Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού»: Άραχθος, ο πνεύμονας του Αμβρακικού Κόλπου



Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
Την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος και οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου και των Friends της Άρτας διέπλευσαν το κομμάτι του Αράχθου από την γέφυρα Νεοχωρίου ως τις εκβολές με σκοπό αφ ενός να αναδείξουν το φυσικό κάλος της διαδρομής αφ ετέρου να συγκεντρώσουν σκουπίδια από τις όχθες του.
(8/6/2011)
Σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού» αναφέρονται τα εξής: «Η διαδρομή μαγευτική, πανέμορφη, ο ποταμός πλωτός καθ όλη την διαδρομή, μάλιστα μαζί μας ήταν και ένα ιστιοφόρο με βύθισμα καρίνας ενός μέτρου, στις εκβολές μας υποδέχθηκε μια τεράστια χελώνα καρέτα-καρέτα και είδαμε και κάποιο κύριο να κάνει κανό στις εκβολές και όπως μας ανέφερε είχε έρθει από το Μενίδι με κανό σε 35 λεπτά και ότι τα ρεύματα του ποταμού δεν ήταν ισχυρά και μπορούσε να κωπηλατήσει με άνεση ανεβαίνοντας το ποτάμι.
Παραφωνία σ αυτό το οικοσύστημα απείρου κάλους, τα σκουπίδια. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες σάκος λιπασμάτων με ψόφια κοτόπουλα, πλαστικά κιβώτια συσκευασίας, πλαστικά μπουκάλια, ελαστικά αυτοκινήτων και ένα ψυγείο διαφήμισης αναψυκτικών.
Μας ήταν αδύνατο να τα συγκεντρώσουμε όλα αυτά, αλλά ο νέος Καλλικράτειος δήμος του Νικολάου Σκουφά με λίγα χρήματα μπορεί να καθαρίσει όλο το ποτάμι και με μια βυθοκόρο να σκάψει και απομακρύνει κορμούς δένδρων που είναι παγίδα για τα σκάφη και έτσι η διαδρομή αυτή του ποταμού να γίνει επισκέψιμη και να δοθεί μια άλλη προοπτική ανάπτυξης στη περιοχή. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα παρά μόνο θέληση και μεράκι.
Για να παραμείνει ο Άραχθος ζωντανό ποτάμι και να μην καταλήξει ξεροπόταμος, δεν πρέπει να κατασκευαστούν άλλα φράγματα αλλά και από τα υπάρχοντα να διπλασιαστεί η ποσότητα εκροής από την κατάντη των φραγμάτων και η ροή να είναι σταθερή και συνεχόμενη. Το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό  αγαθό και ανήκει σε όλους μας και ΟΧΙ στη ΔΕΗ. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης της περιοχής ο οποίος περνά μέσα από οικοτουριστικές δραστηριότητες. Ο Άραχθος είναι ο πνεύμονας του Αμβρακικού που του δίνει ανάσες ζωής. Ας τον προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου