Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης της περιοχής του φράγματος Ιμαρέτ

Πηγή: ΗΧΩ της Άρτας (http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=2752:2010-06-23-16-26-26&catid=1:local&Itemid=28) 
esperis katharismos 010 6os
Μετά την συντονισμένη προσπάθεια της ΝΑ Άρτας και την συνεργασία της με την Περιφέρεια Ηπείρου
«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες απορρύπανσης της περιοχής του φράγματος Ιμαρέτ, που ως γνωστόν είχε πληγεί από διαρροή πετρελαιοειδών (Μαζούτ)  από το πρώην χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΣ, μετά την έγκαιρη και συντονισμένη προσπάθεια της ΝΑ Άρτας και την άριστη συνεργασία της με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού και τον Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Α. Άρτας, που αναφέρει τα εξής:
(24/6/2010)
«Το ιστορικό του συμβάντος ξεκινά την Πέμπτη 17-6-2010 όταν, μετά από καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση μας, προερχόμενες από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και τον Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου, για ενδεχόμενη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Ιμαρέτ στον ποταμό Άραχθο, κινητοποιήσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές ελέγχου περιβάλλοντος διενεργώντας αυθημερόν επιτόπια εξέταση στην προαναφερόμενη περιοχή.
Αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού ήταν η διαπίστωση εκτεταμένης  ρύπανσης του ποταμού Αράχθου, προερχόμενη από διαρροή πετρελαιοειδών (Μαζούτ) από το πρώην χυμοποιείο ΕΣΠΕΡΙΣ, με εμφανή τον κίνδυνο πρόκλησης τεράστιας οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, μεταφοράς της ρύπανσης μέσω του ποταμού Αράχθου στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου και πρόκλησης ανυπολόγιστων ζημιών στους καλλιεργητές του νομού, καθώς το φράγμα του Ιμαρέτ κατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται για τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας Άρτας.
Ακολούθως στη σύσκεψη της Παρασκευής 18-6-10 που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία με την προεδρία του Νομάρχη Άρτας Γιώργου Παπαβασιλείου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, Τ.Ο.Ε.Β. Ζώνης Αράχθου) και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίσθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η λήψη άμεσων μέτρων.
Στη συνέχεια και μετά από  προφορική εντολή της Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου προχωρήσαμε και αναθέσαμε το έργο «Συλλογή, Μεταφορά και διάθεση υπολειμμάτων μαζούτ περιοχής Ιμαρέτ» στην εταιρεία NORTH AEGEAN SLOPS Ηλίας Ορφανίδης η οποία και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών της με τη συλλογή και μεταφορά όλης της ποσότητας του διαφυγόντος μαζούτ.
Για την πλήρη όμως προστασία και απορρύπανση της περιοχής απαιτήθηκε επιπλέον η συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων λάσπης της πληγείσας περιοχής καθώς και η κατασκευή προστατευτικού επιχώματος με προσθήκη αδιαπερατής μεμβράνης  προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναμόχλευσης της πληγείσας περιοχής με την εκ νέου λειτουργία του φράγματος Πουρναρίου.
Τέλος η ΝΑ Άρτας εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή της για την θετική έκβαση του συμβάντος και  την αποφυγή μιας οικολογικής καταστροφής με απρόβλεπτες συνέπειες  για το περιβάλλον και τους πολίτες διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει σε επιφυλακή έτοιμη να  προβεί σε οποιαδήποτε επιπλέον παρέμβαση  απαιτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου