, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βλαχέρνας και πλήθος κόσμου.
Από την εξαρχής προσέγγιση του θέματος δεν έλειψαν οι εντάσεις όμως στη συνέχεια οι πιο ψύχραιμοι επέβαλαν την τάξη και έτσι ακούστηκαν οι θέσεις της μιας και της άλλης πλευράς. Δηλαδή οι ανησυχίες των κατοίκων για το μέλλον της γέφυρας και των προσβάσεων αυτής και η θέση της Δημοτικής Αρχής για την οποία ο κ. Παπαλέξης έκανε σαφές προς τους κατοίκους ότι απέχει παρασάγγας απ’ όσα φημολογούνται ή συζητιούνται περί ακαταλληλότητας ή κατεδάφισης.
Ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας
«Εμείς αυτή τη στιγμή ζητάμε την άμεση πρόσβαση ακόμη και με προσωρινή παρέμβαση μέχρι να κατασκευαστούν οι οριστικές πρόσβασης. Το ζήτημα που ανέκυψε αυτή τη στιγμή και ξεσήκωσε όλους εμάς και τους κατοίκους είναι η αναφορά περί γκρεμίσματος της γέφυρας στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών τον κ. Τζαχρήστα ότι η γέφυρα αυτή είναι κοντή και δεν χωράει το νερό. Την περασμένη Δευτέρα στο Δημοτικό συμβούλιο κατέθεσα ερώτηση και ο κ. δήμαρχος μου είπε να καθίσω να μιλήσουμε στο τέλος όπου μου είπε ότι δεν τίθεται θέμα να γκρεμιστεί η γέφυρα και ότι θα δοθεί άμεση πρόσβαση και στο μέλλον θα κατασκευαστούν κανονικά οι προσβάσεις».
-Χρήστος Βάσιος μέλος Επιτροπής Πολιτών: «Αποτελεί ντροπή μετά από τόσα χρόνια που η γέφυρα αυτή κατασκευάστηκε να μπαίνουν τώρα ζητήματα για τις προσβάσεις. Και αποτελεί ντροπή για τους δημάρχους που πέρασαν από το Δήμο Βλαχερνών αλλά και τους δημάρχους του Δήμου Αρταίων, ακόμη και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτή η γέφυρα δεν κόστισε τίποτε ούτε στην μία ούτε στην άλλη πλευρά ούτε στο ελληνικό δημόσιο, καθότι κατασκευάστηκε ως αποτέλεσμα αγώνων της τοπικής κοινωνίας. Αποτελεί κατάκτηση πολιτών της Βλαχέρνας που αγωνίστηκαν και κατάφεραν να επιβάλλουν στη ΔΕΗ τη δαπάνη των 250 εκατ δραχμών και να κατασκευάσει αυτή τη γέφυρα. Οι πολίτες της Βλαχέρνας είναι σήμερα εξοργισμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι.
Υπάρχουν εκείνοι που μπορούν και κατευθύνουν τα πράγματα στην Άρτα και που θέλουν τους πολίτες της Βλαχέρνας εν υπνώσει. Αρκετά κοιμηθήκαμε αλλά ήδη ξυπνήσαμε. Και όλα προέκυψαν από όσα είπε ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ότι δηλαδή η γέφυρα είναι ακατάλληλη κλπ. Πάντως αφού είμαστε πάνω στη γέφυρα αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι η υψομετρική διαφορά των αναχωμάτων της κοίτης στο σημείο ατό είναι μόλις τρία μέτρα οπότε σε περίπτωση πλημμύρας το νερό θα φύγει από τη μια και την άλλη πλευρά της κοίτης και ουδέποτε θα φτάσει πάνω στη γέφυρα. Για να συμβεί αυτό σημαίνει ότι θα έχει φτάσει να πνίξει πρώτα όλη τη Βλαχέρνα και όλη την Άρτα τουλάχιστον στο ύψος την Λαϊκής και όλης της γειτονιάς των Ταμπακιάδων».
-Ο Ν. Κέφης ως δημοτικός σύμβουλος μειοψηφίας (και πρώην δήμαρχος Βλαχερνών): «Παρέδωσα το Δήμο Βλαχέρνας 31/12/2006, έχοντας προχωρήσει σε ένα διαδημοτικό έργο με το Δήμο Αρταίων με 700.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης των προσβάσεων της γέφυρας αυτής. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν ο Δήμος Αρταίων. Πρόκειται για το έργο «Μελέτης οριοθέτησης κοίτης Αράχθου». Αυτό το είχαμε εντάξει κάπου το 2004 με 2005, και μέχρι να παραδώσω τη Δημοτική Αρχή το 2006 η ενημέρωση που είχα από το Δήμο Αρταίων ήταν ότι έγινε η προκήρυξη είχε απέβη άκαρπη έγινε νέα προκήρυξη υπήρξαν ενστάσεις και κάπου εκεί είχε μείνει η υπόθεση μέχρι που ανέλαβε για το Δήμο Βλαχέρνας νέα Δημοτική Αρχή. Πάντως νωρίτερα από το Δήμο Άρτας μου είχαν πει ότι παρεμβάλλεται κάποιο οικόπεδο του οποίου πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση.
Πάντως το θέμα προέκυψε όταν στο Συμβούλιο ψηφίζαμε για την κατασκευή και σύνδεση βιολογικού Βλαχέρνας με της Άρτας και ο πρόεδρος του τοπικού είπε ότι «Εμείς έχουμε βάλει ως πρώτο έργο στην τοπική κοινότητα τη σύνδεση της γέφυρας». Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι ο βιολογικός είναι από άλλη χρηματοδότηση και δεν έχει σχέση με τη γέφυρα. Κάτι λέχθηκε εκεί από τον κ. Τζαχρήστα, πάντως όχι για κατεδάφιση της γέφυρας, δεν ξέρω τι μπορεί να είπε μετά στους κατοίκους που τον επισκέφθηκαν αλλά στο Συμβούλιο δεν ελέχθη κάτι τέτοιο διότι αν είχε συμβεί θα περνάμε το λόγο και θα ζητούσαμε ενημέρωση και συζήτηση του θέματος επί τόπου. Πάντως αν επικαλεστούν πιθανή πλημμύρα οι τεχνικοί, τότε θα κατασκευαστεί με καμάρες η πρόσβαση για να περνάει το νερό από κάτω. Και είναι αδιανόητο να μιλάμε για κατεδάφιση σήμερα μιας ολοκληρωμένης γέφυρας».
-Χρ. Βίτσιος κάτοικος Βλαχέρνας: «Δεν νομίζω να υπάρχει κανένας σήμερα αρτινός και αρτινή που να μην ονειρεύονται την πόλη μας ως μια παραποτάμια πόλη. Για να γίνει αυτό, σε τρεις μήνες πρέπει να μπει η τεχνική υπηρεσία να κάνει προσβάσεις. Μην φοβάστε τις κινητοποιήσεις του κόσμου κύριε δήμαρχε, δεν είναι κακό να γίνονται κινητοποιήσεις, διότι στην ιστορία έχουν γίνει πολλά μεγάλα πράγματα που ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις».
Γ. Παπαλέξης δήμαρχος Αρταίων
Η γέφυρα θα ολοκληρωθεί. Το να γκρεμίσουμε δεν το συζητάμε καθόλου, γιατί είναι φαιδρό, είναι γελοίο να λέμε κάτι τέτοιο.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης της οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού. ¨Όχι της διευθέτησης. Αυτή είναι φτιαγμένη. Οριοθέτηση τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μπορεί σε διακόσια χρόνια να γίνει εδώ μια πλημμύρα που θα μας πνίξει. Οπότε θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση που μπορεί να μην υπάρξει και ποτέ, να ξέρουμε πού θα διοχετευθούν στην προκειμένη περίπτωση τα νερά. Συμβαίνει δηλαδή και για την ολοκλήρωση της γέφυρας ό,τι και με την Ελεούσα που δεν χτίζεται ακόμη. Γιατί; Γιατί δεν έχει αποδειχθεί τι θα συμβεί και ότι δεν θα πνιγεί η περιοχή αυτή αν γίνει πλημμύρα. Οπότε σας λέω ότι η μελέτη η οποία αποδεικνύει πώς θα φύγουν σε περίπτωση πλημμύρας τα νερά, απαιτείται έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα Γιάννενα, σε επίπεδο Περιφέρειας, όπου είμαστε ένα στάδιο πριν, δηλαδή στην προέγκριση περιβαλλοντικών όρων. Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι. Θα συνταχθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, θα περάσουν από Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά θα πάρουν ΦΕΚ. Όταν κλείσει αυτή η κατάσταση είναι το πρώτο έργο σας πληροφορώ που θα γίνει για την Άρτα. Σας λέω ότι είναι το πιο σοβαρό ζήτημα για την Άρτα αυτή τη στιγμή. Αν δεν κλείσει αυτό δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο, ούτε καμία γέφυρα παρά το ότι προβλέπονται τέσσερις γέφυρες, ούτε κανένα έργο στις παραποτάμιες περιοχές. Θεωρώ – χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιος γιατί η γραφειοκρατία είναι απέραντη, ότι μέσα στο 2011 θα κλείσει αυτή η ιστορία, οπότε μετά θα μπούμε στο ΕΣΠΑ για να φτιάξουμε όχι μια μόνο γέφυρα αλλά και παραπάνω».
Θα κάνουμε προσωρινές
Στο μεταξύ ο κ. Παπαλέξης απάντησε θετικά και στο αίτημα των προσωρινών προσβάσεων που τέθηκε από τους κατοίκους λέγοντας: «Μέχρι λοιπόν να γίνουν μέσω ΕΣΠΑ όσα θα μας επιτρέπει ο νόμος, θα μπορέσουμε εμείς που διαθέτουμε μηχανήματα να κάνουμε μια προσωρινή πρόσβαση για να μπορείτε να περνάτε από ‘ δώ. Αυτά όμως δεν χρειάζεται να τα κουβεντιάζουμε στον ήλιο, θα μπορούσαμε να τα πούμε και στο γραφείο, αν και νομίζω ότι με τον τοπικό πρόεδρο τα είπαμε. Τέλος, δεν υπάρχει καμία κόντρα και όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κόντρα μεταξύ Αρτινών και Βλαχερνιωτών κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Είμαστε μια περιοχή και ή θα αναπτυχθούμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί! Συνειδητοποιήστε το για να είμαστε όλοι αγαπημένοι. Γι’ αυτό ο Καλλικράτης θέλει ενοποιημένες περιοχές, γι’ αυτό ο Καλλικράτης θέλει οργανωμένους Δήμους και μεγάλους. Είναι σαφές αυτό. Και σας παρακαλώ πολύ επειδή αυτά τα πράγματα είναι έξω από τη λογική μας και έξω από τη λογική κάθε κοινού νου, βοηθήστε μας ώστε να κάνουμε γρηγορότερα αυτές τις παρεμβάσεις. Δεν έχω προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή και όσοι έχουν υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση από σας ξέρουν, ότι δεν μπορώ να δαπανήσω ούτε 100 ευρώ αυτή τη στιγμή. Μόλις λοιπόν ξεκινήσει και ο προϋπολογισμός που εκτιμώ ότι θα είναι μέχρι 15 Απριλίου, θα μπορέσουμε να φέρουμε τα μηχανήματα και να ρίξουμε κάποια χαλίκια εδώ πέρα διαμορφώνοντας το χώρο για την προσωρινή σας πρόσβαση από και προς τη γέφυρα. Διότι αυτό που αναφέρθηκε σχετικά με το ότι δεν μπορούν να γίνουν κάθετες προσβάσεις χωρίς γεφύρωση είναι σωστό. Πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα στις προσβάσεις ώστε σε περίπτωση πλημμύρας να περνάει το νερό».
Πηγή: Ηχώ της Άρτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου