Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση Κίνησης Πολιτών Δήμου Πέτα, 31/5/2010

Κίνηση Πολιτών Δήμου Πέτα
31-5-2010
Αγαπητοί συνδημότες,
Δυστυχώς, αυτοί που σχεδίασαν τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο Νομό μας και υπονόμευσαν το μέλλον του Δήμου Πέτα με τη συμμετοχή του στον αντιαναπτυξιακό και θνησιγενή Δήμο «Ν. Σκουφά», δεν μπόρεσαν να μας κοιτάξουν στα μάτια. Έκλεισαν τα αυτιά τους στα συντριπτικά επιχειρήματά μας, και χωρίς να μπουν στον κόπο να αρθρώσουν τα δικά τους, απλώς κρύφθηκαν, προσπαθώντας να υπονομεύσουν τον αγώνα μας και να σπαταλήσουν κάθε περιθώριο ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η στάση τους αυτή έδειξε αφενός μεν συνενοχή, αφετέρου δε αγωνία να κλείσει το θέμα με το λιγότερο δυνατό κόστος για αυτούς. Όμως οι πολίτες του Πέτα γνωρίζουν πλέον καλά τι συνέβη και ποιος ήταν ο ρόλος του καθενός.
Γνωρίζουν ότι η Δημοτική Αρχή του Πέτα προσπάθησε ένοχα αρχικά να αποφύγει τη λήψη απόφασης για τον προτεινόμενο χωροταξικό σχεδιασμό. Στη συνέχεια, δεν σεβάστηκε και δεν στήριξε, όπως όφειλε σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ένωσης του Πέτα με το Δήμο Αρταίων, που αποτελούσε παράλληλα απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Πέτα, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Έτσι, στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΤΕΔΚ, ήλθε, είδε και απήλθε, υπονομεύοντας την απαρτία του οργάνου (ΤΕΔΚ) και εμποδίζοντας την ουσιαστική συζήτηση που θα κατέληγε σε άλλη πρόταση για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Είναι ασυγχώρητη η ευθύνη της γιατί με τη συνολική στάση της, άφησε το Δήμο μας στο ρόλο της Ιφιγένειας, έρμαιο στα μικροκομματικά παιχνίδια και στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις αναπτυξιακής εξόντωσης του Πέτα.
Γνωρίζουν επιπρόσθετα ότι ο Δήμαρχος Αρταίων υπονόμευσε τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το δήμο-έκτρωμα με αστεία επιχειρήματα επιπέδου καφενείου.
Γνωρίζουν επίσης, ότι οι Βουλευτές του Νομού, ο καθένας για τους λόγους του, δεν βγήκαν εγκαίρως στο προσκήνιο για να καταθέσουν τη δική τους ολοκληρωμένη πρόταση για τον χωροταξικό σχεδιασμό, με καθαρές και ξάστερες κουβέντες. Προσπάθησαν να κρύψουν τη θέση τους πίσω από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της ΤΕΔΚ, που ελήφθησαν πρόχειρα, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, και χωρίς εφαρμογή των αναπτυξιακών κριτηρίων του Καλλικράτη. Ιδίως οι Βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, δεν είχαν την τόλμη να παραδεχθούν δημοσίως αυτά που κατ’ ιδίαν παραδέχονται, ότι δηλαδή το αίτημά μας είναι δίκαιο και εύλογο, και ότι τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Αντίθετα, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν γίνονται αλλαγές, το χωροταξικό έχει λήξει, και ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον. Ωστόσο διαψεύστηκαν άμεσα, αφού για παράδειγμα ο Δήμος Κατσανοχωρίων στο γειτονικό Νομό Ιωαννίνων, αντί να ενωθεί με το Δήμο Αγ. Δημητρίου όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, συνενώθηκε τελικά με το Δήμο Πραμάντων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και της συζήτησης στη Βουλή. Επίσης, παρότι μας διαβεβαίωναν ότι θα μεταφέρουν εγγράφως το δίκαιο αίτημά μας στον αρμόδιο Υπουργό, από τις ομιλίες τους στη Βουλή συμπεραίνεται ότι έπραξαν το αντίθετο. Από τις τοποθετήσεις που έγιναν εκεί καταλάβαμε πολύ καλά ποιος στήριξε το αίτημά μας και ποιοι όχι.
Ο πρωτοφανής εμπαιγμός των παραπάνω απέναντι στους πολίτες δεν είχε όρια όπως αποδείχτηκε. Πρέπει όμως, όλοι να γνωρίζουν ότι το θέμα δεν έκλεισε. Άνοιξε μια βαθιά πληγή στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας που θα αιμορραγεί συνεχώς. Δεν κινδυνολογούμε αλλά με ρεαλισμό έχουμε αναλύσει διεξοδικά ότι αυτός ο Δήμος δεν έχει αναπτυξιακές προοπτικές. Πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι δομικό το πρόβλημα λειτουργίας του και δεν αντιμετωπίζεται με πειραματισμούς, ευχολόγια και καλές προθέσεις.
Αγαπητοί συνδημότες,
Γνωρίζουμε όλοι ότι η ένωση του Δήμου Πέτα με την Άρτα είναι η μόνη επιλογή που εξασφαλίζει αμφίδρομη και αμοιβαία αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας. Να είστε σίγουροι ότι ο αγώνας που κάναμε θα είναι διαρκής και δεν θα πάει χαμένος. Σύντομα θα επαληθευτούν οι προβλέψεις μας και θα αποδειχθεί στην πράξη ότι ο Δήμος έκτρωμα δεν έχει ζωή. Ο Δήμος Πέτα, είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, θα βρεθεί πολύ σύντομα εκεί που είναι η φυσική του θέση: στο Δήμο Αρταίων."

2 σχόλια: