Σε μία κωμικοτραγική συγκληθείσα ολομέλεια που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επί της ουσίας εξελίχθηκε η προγραμματισμένη συνέλευση των μελών της ΤΕΔΚ Άρτας που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της «Διώνης» τις πρωινές ώρες της Παρασκευής που πέρασε.
Χωρίς απαρτία αυτοδιοικητικών, σε μία Χάβρα Ιουδαίων από άποψη προτάσεων που κατατέθηκαν, με πλήρη ασυμφωνία μεταξύ όσων στο παρελθόν είχαν κάνει τις «συμμαχίες» τους, καμία απόφαση δεν στάθηκε δυνατό να παρθεί.
«Εγκλωβισμένοι» οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί στις προσωπικές τους στοχεύσεις και στις κοντόφθαλμες τοπικιστικές τους επιδιώξεις, κατά γενική ομολογία δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στον τόπο με την συνάθροισή τους αυτή.
Ακούστηκαν εντός της αιθούσης νέα σενάρια συνενώσεων, «αποκαλύφτηκαν» συμφωνίες Δημάρχων που δεν είχαν αίσιο τέλος αφού κάποιοι υπαναχώρησαν και γενικά η εικόνα μόνο αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου δεν μπορεί να αφήσει.
Έτσι κατά τα φαινόμενα ο νομός «πάει» στον Καλλικράτη χωρίς επί της ουσίας να μπορέσει να προβάλει «αντίλογο» στο σχέδιο προς διαβούλευση που μας απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το δυστύχημα είναι πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για επανάληψη της διαδικασίας αφού η καταληκτική ημερομηνία αντιπροτάσεων ήταν μέχρι σήμερα 10 Μαϊου....
Παρόν στη συνεδρίαση ήταν μόνο 44 από τα 114 μέλη της ΤΕΔΚ.
Κραυγαλέες απουσίες αυτές των δημάρχων, Αθαμανίας Οδυσσέα Δράκου, Ξηροβουνίου Κώστα Κοσμά, Πέτα Θεόδωρου Μουσαβερέ και των πρόεδρων των κοινοτήτων Θεοδωριάνων Κώστα Κωστούλα και Κομμένου Χρήστου Κοσμά.Ο Δήμαρχος Αρταίων Πάνος Οικονομίδης απέστειλε επιστολή.
Από τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσουργών Γιάννης Μποχώτης, κατέθεσε τη θέση του ίδιου και του συμβουλίου του που είναι αντίθετη γενικώς στο σχέδιο Καλλικράτης.
«Οπλισμένος» με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου όπου ο Δήμος Νικολάου Σκουφά χαρακτηρίζεται ως έκτρωμα ο Δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας,
Επέμεινε στην άποψη δημιουργίας Δήμου Κάμπου με μέλη τους δήμους Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης και την κοινότητα Κομμένου επισημαίνοντας πως αν ο σχεδιαζόμενος δήμος Σκουφά παραμείνει ως έχει τότε ο Αράχθου διεκδικεί την έδρα του.
Ο δήμαρχος Κομποτίου Ευστάθιος Γιαννούλης, χαρακτήρισε το χωροταξικό του νομού όπως εξελίχθηκε, κατώτερο των περιστάσεων ενώ διεκδίκησε την έδρα για λογαριασμό του Κομποτίου.
Αντί για το Δήμαρχο Πέτα την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτα την κατέθεσε ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης!!! Όπου παρά το γεγονός πως το Πέτα προτείνεται ως έδρα δήμου, οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο επιθυμούν να πάνε στην Άρτα.....
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με έδρα το Διάσελλο
«Δυστυχώς και πριν αλλά και τώρα φαίνεται ότι η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Άρτας είναι αδύναμη και δυστυχώς άλλοι σε άλλους χώρους με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα Διαβούλευση αποφασίζουν για μας» τόνισε ο Ν. Βασιλάκης Δήμαρχος Καραϊσκάκη συμπληρώνοντας: «Το Δ.Σ. του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη διερμηνεύοντας τα αισθήματα διαφωνίας και διαμαρτυρίας των πολιτών σε έκτακτη συνεδρίασή του την 4η Μαΐου 2010, αποφασίζει ομόφωνα: Διαφωνεί με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών όσον αφορά με την έδρα του νέου Καλλικράτειου Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για πραγματικούς και αντικειμενικούς λόγους».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείας Κώστας Καρακώστας, δήλωσε θιγμένος από την επιστολή του δημάρχου Αρταίων εκφράζοντας και την αντίθεσή του στο χωροταξικό σχεδιασμό.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος και δικαιωμένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Βλαχέρνας Ζώης Μπασιούκας αφού εισακούστηκαν τα αιτήματα των κατοίκων για συνένωση με την Άρτα.
Παρέμβαση για μισές αλήθειες
Η δημοτική σύμβουλος Δήμου Αμβρακικού Παρασκευή Γεωργίου, μίλησε για μισές αλήθειες και από στα αιτήματα των δημοτικών συμβουλίων του κάμπου όπου όλοι συμφωνούν στη σύστασή του αλλά όλοι «στέκονται» στην έδρα του.
Ή Δήμος Αγνάντων ή η έδρα του Δήμου Κ. Τζουμέρκων στην Άγναντα
Την απόφαση που έλαβε ο Δήμος Αγνάντων στη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φλώρος, λέγοντας: «Κατά πλειοψηφία απορρίπτουμε το χωροταξικό σχέδιο του σχεδίου «Καλλικράτης» όπως προτείνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ως προς τον καθορισμό των εδρών των νέων Δήμων, τόσο όσον αφορά την περιοχή μας, όσο και σε επίπεδο νομού. Από τον προτεινόμενο χωροταξικό στον άξονα Άρτα- Ροδαυγή- Γέφυρα Πλάκας- Άγναντα –Μελισσουργοί, δεν καθορίζεται διοικητικό κέντρο ώστε να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης» είπε συγκεκριμένα και στη συνέχεια ανέφερε ότι όλα τα διοικητικά κέντρα τοποθετούνται στον ανατολικό άξονα του νομού Άρτα - Πέτα – Καλεντίνη - Βουργαρέλι.
Αναφορικά με την πρόταση για αυτόν καθ' αυτόν τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και όπου τοποθετείται και ο Δήμος Αγνάντων η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι διαφορετική και συγκεκριμένα ζητά την δημιουργία ενός Δήμου με τη συνένωση Δήμου Αγνάντων και κοινότητας Μελισσουργών και αν αυτό δεν επιτευχθεί ως δεύτερη εναλλακτική ο Δήμος Αγνάντων ζητά και διεκδικεί την έδρα του προτεινόμενου από το υπουργείο «Καλλικράτειου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», για ιστορικούς και αναπτυξιακούς λόγους.
Δήμος Κάμπου με έδρα τη Φιλοθέη
Ο δήμαρχος Φιλοθέης Παναγιώτης Τσώλας, χαρακτήρισε αστείο το χωροταξικό σχέδιο του νομού και μάλιστα είπε πως μόνο αν ήταν πρωταπριλιά θα το κατανοούσε. Σε ό,τι αφορά τη θέση του Δήμου Φιλοθέης είπε πως δεν έχει αλλάξει από την πρόταση που είχε κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Γενάρη και ανέφερε σχετικά με τη δημιουργία Δήμου του Κάμπου, ότι «Πλήρη όλα τα γεωγραφικά και άλλα κριτήρια που έθετε και θέτει ο Καλλικράτης, η συνένωση των Δήμων Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης,» και πρόσθεσε σχετικά με την έδρα ότι θα πρέπει να οριστεί στη Φιλοθέη, καθώς: «Συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι κόμβος που ενώνει τρεις νομούς και σε σχετική μελέτη για τη συνένωση περιφερειών καθηγητής Πανεπιστημίου στην προτεινόμενη Γ' Περιφέρεια όπου περιλαμβάνει την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, προτείνει ως έδρα την Φιλοθέη επειδή βρίσκεται στο μέση στο κομβικό σημείο συνάντηση όλων των περιοχών».
Δήμος Κάμπου με έδρα την Ανέζα ή συνένωση με τον Δήμο Αρταίων
Ο δήμαρχος Αμβρακικού Γεώργιος Σιώζιος ανέφερε ότι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Σώμα με 10 ψήφους υπέρ και δυο κατά αποφάσισε ότι Άραχθος, Κομμένο, Αμβρακικός και Φιλοθέη, συγκεντρώνοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα γεωγραφικά και τα αναπτυξιακά ώστε να αποτελέσουν έναν Δήμο. Και ως δεύτερη λύση προτάθηκε η σύνδεση με την Άρτα εφόσον δεν γίνει δεκτή η πρώτη πρόταση και δεν δημιουργηθεί αυτός ο Δήμος.
Ένταση προκλήθηκε από τις θέσεις Κόκλα για αθέτηση συμφωνημένων με τους δημάρχους Αμβρακικού και Φιλοθέης για κοινή επιστολή προς Ραγκούση που ποτέ δεν προσυπογράφηκε όπως ανέφερε, αφήνοντας ανοικτό το ερώτημα και για τους πραγματικούς λόγους της μη υπογραφής του κειμένου αλλά και για το σύνολο της «συμφωνίας»...
Η Κοινότητα Κομμένου εξεδήλωσε την αντίθεσή της στις εξελίξεις.
Την απόσυρση του Καλλικράτη ζήτησε η όλγα Γεροβασίλη από τη μεριά της αφού δεν αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο όπως τουλάχιστον εξελίσσεται.
Γενικά συμπέρασμα δεν βγήκε, κάποιοι «ομαδικώς» απουσίαζαν, κάποιοι άλλοι έχασαν στα Δημοτικά τους Συμβούλια μέχρι και την περίφημη «δεδηλωμένη» ενώ δεν καταφέραμε ως νομός να δώσουμε έστω ένα συμβιβαστικό κείμενο προς το Υπουργείο Εσωτερικών που θα διόρθωνε κάποια πράγματα.
Εξελίχθηκε για μία ακόμη φορά το γνωστό Αρτινό φαινόμενο της φαγωμάρας και της ασυνεννοησίας που θα το πληρώσουμε σίγουρα στο μέλλον।
Πηγή: http://www.erevnanews.gr/epikairotita/155-news/1009-xavra-ioudaiwn-navagio-i-olomeleia-tis-tedk-rtas.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου