Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Συμπεράσματα από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας

Χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Άρτας (βλ. σχετική ανάρτηση):
  1. Έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αυτοδιοικητικών: Η συνεννόηση όμως αποτελεί ζητούμενο. Όταν προκαλείται τεχνητή έλλειψη απαρτίας στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ, δεν μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα κριτική σε όσους παρέμειναν να συζητήσουν στην ΤΕΔΚ. Την ευθύνη έχουν αυτοί που απέφυγαν τη συζήτηση και προκάλεσαν την έλλειψη της απαρτίας.
  2. Δημιουργία δεύτερου αστικού κέντρου: Από τα λεγόμενα του Δημάρχου Αρταίων προκύπτει η ευχή του για τη δημιουργία δεύτερου αστικού κέντρου, ανταγωνιστικό ως προς την Άρτα. Πως θα δημιουργηθεί όμως ένα δεύτερο αστικό κέντρο, όταν: α) δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι (ανθρώπινοι και υλικοί), β) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το δυναμικό των ζωνών ανάπτυξης (είτε του Αμβρακικού, είτε του Κάμπου, είτε της ζώνης Αστικής Ανάπτυξης, είτε της Λίμνης Πουρναρίου), καθώς κάθε προσπάθεια ανάπτυξης αυτών των περιοχών θα συνθλιβεί αναγκαστικά υπό το βάρος του "μεγάλου δήμου", που έχει κατακερματίσει όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές.
  3. Δήμοι Ανταγωνιστικοί: Αναφέρθηκε η "ευχή" δημιουργίας ανταγωνιστικών δήμων. Οι Δήμοι όμως για να είναι ανταγωνιστικοί, θα πρέπει να έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία θα αξιοποιήσουν. Όταν όμως οι αναπτυξιακές προοπτικές και τα κριτήρια του Καλλικράτη δεν ελήφθησαν υπόψη στο χωροταξικό σχεδιασμό, τότε το παιχνίδι του ανταγωνισμού έχει σίγουρους χαμένους. Και χαμένοι είναι οι Δήμοι των οποίων υπονομεύονται τα αναπτυξιακά τους πλεονεκτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου