Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια μέτρα είναι προ των πυλών;



 
Ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος επανέλαβε χθες ότι τα λεφτά που θα κλείσουν τις τρύπες στο έλλειμμα του 2011 και 
του 2012 δεν θα έρθουν από «νέα» μέτρα αλλά από την εφαρμογή όσων ορίζει το μνημόνιο – μεσοπρόθεσμο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποια μπορεί να θεσπιστούν πιο νωρίς, αν το έκτακτο τέλος στα ακίνητα δεν «πείσει» τους δανειστές, αποδίδοντας την ευθύνη για τη δυσπιστία αυτή στην αντιπολίτευση, στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και στους δημοσιογράφους.

Πέρα από το δεδομένο ότι αν κάποιο μέτρο έρθει πιο «νωρίς» δημιουργεί  μία "τρύπα" η οποία  θα πρέπει να κλείσει, έστω και αργότερα,  με «νέο» μέτρο (σ.σ.: κάπως έτσι έγινε το μεσοπρόθεσμο), τα μέτρα στα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση καλύπτουν τα... πάντα: εξίσωση φόρων στα καύσιμα, μείωση συντάξεων, μισθών, απολύσεις, λουκέτα, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων. Πολλά από τα μέτρα αυτά έχει προταθεί να «ενισχυθούν» για να καλύψουν τις φετινές αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το μνημόνιο τα βασικότερα είναι:  

1.  Μείωση  του προσωπικού στο δημόσιο κατά 150.000 (το μνημόνιο λέει έως το 2015) επιπρόσθετα από τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις (1 προς 10 για το 2011). Θα γίνει  με μειώσεις στον αριθμό των συμβασιούχων (τουλάχιστο 50% το 2011)  και «μη εθελούσιες εξόδους», δηλαδή απολύσεις. Εξηγεί ότι οι αποχωρήσεις προσωπικού θα προκύψουν από το κλείσιμο δημοσίων φορέων ή από τις συγχωνεύσεις. Στις ΔΕΚΟ το πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία.

2.  Μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.   Το νέο μισθολόγιο (θα έπρεπε να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου). Θα φέρει τους μισθούς σε επίπεδα με αυτά που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα. 

3.  Κλείσιμο, συγχώνευση και μείωση μεγέθους περίπου 70 φορέων εκ των οποίων 11 μεγάλοι: ΚΕΔ, ETA, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, EOΜMEX, ΙΓΜΕ (κατάργηση), OΣΚ, ΔΕΠANOM, THEMIS, ΕΘΙΑΓΕ, ΔΗΜΗΤΡΑ, (συγχώνευση), ΕΡΤ  (μείωση μεγέθους).

4. Μείωση  στις κρατικές επιχορηγήσεις προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης.

5. Συγχωνεύσεις, λουκέτο και μείωση των επιδοτήσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).

6. Αναστολή της μεθόδου καταμερισμού των επιπλέον εσόδων προς τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και μείωση της μεταφοράς τους.

7.  Κατάργηση της δωρεάν διανομής εφημερίδων.

8.  Μείωση τουλάχιστο 10% στις εφάπαξ παροχές για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις. Μελέτες για τις αναγκαίες προσαρμογές στα υπόλοιπα ταμεία. Μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων επιχειρήσεων κατά 10% (με εξαίρεση τα εφάπαξ στη ΔΕΗ που θα μειωθούν κατά 15%).

9.  Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

10. Νέα λίστα για τα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

11. Μεταρρύθμιση στο σύστημα αναπηρικών συντάξεων για να μειωθεί κατά τουλάχιστον 30% η δαπάνη.

12. Μείωση  στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και στα κατώτερα όρια συντάξεων των άλλων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και αυστηροποίησης των κριτηρίων που βασίζονται στη μόνιμη διαμονή.

13. Μείωση στις συντάξεις του ΝΑΤ κατά 6% και μείωση της επιχορήγησης προς τον ΟΤΕ με ταυτόχρονη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ή αύξησης των εισφορών από τους δικαιούχους.

14. Περικοπές στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης.

15. Εισαγωγή μιας ειδικής εισφοράς ανάλογα με το εισόδημα στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ το μήνα.

16. Ποσοστό, που προσδιορίζεται για κάθε κλάδο ξεχωριστά, επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων πληρωτέο στον ΟΑΕΕ, αρχής γενομένης από το 2013.

17. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα επαγγελματικά ταμεία συνταξιοδότησης και στον ΟΑΕΕ.

18. Το οικογενειακό επίδομα θα λαμβάνεται υπόψη για το ανώτατο όριο για τις συντάξεις. Αυστηρότερα κριτήρια για την απόδοση εποχιακού επιδόματος Ανεργίας.

19. Απογραφή των συνταξιούχων και μέσω διασταυρώσεων των δεδομένων.

20. Εξορθολογισμός των κριτηρίων για τους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ).

21. Εξορθολογισμός των δικαιωμάτων και των δικαιούχων του ΟΕΕ- ΟΕΚ και ΟΑΕΔ

22. Μείωση  των δαπανών των κοινωνικών επιδομάτων μέσω των διασταυρώσεων των δεδομένων.

23.  Ενιαία νομοθεσία για τα επιδόματα υγείας για όλα τα ταμεία κοινωνικής  ασφάλισης.

24. Ενιαίες συμβάσεις  με ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

25.  Επαναξιολόγηση των κοινωνικών επιδομάτων σε χρήμα και είδος που θα οδηγήσει στην κατάργηση των λιγότερο αποτελεσματικών.

26. Αύξησης στις εισφορές για τους δικαιούχους των ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

27. Αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τα νομικά πρόσωπα.

28. Αλλαγή στη φορολόγηση του καπνού.

29. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

30.  Κατάργηση επιλεγμένων φορολογικών επιστροφών και απαλλαγών και καθορισμός ενός γενικού ορίου στις συνολικές επιστροφές φόρου και στη χρήση φοροαπαλλαγών.

31. Αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά  60%.

32. Εισαγωγή ενός ελάχιστου φόρου 300 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους για το 2011, και τουλάχιστον 400 ευρώ για το 2012.

33. Αύξηση  σε έσοδα από διόδια.

34.  Αύξηση δημοτικών τελών.

35. Αύξηση  στους φόρους ακίνητης περιουσίας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου