Στην αποδοχή, κατά πλειοψηφία, του προτεινόμενου σχεδίου «Καλλικράτης» όσον αφορά το θεσμικό και το χωροταξικό σκέλος και με την παρατήρηση ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στον τομέα των οικονομικών θεμάτων, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας στη βάση της πρότασης της πλειοψηφίας. Ο «Καλλικράτης» είναι αίτημα του συνόλου της Αυτοδιοίκησης τόνισε ο Δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης ενώ ως προς το χωροταξικό εκτίμησε ότι «η πρόταση για το νομό της Άρτας για τέσσερις Δήμους είναι μία από τις καλύτερες θέσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν» αφού ο Δήμος θα στραφεί προς το ποτάμι και θα αποκτήσει διέξοδο προς τον Αμβρακικό. Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε και στο «αλαλούμ» που επικράτησε με την έλλειψη απαρτίας στην προγραμματισμένη Γ.Σ. της ΤΕΔΚ.
«Η συζήτηση που ακολούθησε εάν συγκεντρώσει κανείς το σύνολο των τοποθετήσεων δημιουργούνται 7 Δήμοι και 14 έδρες Δήμων» είπε ο κ. Οικονομίδης αναφερόμενος στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αυτοδιοικητικών. Τόνισε ότι η δημιουργία δύο Δήμων στην πεδινή περιοχή διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δεύτερου αστικού κέντρου, με Δήμους ανταγωνιστικούς για την προοπτική της ανάπτυξης. Αναφορικά με το Δήμο Άρτας τόνισε: «Με την ομόφωνη θέλησή μας, στροφής προς το ποτάμι, εμείς διευρύναμε ακόμα περισσότερο, ότι δεν μπορεί το Δήμο της Άρτας που είναι αμαξοστοιχία της πιθανολογούμενης αναπτυξιακής πορείας να τον περιορίσεις ή να τον περιχαρακώσεις με Καποδιστριακούς Δήμους ή να τον κλείσεις στα βουνά. Θέλει διέξοδο. Και κατά τη γνώμη μας η διέξοδος είναι η διέξοδος προς τη θάλασσα κι αυτό το δίνει η πρόταση «Καλλικράτης».
Ως προς το γενικότερο πλαίσιο ο κ. Οικονομίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις πρόσθετες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να πάει αυτό το εγχείρημα μπροστά «ειδάλλως θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους, σε όλη την επικράτεια». Κάνοντας μία γενική τοποθέτηση επί του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης ο Δήμαρχος τόνισε: «Το προτεινόμενο σχέδιο για ψήφιση στη Βουλή νομίζω ότι καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που είχαμε θέσει όσον αφορά την περιφερειακή αποκέντρωση, μεταφορά αρμοδιοτήτων πολύ σημαντικών, νέα όργανα διοίκησης, νέες επιτροπές διοίκησης που διασφαλίζουν πληρέστερο έλεγχο και προσέγγιση του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων.
Στο οικονομικό επίπεδο υπάρχουν τεράστια κενά και θα πρέπει να εξειδικευτούν. Παρόλο που έγινε κοστολόγηση όλων των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων τα χρήματα που διατίθενται επί του ΑΕΠ από το 2% και κάτι έφτασε στο 3,5%, άρα πρέπει να εξειδικευτούν παραπέρα χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένο τρόπο και από συγκεκριμένες πηγές κι αυτό είναι ένα ζητούμενο». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κοτσαρίδας συμφώνησε στη βασική αρχή του σχεδίου «Καλλικράτης» ενώ πρότεινε να προστεθεί ο Δήμος Πέτα στο Δήμο Άρτας διότι όπως είπε στην ουσία αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική οντότητα, έχουν αναπτυχθεί εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές κλπ. σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχει ήδη μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα.
Η επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης». «Πρόκειται για μία λογιστική και δημοσιονομική τακτοποίηση ενταγμένη στο σύμφωνο σταθερότητας» είπε και πρότεινε την απόσυρση του σχεδίου «Καλλικράτης» και στη θέση του να υπάρξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος «για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αυτοδιοικητικό σχέδιο». Οι τρεις προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία, με την κάθε παράταξη να ψηφίζει τη δικιά της. Τελικά επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας με το «ναι» στον «Καλλικράτη». Παρών ψήφισε ο Αθ. Βαΐτσης σε όλες τις προτάσεις.
Πηγή: http://www.epiruspost.gr/ipiros/arta/4938-lr--lr-----.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου