Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Η θέση μας στον νέο Δήμο "Νικόλαος Σκουφάς"

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑ (ΕΤΟΣ 29ο, ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 153 - Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος 2010.

Παρά την εκφρασμένη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας των Πετανιτών , τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις, αλλά και τις προσπάθειες της Επιτροπής των κατοίκων, το Πέτα εντάχθηκε σοτν Νέο Δήμο με το όνομα "Νικόλαος Σκουφάς". Ο νέος Δήμος θα έχει έδρα το Πέτα και περιλαμβάνει ακόμα τους πρώην Δήμους Κομποτίου και Αράχθου, καθώς και την Κοινότητα Κομμένου, σε μια έκταση χωρίς γεωγραφική ενότητα, αλλά και χωρίς κοινωνική ομοιογένεια.
Όπως επισήμανε η Αδελφότητα, σε ομόφωνη απόφασή της, εάν οι συντάκτες του Σχεδίου (υπουργείο και τοπικοί παράγοντες) αποσκοπούσαν στη δημιουργία ουσιαστικών συνενώσεων, τότε είναι ολοφάνερο ότι το Πέτα θα εντάσσονταν στον Δήμο Αρταίων, αφού πρόκειται για ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα και οργανικά συνδεδεμένες κοινωνίες. Και τούτο γιατί:
  1. Περισσότερο από το 70% του ενεργού πληθυσμού του Πέτα εργάζεται στην Άρτα ή συνδεέται οικονομικά με την πόλη.
  2. Οι περιουσίες τόσο των Πετανιτών βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια της Άρτας όσο και των Αρτινών στο Πέτα.
  3. Ακόμη με βάση τις απογραφές από το 1981, ο κοινωνικός σχηματισμός του Πέτα έπαψε να είναι αγροτικός και εξελίχθηκε σε καθαρά αστικό.
Επομένως, η κοινωνία του Πέτα αποτελεί συνέχεια της αστικής κοινωνίας της πρωτεύουσας του Νομού.

Αυτά τα κριτήρια δεν χρησιμοποιήθηκαν, αλλά κυριάρχησε αυθαίρετη και αφελής επιχειρηματολογία, για να εξυπηρετηθούν τοπικά κομματικά συμφέροντα.
Ο νέος Δήμος "Νικόλαος Σκουφάς" δεν πρόκειται να λειτουργήσει αποτελεσματικά, καταδικάζοντας την περιοχή σε μαρασμό και υπανάπτυξη, παίρνοντας υπόψη ότι η οικονομική κρίση επιφυλάσσει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια δύσκολες μέρες.
Το Πέτα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντιδράσεων, τόσο με τα μέσα που προβλέπει ο Νόμος (π.χ. δημοψήφισμα) όσο και με κοινωνικούς αγώνες για να απεγκλωβιστεί από το αυτοδιοικητικό αυτό σχήμα. Η επιτροπή που σχημάτισαν οι κάτοικοι πρέπει να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή με την κατάρτιση ενός προγράμματος μακροχρόνιας δράσης.
Μέσα σε αυτό το αυτοδιοικητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε, με έναν χαώδη Δήμο, τα "ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑ" καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του χωριού, όσο και στην προσπάθεια να αλλάξει ο αυτοδιοικητικός χάρτης της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου