Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τι διάσειση μα τον Τουτάτη!

Ιατρική έρευνα μελέτησε τις εγκεφαλικές βλάβες στους 704 τραυματισμούς στο κεφάλι που σημειώθηκαν στα 34 τεύχη κόμικ του Αστερίξ.
Μα τον Μπελένο, μια ομάδα ακαδημαϊκών και γιατρών συγκέντρωσε και ανέλυσε μία μία τις περιπτώσεις εγκεφαλικών τραυματισμών σε όλες τις περιπέτειες του Αστερίξ.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Neurosurgery, από τις 704 περιπτώσεις τραυματισμού στο κεφάλι, οι 698 αφορούν άντρες από τους οποίους το 63,9% είναι Ρωμαίοι. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί είναι σε 120 κεφάλια Γαλατών, 59 σε κεφάλια πειρατών, 20 σε Γότθων, 14 Νορμανδών, 8 σε Βίκινγκ, 5 Βρετανών και 4 ...εξωγήινων.
Το 87% των ...καρούμπαλων προκλήθηκε από Γαλάτες σε τρίτους, με το 57% από αυτά  με την  υπογραφή του Αστερίξ και του Οβελίξ. Όπως τόνισε ο Μαρσέλ Καμπ του πανεπιστημίου Χέινριχ Χέινε, μόνο 32 χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν από Ρωμαίους και ένα μόνο από πειρατή.
Παρότι το 70,5% των θυμάτων φορούσε κράνος αυτό χάθηκε με το χτύπημα, ενώ στο 83% των περιπτώσεων εμπλέκεται κάποια ουσία ντόπινγκ που αποκαλείται κωδικά “μαγικό φίλτρο” με βάση το γκι και λεκτίνη, που εικάζεται πως επιδρά σε εγκεφαλικούς όγκους, αν και ο ρόλος της στη θεραπεία εγκεφαλικών τραυμάτων μένει να αποδειχθεί επιστημονικά.
Εξίσου επιστημονικά εξηγείται και το εφέ γνωστό ως “μάτια ρακούν”, με τους χαρακτηριστικούς μαύρους κύκλους που εμφανίζονται στους χτυπημένους στο κεφάλι στα συγκεκριμένα κόμικ,  αφού κατά τους ερευνητές πρόκειται για “περικογχική εκχύμωση”.
Το λοξό κρέμασμα της γλώσσας των χτυπημένων είναι ιατρικό σύμπτωμα της κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που συνδέεται με πάρεση του υπογλώσσιου νεύρου.
Βαθμολογώντας τους τραυματισμούς με βάση την κλίματα κώματος της Γλασκώβης, κατέληξαν πως 696 από τις περιπτώσεις ήταν αποτέλεσμα ωμής δύναμης και μόνο 8 στραγγαλισμού.
Από τους 704 τραυματισμούς οι 390 οδήγησαν σε “σοβαρό τραυματισμό”, 89 σε “μέτριο τραυματισμό” και 255 σε ήπιο. Κατά διαβολική τύχη όμως κανένας από τους τραυματισμούς δεν οδήγησε στο θάνατο.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η μελέτη λήγει  “με εξαίρεση την περίπτωση του τραυματισμού στο κεφάλι του δρυΐδη Πανοραμίξ -όπου επήλθε αμνησία που κράτησε αρκετές ημέρες- τα συμπτώματα των υπόλοιπων τραυματισμών υποχώρησαν σε ελάχιστα λεπτά ή ώρες. Το αποτέλεσμα είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά αν συνυπολογιστεί η πεποίθηση μας ότι στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρχαν παρά ελάχιστες διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες”.
Ο Καρλ Σάλερ νευροχειρούργος του πανεπιστημίου της Γενεύης, έδωσε συγχαρητήρια στους επιστήμονες για την “συναρπαστική ανάλυση”, επισημαίνοντας την απουσία του κράνους.
Ο ρόλος της προστασίας από το κράνος τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ερευνητές. Σημείωσαν μάλιστα ότι αν οι Ρωμαίοι του Πεντιμπόνουμ του Μπαμπαόρουμ και των άλλων γειτονικών των Γαλατών στρατοπέδων θα έπρεπε να πιστεύουν περισσότερο στη χρήση των υποσιάγωνων και να τα έδεναν.
“Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως να συγκριθούν αυτά τε δεδομένα με αυτά από τραυματισμούς στον Ροζ Πάνθηρα, στις “Ducks”” δήλωσε ενώ υπενθύμισε, ότι μέχρι τότε πρέπει να “θυμόμαστε να δένουμε τα κράνη μας”.   Μα τον Μπελισάμα!

Πηγή: ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου