Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων σε Άρτα και Πρέβεζα

xyta-karbounariooΣε απάντηση της (πρώην) Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Τίνας Μπιρμπίλη στην ερώτηση με αρ. πρωτ. 16558/19-5-2011 που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Παπασιώζος (Άρτας) και Δημήτρης Τσουμάνης (Πρέβεζας), με θέμα «Μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην Άρτα και στην Πρέβεζα»,  προκύπτει πως κατατέθηκαν προτάσεις για χρηματοδότηση μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., που περιλαμβάνουν τους οικισμούς του πρώην Δήμου Κομποτίου, Κομπότι και Σελλάδες, Άγιο Νικόλαο, και για τον πρώην Δήμο Πέτα, τους οικισμούς Πέτα και Άγιο Δημήτριο.

Επίσης στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., κατατέθηκε πρόταση για αποχέτευση ακαθάρτων των οικισμών Γραμμένιτσας και Βλαχέρνας Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων.
Σύμφωνα με την ίδια απάντηση, δεν έχει κατατεθεί πρόταση μέσω του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., για τον Οικισμό Νεοχώρι, του πρώην Δήμου Αράχθου.  
Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

-Οι πόλεις της Άρτας και της Πρέβεζας είναι συμμορφωμένες με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων και διαθέτουν ολοκληρωμένα δίκτυα αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων που λειτουργούν κανονικά.
-Ο οικισμός Λούρος έχει ήδη εντάξει το έργο με τίτλο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Δήμων Λούρου και Θεσπρωτικού στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., συνολικού προϋπολογισμού 13,1 εκ. ευρώ.
-Η πρόταση χρηματοδότησης που αφορά τον οικισμό Κομπότι κατατέθηκε στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., στις 30/03/2011 με τίτλο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγίου Νικολάου και Σελλάδων (του τ. Δήμου Κομποτίου) και των οικισμών Πέτα και Αγίου Δημητρίου (του τ. Δήμου Πέτα) του Δήμου  Νικολάου Σκουφά  Ν.  Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου» και τώρα βρίσκεται  σε φάση αξιολόγησης

-Επίσης, έχει υποβληθεί στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. στις 18/03/2011 η πρόταση «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Γραμμένιτσας και Βλαχέρνας Δ.Ε. Βλαχέρνας του Δήμου Αρταίων» προϋπολογισμού 7,2 εκ. ευρώ και τώρα είναι υπό αξιολόγηση
-Οι οικισμοί Νεοχώρι του νέου Δήμου Νικολάου Σκουφά (πρώην Δήμου Αράχθου) και Καναλλάκι του νέου Δήμου Πάργας (πρώην Δήμου Φαναριού) δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα πρόταση για χρηματοδότηση στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.»
Σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, και σχετικά με τον σχεδιασμό νέων μονάδων ΕΕΛ, αναφέρονται τα εξής, σχετικά με τις διαδικασίες μελετών κ.λ.π.:
«Στο ΠΕΠ Ηπείρου 200-2006 έχουν ενταχθεί μελέτες με τίτλο «Μελέτες έργων συλλογής μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Αμβρακικού, Αράχθου, Ζαλόγγου και Φιλοθέης» προϋπολογισμός  2.750.0000 ευρώ οι οποίες προκηρύχθηκαν στις αρχές του 2008.
Οι εν λόγω μελέτες έχουν περαιωθεί ενώ τα προτεινόμενα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτήσεων.

Ειδικότερα:
-Έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικών δικτύων για τους οικισμούς Κομποτίου, Αγ. Νικολάου και Σελλάδων (του τ. Δήμου Κομποτίου) και των οικισμών Πέτα και Αγ. Δημητρίου (του τ. Δήμου Πέτα) του Δήμου Νικ. Σκουφά Νομού Άρτας Περιφέρειας Ηπείρου.
-Είναι σε διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (έχει εκδοθεί ΠΠΕΑ) για την «Κατασκευή  δικτύου αποχέτευσης και μονάδας επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Νεοχωρίου, Αγίας Παρασκευής (συμπεριλαμβανομένων των οικισμών Ανθότοπου και Κολομοδίων), Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Αράχθου αλλά και οικισμών του Δ. Αμβρακικού (Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου) του Δ. Αμβρακικού και σε επόμενη φάση και του οικισμού Κομμένου της κοιν. Κομμένου του Ν. Άρτας.
-Είναι σε διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (έχει εκδοθεί ΠΠΕΑ) η επέκταση της υφιστάμενης μονάδας ΕΕΛ του Δ. Φιλιππιάδας για να «δεχθεί» και τα λύματα των οικισμών Ρόκκας, Καλαμιάς, Χαλκιάδων του Τ.Δ. Φιλιππιάδας και μελλοντικά του οικισμού Αγ. Σπυρίδωνας του Δ. Άρτας.
-Είναι σε φάση εκπόνησης η μελέτη για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης για τους παραλιακούς οικισμούς Κανάλι, Νέα Σαμψούντα, Αρχάγγελος, Καστροσυκιά, παραλία Καστροσυκιάς, Βράχος, παραλία Βράχου, Λούτσα, παραλία Λούτσας, Λυγιά, Ριζά παραλία Ριζών των τ. Δήμων Ζαλόγγου και Δ. Φαναρίου Πρέβεζας.
Για όλα τα ανωτέρω έργα σχεδιάζεται από τους φορείς υλοποίησης η ένταξη των έργων εντός του 2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑτου ΥΠΕΚΑ όπου υπάρχει σε εξέλιξη ανοιχτή πρόσκληση χρηματοδότησης».
Πηγή: Ηχώ της Άρτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου