Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ψήφισμα Κίνησης Πολιτών Δ. Πέτα

Η Κίνηση Πολιτών του Δήμου Πέτα εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Αποτελεί κοινή συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών ότι είναι αναγκαίος όσο ποτέ, ένας συνολικός επανασχεδιασμός του κράτους, με εσωτερική συνοχή και συνέπεια, στηριγμένος στη βάση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που θέτει ως επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και δίνει νέα αναπτυξιακή ώθηση στο κράτος».
Τα λόγια αυτά, με τα οποία ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και προσδιορίζουν το στίγμα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, έμελλε να αναιρεθούν με τον πιο δραματικό τρόπο στην περίπτωση μας, καθώς, σε καταστρατήγηση όλων των ουσιαστικών κριτηρίων που θέτει το πρόγραμμα για συνενώσεις, ο Δήμος Πέτα καταδικάζεται να συμμετέχει στο διοικητικό έκτρωμα του προτεινόμενου Δήμου «Ν. ΣΚΟΥΦΑ» μαζί με τους Δήμους Κομποτίου και Αράχθου.
Ποια εσωτερική συνοχή έχει άραγε ο Δήμος Πέτα με το Δήμο Αράχθου;
Προφανώς ούτε γεωγραφική, ούτε πολιτιστική, ούτε οικονομική, ούτε κοινωνική. Οι πληθυσμοί τους ιστορικά, λόγω και της μορφολογίας του εδάφους, ποτέ δεν ανέπτυξαν σχέσεις. Ακόμη και σήμερα, η σύνδεση τους επιτυγχάνεται μέσα από ένα δαιδαλώδες εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο που εισέρχεται μέσα από πολλούς οικισμούς, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα ανήκουν στο Δήμο Αρταίων. Αλλά και με το Δήμο Κομποτίου, παρότι υπάρχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, αυτό που ενώνει διαχρονικά τους κατοίκους είναι η Άρτα, μέσω της οποίας αναπτύσσονται όλες οι επαφές.
Ποια ολοκληρωμένη μελέτη λήφθηκε υπόψη;
Η μόνη που γνωρίζουμε είναι αυτή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία προέβλεπε τη συνένωση του Δήμου μας με την Άρτα και η οποία προφανώς πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.
Πώς θα επιτευχτεί η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη;
Δεδομένου του παγώματος των προσλήψεων τα επόμενα έτη και της υποστελέχωσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας που θα αποτελέσει τη δεύτερη πηγή, φοβούμαστε ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η στελέχωση των υπηρεσιών του προτεινόμενου Δήμου με το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας, αλλά ούτε καν για την αποτελεσματική άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων που του μεταβιβάζονται.
Πως θα δοθεί η προσδοκώμενη αναπτυξιακή ώθηση;
Σε μια περιοχή με ισχνή οικονομική δραστηριότητα και χαμηλές αντικειμενικές αξίες οι προβλεπόμενοι από το πρόγραμμα πόροι θα είναι πενιχροί και δεν θα εξασφαλίζουν οικονομική αυτοτέλεια και τη χάραξη αναπτυξιακών πολιτικών.
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Πέτα με τον Δήμο Άρτας, συνορεύουν μεταξύ τους από τη Λιμίνη μέχρι το Φράγμα και στην ουσία αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική οντότητα. Εδώ και δεκαετίες μεταξύ των κατοίκων των δύο δήμων έχουν αναπτυχθεί οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και συγγενικές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει στους κατοίκους την συναίσθηση ότι είμαστε ήδη ενωμένοι σε έναν κοινωνικό ιστό με κοινά προβλήματα, κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις.
Επίσης οι δύο δήμοι, παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τον επακριβή προσδιορισμό των ορίων τους-που θα λυθεί αυτομάτως με τη συνένωσή τους, έχουν συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργώντας διαδημοτική επιχείρηση, τη λαχαναγορά ενώ εκπόνησαν και κοινή μελέτη υδροδότησης γεγονός που καταδεικνύει ότι έχει αναπτυχθεί ήδη πνεύμα συνεργασίας.
Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός να συνενώνονται με τον δήμο Αρταίων απομακρυσμένοι δήμοι και να μην προτείνεται η συνένωση του όμορου δήμου μας, που διαθέτει απευθείας τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση με την Άρτα.
Αγαπητοί συνδημότες, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πέτα αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να μην κάνει δεκτό τον προτεινόμενο δήμο και να ζητήσει τη συνένωσή μας με το δήμο Αρταίων. Καλούμε λοιπόν, όλους σας καθώς και όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του Νομού, να ενώσουμε τις φωνές διαμαρτυρίας προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας που είναι ένας και μοναδικός:
Η συνένωση του Δήμου Πέτα με το Δήμο Αρταίων.
Ζητούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να μην εμμείνει στην αρχική του πρόταση και να προχωρήσει στη συνένωση του Δήμου Πέτα με το Δήμο Αρταίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου