Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Απόφαση του Δ.Σ. της Αδελφότητας για τον προτεινόμενο νέο Δήμο «Νικόλαος Σκουφάς»

Πηγή: www.karkofolia.gr

Απόφαση του Δ.Σ. της Αδελφότητας για τον προτεινόμενο νέο Δήμο «Νικόλαος Σκουφάς»

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Πέτα απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα χωροθέτηση του Δήμου μας, όπως την περιέλαβε στο Σχέδιο «Καλλικράτης» και τη δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Για το λόγο αυτό σε ειδική συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:
  1. Όπως ανέφερε σε προηγούμενη απόφασή του, στις 26-2-10, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε σχέδια που διατυπώνονται αυθαίρετα, χωρίς δηλ. και τη συναίνεση των κατοίκων, για συνένωση του Πέτα με απομακρυσμένα χωριά και Δήμους με τους οποίους δεν υπάρχει γεωγραφική και κοινωνική σύνδεση και ομοιογένεια.
  2. Το Δ.Σ. εκτιμά ότι το Σχέδιο Διοικητικής  μεταρρύθμισης όχι μόνο δε θα λύσει τα χρόνια προβλήματα της Τ.Α. αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει πρόσθετα, όπως: οικονομικά ασφυξία, θηριώδεις και αναποτελεσματικούς Δήμους, απομάκρυνση του πολίτη από την τοπική εξουσία, ενίσχυση της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι η Τ.Α. χρειάζεται οικονομικά μέσα και όχι συνενώσεις.
  3. Μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα όπου χρησιμοποιείται και η οικονομικά κρίση ως δικαιολογία άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου, το Δ.Σ. της Αδελφότητας εκτιμά ότι η συνένωση με την Άρτα ικανοποιεί κάποια κριτήρια που θα δικαιολογούσαν τη συνένωση του Πέτα με την πρωτεύουσα του Νομού, όπως: ο ενιαίος θετικός, κοινωνικός και γεωγραφικός χώρος. Γιατί είναι ολοφάνερο ότι σήμερα ο διαχωρισμός του Δήμου Πέτα με αυτόν της Άρτας είναι τεχνητός, αφού ουσιαστικά πρόκειται για ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα, για δυο αστικές κοινωνίες με αμοιβαία συμφέροντα. Και είναι απορίας άξιο πως δε χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κριτήρια για τη συνένωση των Δήμων της περιοχής μας, αλλά κριτήρια που μάλλον σχετίζονται περισσότερο με μικροκομματικά συμφέροντα.
  4. Τέλος το Δ.Σ. εκτιμά ομόφωνα ότι η πλειονότητα των κατοίκων του Πέτα συμμερίζεται την άποψη ότι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, προτιμότερη λύση είναι η συνένωση του Πέτα με το Δήμο Αρταίων, γιατί μακροχρόνια θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου