Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Γ. Καλπούζου: "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν"-Παρουσίαση του βιβλίου στην Άρτα



Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin
Κοσμοσυρροή στην παρουσίαση
Συγκινητική υπήρξε η προσέλευση των Αρτινών στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου με τίτλο "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν", που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου στην αίθουσα «Σκουφάς», από το Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Στην κατάμεστη αίθουσα ο συγγραφέας μίλησε για το νέο του βιβλίο ενώ αποσπάσματα από αυτό διάβασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Σαρλής.
(31/5/2011)
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin kosmos 2
Ο Γιάννης Καλπούζος υπέγραφε για πολλή ώρα προτού ξεκινήσει η εκδήλωση, αφιερώσεις σε βιβλία του, συνομιλώντας με τους αναγνώστες οι οποίοι έδειχναν γοητευμένοι και απ’ αυτή τη δουλειά του Αρτινού συγγραφέα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε συγκινημένος από την ανταπόκριση. «Κανείς δεν άγιασε στον τόπο του» λέει ένα λαϊκό απόφθεγμα όμως στην περίπτωση του Γιάννη Καλπούζου οι Αρτινοί φαίνεται πως το έχουν ανατρέψει.


vivlio kalpoyzoy agioi kai daimones 2011
Συγκίνηση
Ο Γ. Καλπούζος που τιμήθηκε το 2009 με το βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το προηγούμενο βιβλίο του «Ιμαρέτ, στη σκιά το ρολογιού», επέστρεψε με ένα επικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Πόλη από το 1808-1831. «Είμαι πολύ συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου. Η Άρτα με έχει τιμήσει. Ευχαριστώ πραγματικά τους Αρτινούς γι’ αυτή την αγάπη που δείχνουν στο πρόσωπό μου και ελπίζω και εγώ να είμαι άξιος αυτής της εμπιστοσύνης που δείχνουν και της αγάπης» δήλωσε ο συγγραφέας που όπως όλα δείχνουν κατάφερε και αυτή τη φορά να γοητεύσει το αναγνωστικό κοινό.
kalpoyzos giannhs 2011 5os vivlio agioi kai daimones eis tan polin kosmos
Για το βιβλίο ανέφερε: «Το «Άγιοι και Δαίμονες» είναι ένα καινούργιο βιβλίο. Διαβάζεται και «Άγιοι Δαίμονες», παραλείποντας το «και», και έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα αυτό. Έχει να κάνει κυρίως με τη διαφορετικότητα μέσα στον ίδιο άνθρωπο, που θεωρώ ότι μπορεί να συνυπάρξει το ήμερο με το άγριο, το ενδιαφέρον για τα κοινά με την αδιαφορία ή τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό ακόμα και το ηθικό με το ανήθικο. Ένα βιβλίο το οποίο διαδραματίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, φτάνει βέβαια μέχρι και τον Πόντο, το Ιάσιο, το Δραγατσάνι, τη Χίο, το Μανιάκι και άλλους τόπους σταθμούς στην ιστορία μας».
Για το αν υπάρχουν κοινά στοιχεία με το προηγούμενο βιβλίο, το εκπληκτικό «Ιμαρέτ» ο Γ. Καλπούζος είπε: «Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάποια κοινά στοιχεία αυτό είναι η αναπαράσταση της εποχής εκείνης απ’ το 1808 μέχρι το 1831 που εξελίσσεται το μυθιστόρημα, η καθημερινή ζωή, η ανθρωπογεωγραφία, το λαογραφικό μωσαϊκό. Αλλά είναι ένα κατά τα άλλα τελείως διαφορετικό βιβλίο. Ακόμα και η περίοδος αυτή που περιγράφει είναι πάρα πολύ διαφορετική με αυτήν που είχε το Ιμαρέτ».
Η επιτυχία του προηγούμενου βιβλίου έκανε γνωστή την Άρτα στο πανελλήνιο και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες από την Αθήνα την Μακεδονία και αλλού που έρχονται για να δουν το ρολόι της πόλης, το οποίο το έμαθαν μέσα απ’ το «Ιμαρέτ». «Είναι πάρα πολύ συγκινητικό ένα βιβλίο να κινητοποιεί ανθρώπους από άλλες περιοχές και να έρχονται να δουν μια πόλη. Είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό για μένα αλλά και για την ίδια την πόλη» σχολίασε ο συγγραφέας.
Πρώτες παρουσιάσεις
Το "Άγιοι και Δαίμονες Εις ταν Πόλιν" είναι ένα επικό μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με την περιπετειώδη ζωή των ηρώων του, την ατμόσφαιρά του, τη χειμαρρώδη γλώσσα του, το συναίσθημα, τον στοχασμό, τις αστείες καταστάσεις και την ολοζώντανη αναπαράσταση της εποχής εκείνης. Η παρουσίαση στην Άρτα είναι απ’ τις πρώτες που έγιναν αφότου κυκλοφόρησε το βιβλίο, στα μέσα Μαΐου.
Ο Γ. Καλπούζος ανέφερε σχετικά: «Εγώ ήθελα να ξεκινήσουμε απ’ την Άρτα. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο αυτό βρέθηκε στα βιβλιοπωλεία την Δευτέρα απλά υπήρχε μια προγραμματισμένη εκδήλωση στην Αθήνα στις 23 του Μάη κι  αυτή εδώ στην ουσία είναι απ’ τις πρώτες».
Ενθαρρυντικά τα μηνύματα
Ενώ για την μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου ο συγγραφέας ανέφερε: «Γι’ αυτό καλύτερα να μιλήσουν οι ίδιοι οι αναγνώστες. Απ’ ότι φαίνεται τα πρώτα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Ο εκδοτικός οίκος έχει στηρίξει πάρα πολλά σ’ αυτό το βιβλίο γι’ αυτό και η πρώτη του έκδοση είναι σε 40.000 αντίτυπα όταν στο Ιμαρέτ ήταν 2.000»
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυστυχώς και το χώρο των εκδόσεων. Όπως είπε ο συγγραφέας «υπάρχει μια μείωση στην αναγνωσιμότητα, όχι της τάξης που έχει χτυπήσει άλλες μορφές ή την οικονομία γενικότερα αλλά  και τα μεμονωμένα παραδείγματα δεν δείχνουν την γενικότερη κατάσταση στο βιβλίο, υπάρχει όντως ένα πρόβλημα».
Λύτρωση και ελπίδα
Το βιβλίο αλλά και κάθε μορφή τέχνης είναι λύτρωση και ελπίδα στα προβλήματα της κοινωνίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο βιβλίο μιλάει για τους φόβους και τις ανασφάλειες τις οποίες όλοι μας βιώνουμε σήμερα παρόλο που η ιστορία εξελίσσεται σε άλλη εποχή είπε ο Γ. Καλπούζος. «Αυτό το ίδιο το βιβλίο μιλάει γι’ αυτά τα θέματα. Μιλάει για το φόβο, αυτό το φοβερό σοκ που έχει χτυπήσει τον ελληνικό λαό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μιλάει για τέτοια πράγματα αυτό το βιβλίο αλλά από κει και πέρα θεωρώ ότι γενικότερα η τέχνη και όχι μόνο τα βιβλία και το θέατρο αλλά και οι άλλες μορφές τέχνης είναι και λύτρωση και ελπίδα μέσα σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις».
Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός, ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης, ο Γ.Γ. του Δήμου Γιάννης Νάκας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρταίων Βασίλης Γέμος, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι φορείς της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου