Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Καταλήψεις σπουδαστών για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου πλαισίουΣυντάχθηκε απο τον/την ΗΧΩ   
gkikasgr
Δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις σε τμήματα του ΤΕΙ στην Άρτα και τα Ιωάννινα
Δεν πραγματοποιούνται οι εξετάσεις στα τμήματα του ΤΕΙ που εδρεύουν στην Άρτα και στα Ιωάννινα, όπου από προχθές έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σπουδαστών διαμαρτυρόμενων για την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου πλαισίου του υπουργείου Παιδείας, διεκδικώντας την απόσυρσή του. Για τους ίδιους λόγους κατάληψη βρίσκεται σε εξέλιξη από προχθές και στο χώρο του Διοικητηρίου του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, ενώ πανελλαδικά υπάρχει προετοιμασία για το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
teiΗ κατάργηση του ασύλου και η αναγκαιότητα μεταπτυχιακών σπουδών για την επικύρωση του πτυχίου, που σύμφωνα με τους σπουδαστές «καλούν τους ίδιους και κυρίως τους γονείς τους να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κατά τα άλλα δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», είναι οι λόγοι της αντίδρασης που κατατίθεται. (Στην φωτογραφία ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρης Γκίκας)
(7/9/2011)
Με ανοιχτές σχολές
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Γρηγόρης Γκίκας, με αφορμή τις καταλήψεις δήλωσε ότι: «Κάθε αγώνας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται με ανοιχτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο νόμο υπάρχουν σημεία που προβλημάτισαν και εμάς στην διάρκεια της Συνόδου και κυρίως ως προς τις διδακτορικές διατριβές των ΤΕΙ αλλά και τις περικοπές των δαπανών που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική επιβάρυνση την λαϊκή οικογένεια- δηλαδή σε μια εκπαίδευση με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, οι ανησυχίες μας είναι υπαρκτές και εκφρασμένες, έχοντας πάρει απόφαση να παλέψουμε για τα ζητήματα αυτά, όμως οι αγώνες για την παιδεία δεν πρέπει να γίνονται με κλειστά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Ο νέος νόμος θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως- «Θα εφαρμοστεί» επανέλαβε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Εξάλλου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επανέλαβε την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δίνοντας στη δημοσιότητα έγγραφο με 50 «ερωτήσεις-απαντήσεις» προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως είναι «ύβρις προς το ελληνικό κοινοβούλιο» να έρχονται μετά την ψήφιση του νόμου ομάδες με προτάσεις για αλλαγές. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι είναι ανοικτή στην επικοινωνία με τα πανεπιστήμια.
«Είμαι στη διάθεση κάθε Συγκλήτου, φοιτητικού συλλόγου που θα με προσκαλέσει, για ουσιαστικό πολιτισμένο διάλογο, για το μέλλον των ιδρυμάτων για να υπάρξουν όποιες διευκρινίσεις είναι αναγκαίες για να πάμε σε όσο γίνεται πιο αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου» ανέφερε.
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο νέος νόμος θα δημοσιευτεί την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράει κανονικά η εφαρμογή του ώστε τον Σεπτέμβριο του 2012 να αναλάβουν πλήρως τα νέα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων. Η πρώτη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου ξεκινάει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη το πανεπιστημιακό άσυλο καταργείται και τυπικά.
Αναφερόμενη στο θέμα του ασύλου η υπουργός είπε ότι «τα ΑΕΙ δεν είναι χώροι που μπαινοβγαίνει η αστυνομία, έχουν τους δικούς τους κανόνες. Εάν αποφασίσει κατάληψη μικρός αριθμός, τότε το ίδιο το Πανεπιστήμιο μπορεί να επιβάλει ποινές σε όσους προκαλούν».
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν είναι το άσυλο. Η ίδια η κοινότητα πρέπει αποδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν μειοψηφίες που αποφασίζουν το μέλλον όλων. Αυτές είναι επιλογές που έχουν κόστος και όφελος» τόνισε.
«Η υλοποίηση του νόμου είναι μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται όλοι: η κυβέρνηση, η ακαδημαϊκή κοινότητα. Είμαι πεπεισμένη ότι σ’ αυτή την πορεία παρά τις ενστάσεις που τις ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη υπάρχει απώτερο συμφέρον που είναι οι σπουδές των παιδιών μας και τίποτα δεν μπαίνει πάνω απ’ αυτό» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στο θέμα των καταλήψεων, η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε: «Οι καταλήψεις είναι μορφή πάλης, η ανώτατη μορφή πάλης. Όμως όταν κάποιος επιλέγει να αγωνιστεί έτσι έχει ένα κόστος. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει πια εκπτώσεις. Δεν είναι πια αυτά αποδεκτά από κοινωνία. Ό,τι επιλέγει ο καθείς θα πρέπει να υπάρχει το κόστος, όπως το αναλαμβάνουν όλοι. Είναι επιλογές. Είμαστε αποφασισμένοι. Πάνω απ’ όλα είναι η εκπαίδευση, αν δεν γίνουν αυτά τα μαθήματα θα γίνουν σε άλλο χρόνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου