Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Στους 570 οι πρωτοετείς για τα τμήματα της Άρτας από τους 2.090 σε όλη την Ήπειρο



Συντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
gkikasgr
Ανοδικές οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα του ΤΕΙ Άρτας
Υπό διαμαρτυρίες σπουδαστών η Έκτακτη Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας - Γρ. Γκίκας: "Ο νόμος ψηφίστηκε και θα τον εφαρμόσουμε, όμως θα παλέψουμε για διδακτορικές διατριβές και για προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες του ΤΕΙ Ηπείρου"
Με όλες τις διαθέσιμες θέσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας καλυμμένες, αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ η Άρτα αναμένει τους 570 πρωτοετής σπουδαστές, από τους 2.090 που εισάγονται συνολικά σε όλα τα τμήματα της Περιφέρειας. Την ίδια ώρα -κι ενώ η πτώση των βάσεων εισαγωγής ήταν καθολική σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας- την εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Άρτα, καθότι στο σύνολό τους παρατηρείται άνοδο.
teiΑυτό σημείωσε και ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Γρηγόρης Γκίκας, από την Αθήνα όπου βρίσκονταν χθες συμμετέχοντας στην Έκτακτη Σύνοδο των προέδρων όλων των ΤΕΙ της χώρας, με θέμα τα νέα δεδομένα μετά την ψήφιση και εφαρμογή του νέου νόμου, λέγοντας: «Παρά τη γενική μείωση των βάσεων το ΤΕΙ Ηπείρου πήγε πολύ καλά. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις απαιτήσεις των νέων, παρέχοντας ποιοτική και αναβαθμισμένη εκπαίδευση».Στο μεταξύ ο κ. Γκίκας, συμμετέχοντας στην τριμερή επιτροπή προέδρων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο διάλογο του προσχεδίου νόμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, συμμετείχε χθες και στην Έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.
(1/9/2011)
Η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας έγινε υπό τους ήχους της διαμαρτυρίας συγκεντρωμένων φοιτητών, έξω από το χώρο διεξαγωγής, για τον ισχύοντα νόμο.
Ο κ. Γκίκας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, δήλωσε σχετικά με την ψήφιση του: «Ο νόμος ψηφίστηκε. Ως εκ τούτου αποτελεί νόμο του κράτους και φυσικά θα τον εφαρμόσουμε, όμως αυτό για το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε το υπουργείο είναι να δοθεί ο τρίτος Κύκλος Σπουδών στα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας μας. (Διδακτορικές διατριβές). Και να μπορεί να αποδοθεί με τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες προϋποθέσεις με τα Πανεπιστήμια».
Ο ίδιος από το χώρο της Συνόδου τόνισε σχετικά με τη θέση του ΤΕΙ Ηπείρου :»Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε για το μειωμένο αριθμό έκτακτου προσωπικού, που αποφάσισε το υπουργείο για το Ίδρυμά μας για την ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία και υποβαθμίζεται το Ίδρυμά μας με την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Για Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που διαθέτουν την πίστωση, όπως το ΤΕΙ Ηπείρου, το υπουργείο θα πρέπει να εγκρίνει αριθμό ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν ζητάμε επιπλέον πιστώσεις . Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Ζητάμε ορισμό μεγαλύτερου αριθμού εκτάκτου προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες του ΤΕΙ και χωρίς επιπλέον πιστώσεις».
Αναφορικά με τους 2.090 νεοεισαχθέντες σπουδαστές στα 10 τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου, με βάση τα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, οι 570 αφορούν στα τμήματα που εδρεύουν στο νομό Άρτας και κατανέμονται ως εξής: Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών 260, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής 200 νεοεισαχθέντες σπουδαστές, Φυτικής Παραγωγής 50, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου 60.
Ο αριθμός εισακτέων στα υπόλοιπα τμήματα, έχει ως εξής: Λογιστικής (Πρέβεζα) 350, Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στην Διοίκηση και το Εμπόριο (Ηγουμενίτσα) 230, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής (Πρέβεζα) 120, Βρεφονηπιοκομίας (Ιωάννινα) 270, Λογοθεραπείας (Ιωάννινα) 250, Νοσηλευτικής (Ιωάννινα) 300.
Πάνω – κάτω
Αναφορικά με την αυξητική πορεία που παρατηρήθηκε στις βάσεις εισαγωγής για όλα τα τμήματα που εδρεύουν στην Άρτα, τη μεγαλύτερη σημειώνει το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ανερχόμενη κατά 3.000 μόρια περίπου, φτάνοντας φέτος τις 7.277. Ακολούθως, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου με 7.298 μόρια, παρουσιάζει αύξηση 2.652. Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών έφτασε στις 6.893 μονάδες και το Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στις 10.416, με αύξηση 98 μονάδες. Η αύξηση των 98 μονάδων στο ΤΛΠΜ θεωρείται μεγάλη γιατί ήταν ήδη υψηλή από πέρυσι, ενώ το ανώτατο όριο στο οποίο έφτασε το εν λόγω τμήμα φέτος είναι 15.221 μόρια.
Πτώση βάσεων σημειώθηκε στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ, στα οποία οι φετινές βάσεις εισαγωγής έχουν ως εξής: Λογοθεραπείας 13.956, Βρεφονηπιοκομίας 12.679, Νοσηλευτικής 11.502, Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο 10.828 και Λογιστικής που σημειώθηκε η μικρότερη πτώση, ήτοι 247 μονάδες και η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 7.768 μόρια.
Τη μεγαλύτερη, αύξηση έχει για το ΤΕΙ Ηπείρου, το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής που εδρεύει στην Πρέβεζα. Η βάση εισαγωγής αυξήθηκε σε σύγκριση με πέρυσι κατά 3.448 μόρια, φτάνοντας στις 6.469. Κάτι που ωστόσο δεν δίνει υψηλό δείκτη, αφού η βάση του ήταν από πέρυσι πολύ χαμηλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου