Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ομιλία κ. Τσιρώνη στη Βουλή για τον Καλλικράτη

Για τον Καλλικράτη τοποθετήθηκε στη βουλή ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Στασινός, αναφέροντας τα ακόλουθα:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ, καλημέρα. Και λέω «καλημέρα», γιατί ξημερώνει μια καινούρια μέρα για τη χώρα, ξημερώνει μια καινούρια μέρα για τους θεσμούς, για τη δημοκρατία, για τη θωράκιση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους.
Ξημερώνει μια καινούρια μέρα και όσες προσπάθειες και αν έγιναν όλες αυτές τις μέρες από την Αντιπολίτευση, και κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, από τη Νέα Δημοκρατία, να υποβαθμίσει αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα, να την απαξιώσει και, αν θέλετε, να την ακυρώσει, έχουν πέσει στο κενό. Και έχουν πέσει στο κενό, γιατί στο μόνο το οποίο στάθηκε, το μόνο στο οποίο επένδυσε όλες αυτές τις μέρες  η Αντιπολίτευση, ήταν η χωροταξική κατανομή των δήμων, στο πώς μοιράστηκαν οι δήμοι, στο χωροταξικό δηλαδή, στις ονομασίες, στις έδρες, σε όλες αυτές τις αντιδράσεις των φορέων, που σε πολλές περιπτώσεις θα λέγαμε ότι ήταν και εύλογες.


Αλλά αυτό ήταν αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση; Αυτό έχουν αντιληφθεί οι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής ότι συζητάμε όλες αυτές τις μέρες εδώ;


Ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αίτημα της χώρας, της κοινωνίας, όλων των αυτοδιοικητικών φορέων στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια οπουδήποτε λάμβανε χώρα συζήτηση σχετική με τη μεταρρύθμιση του κράτους και της χώρας; Ήταν ή δεν ήταν αίτημα η μεταρρύθμιση του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και της αυτοδιοίκησης; Και φυσικά ήταν. Ήταν ή δεν ήταν αίτημα η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση και η περιφερειακή οργάνωση της χώρας; Και φυσικά ήταν. Και αυτό εισάγει αυτό το νομοσχέδιο.
Ήταν ή δεν ήταν αίτημα η συνένωση των δήμων και η δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων δήμων, που θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των πολιτών, των δημοτών και να παρέχουν καλύτερες και πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες; Ήταν ή δεν ήταν αίτημα το νοικοκύρεμα των οικονομικών των ΟΤΑ; Και φυσικά ήταν. Όλα αυτά το νομοσχέδιο έρχεται και τα λύνει και τα βάζει σε μία σειρά.


Για την οικονομία του χρόνου, γιατί έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, γιατί θέλετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να παραβλέπετε όλα αυτά τα ζητήματα; Όλη αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση γιατί προσπαθείτε να την ακυρώσετε;


Χθες το βράδυ, για να μπω και σε κάποια άλλα ζητήματα, άκουσα τον αξιότιμο πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα να αναφέρει ως γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη το Μαυρομάτι της Καρδίτσας. Αυτό είναι μια παραχάραξη της ιστορίας. Γενέτειρα του Καραϊσκάκη είναι η Σκουληκαριά της Άρτας. Τον έχουμε τιμήσει και έχουμε Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη και από τον «Καποδίστρια» από το 1998, αλλά και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό, όπου ενώνονται τρεις δήμοι με την ονομασία «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Τιμούμε όλους τους αγωνιστές μας, τιμούμε τα τοπωνύμιά μας, τους αγώνες, τα Τζουμέρκα, τα Ραδοβίζα, τους αγώνες που έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό προτείνω να γίνει ιστορική έδρα η Σκουληκαριά της Άρτας, για να τιμήσουμε τον Αρχιστράτηγο Καραϊσκάκη της Ελληνικής Επανάστασης.


Και επειδή τιμούμε τους νεκρούς, είναι κρίμα, κύριε Υπουργέ, να υπάρχει η λήθη. Έχουμε την περίπτωση της μαρτυρικής Κοινότητας του Κομμένου, που δεν μπόρεσε να αφανίσει η μπότα του κατακτητή. Αυτό το χωριό θα πρέπει να παραμείνει στον αυτοδιοικητικό χάρτη, να μην αφανιστεί από τον αυτοδιοικητικό χάρτη. Θα προτείναμε να έχουμε διπλή ονομασία του δήμου που θα υπαχθεί η Κοινότητα του Κομμένου, έτσι ώστε να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς, τους τριακόσιους δέκα επτά σφαγιασθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν και ενενήντα επτά παιδιά. Δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση στη σύγχρονη και νεώτερη ελληνική ιστορία. Δεν μιλάμε για εκτελεσθέντες, μιλάμε για σφαγιασθέντες και θα πρέπει το Κομμένο τιμηθεί.


Θα πάω και σε μια άλλη περίπτωση σε ό,τι αφορά τη συνολική μεταρρύθμιση στο Νομό της Άρτας. Ήταν ή δεν ήταν συνολικό αίτημα των φορέων της περιοχής που είχαν υπογράψει δώδεκα από τους δεκαέξι δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων, η συντριπτική πλειοψηφία, να γίνουν τέσσερις δήμοι στην Άρτα; Και φυσικά ήταν και το ξέρετε κύριε Υφυπουργέ.
Ήταν ή δεν ήταν αίτημα των φορέων να γίνει ένας δήμος, ο οποίος να είναι ανταγωνιστικός να είναι δίπλα στην Άρτα; Και φυσικά ήταν. Τον δημιουργήσαμε αυτόν το δήμο. Ο παριστάμενος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την Άρτα, χθες το βράδυ κατέθεσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πέτα, με την οποία ανέφερε ότι θέλει να πάει στην Άρτα. Ξέχασε, όμως, επιλεκτικά και δεν είχε και την πρώτη απόφαση του Δήμου Πέτα, η οποία έλεγε ότι θέλει να είναι έδρα ανεξάρτητου δήμου, αυτή την οποία είχατε στη διάθεσή σας, κύριε Υφυπουργέ και κάνατε αυτό το δήμο και κάνατε έδρα το Πέτα.
Την καταθέτω για τα Πρακτικά, για να υπάρχει για τη συμπλήρωση της ιστορίας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Τσιρώνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Φυσικά εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο κάποια στιγμή θα το δούμε. Δεδομένου ότι δε γίνονται αλλαγές στο χωροταξικό, νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί μια δυναμική σε αυτό το χωριό και θέλουν να υπαχθούν στο Δήμο της Άρτας.
Νομίζω ότι με τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος μετά από κάποια χρόνια με τα δημοψηφίσματα και κ.ο.κ., να υπαχθεί. Εφόσον το θέλουν οι κάτοικοι, ας ψηφίσουν και ας πουν πραγματικά τι θέλουν. Εμείς δεν θα τους εμποδίσουμε σε καμία περίπτωση, ας δούμε, όμως, και πώς θα λειτουργήσει και αυτός ο δήμος.


Θα κλείσω εδώ, κυρία Πρόεδρε και κύριε Υφυπουργέ, λέγοντας ότι αυτή η μεταρρύθμιση αποτελεί τομή και όσοι δεν τη στήριξαν, θα ντρέπονται στο μέλλον, όπως το 1998 η παράταξη που έκαιγε λάστιχα στους δρόμους και σήμερα ντρέπεται γι’ αυτά που έκανε, η οποία δεν στήριξε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους αναπτυξιακούς δήμους, το δημοκρατικό προγραμματισμό του ν. 1622, την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, το ν. 1828, όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση.


Γι’ αυτό σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να υπερψηφίσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής αυτό το νομοσχέδιο, γιατί αποτελεί μια πραγματική τομή για τη χώρα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου