Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Ο κυρ Μήτσος

Πηγή: ΗΧΩ

mpanias dhmhtrhsΓράφει Δημήτρης Χρ. Μπανιάς
Θα διαβάσατε για τον κυρ – Μιχάλη που είχε στην πρώτη σελίδα η Κυριακάτικη Εφημερίδα, που από 45.346 ευρώ που κοστίζει τον χρόνο στον εργοδότη του, βάζει στην τσέπη του μόλις 24.208 ευρώ καθώς τα 20.553 ευρώ πάνε σε φόρους και εργοδοτικές εισφορές. Ο κυρ Μιχάλης βέβαια ζει και μεγαλουργεί στην Αθήνα, έχει και ένα παιδάκι και τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα με 2.017 το μήνα καθαρά. Υπάρχει λοιπόν ο κυρ Μιχάλης, υπάρχει όμως ο κυρ Μήτσος που ζεί σε κοντινό χωριό της πόλης, είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ  γύρω στα 73 ετών και παίρνει 6.434  ευρώ τον χρόνο συν το ΕΚΑΣ 2.875 ευρώ, η δε σύζυγός του η κυρά Σοφία παίρνει 5.365 ευρώ τον χρόνο από ΟΓΑ , σύνολο και οι δυο 14.674. Όπως λέει ο ίδιος είναι καλούτσικα, αλλά βλέπει στον περίγυρο του, άλλους που παίρνουν πολλαπλάσια από αυτόν όπως η χωριανή του η πρώην καθαρίστρια της ΔΕΗ. Και κάποιες φορές του ανεβαίνει  η πίεση, αφού αυτός ήταν μάστορας και έφερνε όλη την χώρα γύρα για μεροκάματο, αλλού έβαζε ΙΚΑ, αλλού δεν του βάζανε, αλλού δεν ήταν υποχρεωτικό, αλλού έβαζε το ΙΚΑ στην  τσέπη του, είχε και μικρά παιδιά.
(7/7/2011)
Η κυρά Σοφία η σύζυγός του είχε μείνει στο χωριό, είχε το κηπάρι της, είχε και δύο τρεις γίδες, μεγάλωσε και τρία παιδιά, άρπαζε και τον χειμώνα κάνα μεροκάματο στα πορτοκάλια, είχε την πεθερά της στο σπίτι της, πότε καλούτσικα πότε άσχημα, πέρναγε η ζωή.
Μεγάλωσε τρία παιδιά, ήταν τυχερή η οικογένεια, είχε Γυμνάσιο στο χωριό. Το κορίτσι, καλό μυαλό, μαζεμένη, διάβαζε, κατάφερε και έγινε Δικηγόρος, είναι στην Αθήνα παντρεμένη, ο δεύτερος, ζωηρός, πολύ μπάλα και λίγο διάβασμα, έγινε υδραυλικός, έχει και χαρτί, αλλά δύσκολα τώρα, πουθενά δουλειά, για παντρειά ούτε συζήτηση, μένει με τον πατέρα του. Ο μικρός κατάφερε και αυτός να μάθει γράμματα, πέρασε στο ΤΕΙ Λογιστικής, τώρα είναι φαντάρος, σε τρεις μήνες απολύεται, βλέπουμε.
Ο κυρ Μήτσος με τρία δωμάτια, κουζίνα, μπάνιο και σαλόνι σπίτι, καλό είναι, μάστορας ήταν, το περισσότερο το έφτιαξε μόνος του σιγά - σιγά. Γύρω από το σπίτι υπάρχει χωράφι δύο στρέμματα, μεγάλο, καλός τόπος, αμάξι δεν έχει εξυπηρετείται με το επαγγελματικό του υδραυλικού.
Στα οικονομικά κουμάντο κάνει η κυρά του, για να βγούνε πέρα με 1.048 ευρώ τον μήνα. Θέλει ο φαντάρος 300 τον μήνα, 60 ευρώ ρεύμα, 35 τηλέφωνο, 5 νερό, 150 αυτός  για καφέ και τσίπουρο, είναι λίγο καφενόβιος, μάστορας ήταν, 0,70 το κομμάτι έχει, 10 κινητό, σύνολο 560 ευρώ τον μήνα. Μένουν 452 για όλα τα υπόλοιπα, κρέας, σαρδέλες, αλεύρι, μακαρόνια, ρύζι, λάδι, χαρτιά, καθαριστικά και όλα τα υπόλοιπα από το Σούπερ Μάρκετ, όμως η κυρα Σοφία καταφέρνει και τις μένουν περίπου 100 το μήνα.
Ο Κυρ Μήτσος από πρόπερσι -για να βγούμε πέρα είπε- μεγάλωσε τον κήπο, από 100 στα 400 μέτρα περίπου. Φώναξε την πρώτη φορά τον παραγείτονα  και με την παλιά φρέζα έκανε την δουλειά του, τον έσκαψε καλά. Από εκεί και πέρα τον περιποιείται ο ίδιος, πότε με τον τσαπί, πότε με το μπέλι και πότε με το σκαλιστήρι έφτιαξε και ένα σκεπαστό με νάιλον γύρω στα 70 μέτρα, αλλά βάζει όλα τα λαχανικά κ.λ.π σε ετήσια βάση, όπως πατάτες, ντομάτες, φασόλια, κολοκυθιές, πιπεριές, μελιτζάνες, μαρούλια, καμπρολάχανα, σέσκουλα, αγγούρια, κρεμμύδια, σκόρδα, μαϊντανό,  άνηθο, σπανάκι, λίγες καλαμποκιές κλ.π. Τα περισσότερα από τα παραπάνω τα αγοράζει φυτά μικρά, από λίγα κρατάει σπόρους δικούς του.
Τα  έχει υπολογίσει χαλάει γύρο στα 100 έως 150 ευρώ το χρόνο, μαζί με το λίγο λίπασμα, πολλές χρονιές δεν δίνουν όλα ή χαλάνε. Η κυρα Σοφία έχει τις γίδες που είναι απ’ τις καλές, κάνουν δύο κατσίκια η μία, δύο για το Πάσχα, τα άλλα δύο με τον καιρό, έχουν το γάλα τους για πεντέξι μήνες, άλλο τρώνε άλλο το κάνουν λίγο τυρί. Παραδίπλα το κοτέτσι με τις 10 κότες και τα πουλάκια τη σεζόν, τρώνε καμιά βραστή ή κόκορα με μακαρόνια. Όλα τα παραπάνω, τα οικονομικά ο κυρ Μήτσος τα υπολόγισε, του δίνουν περίπου 2.800 ευρώ τον χρόνο, κάπου 7,5 ευρώ την ημέρα, καλά είναι λέει.
Έτσι τα φέρνει γύρα ο κυρ Μήτσος, τι θα κάνει τώρα που θα απολυθεί ο φαντάρος, τα πράματα χειροτέρεψαν, ακούει τηλεόραση, μερικές φορές τρομάζει και την κλείνει, μια μέρα κατέβηκε στην Άρτα και πήγε μέχρι την Τράπεζα, αλλά τον απέτρεψε ο γυιός να αποσύρει τα 6.500 ευρώ που έχει για τα βαθειά γεράματα.
Κι αν ρωτήσει κάποιος, ποιος είναι καλύτερα οικονομικά ο κυρ Μιχάλης της Αθήνας, ο μορφωμένος  που κοστίζει στον εργοδότη 45.345 ή ο κυρ Μήτσος που κοστίζει 14.674 στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η απάντηση φαίνεται εύκολη: Ο κυρ Μιχάλης!
Στην ερώτηση όμως  ποιος έχει –ή μπορεί να έχει- καλύτερο μέλλον, είτε παραμείνουμε όπως είμαστε σήμερα, έμπα ψυχή, έβγα ψυχή, είτε πάμε σε ελεγχόμενη πτώχευση, είτε γυρίσουμε πίσω στην δραχμή κι ας πάμε κατά διαόλου όπως επιθυμούν αρκετοί  άμυαλοι, που θα επιζήσουν οι μαυραγορίτες της κατοχής και κατ’ άλλους για να γίνει της Αργεντινής, η απάντηση είναι το ίδιο εύκολη: Σίγουρα  ο κυρ Μήτσος!
Γιατί με την λίγη παραγωγή καλύπτει βασικές ανάγκες  της καθημερινότητας, και με τον τρόπο ζωής που κάνει τόσα χρόνια, δεν θα του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στα χειρότερα. Που όπως τα κάνουν οι πολιτικοί μας, δεν φαίνεται να τα γλυτώνουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου