Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Συνεδρίαση Δ.Σ. Άρτας

Κατά πλειοψηφία αποδεκτή η πρόταση του ΥΠ.ΕΣ.
Π. Οικονομίδης: «Η πρόταση για τέσσερις Δήμους είναι από τις καλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρξουν»
Διαφορετικές προσεγγίσεις από Γ. Κοτσαρίδα και Ο. Γεροβασίλη
Στην αποδοχή, κατά πλειοψηφία, του προτεινόμενου σχεδίου «Καλλικράτης» όσον αφορά το θεσμικό και το χωροταξικό σκέλος και με την παρατήρηση ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση στον τομέα των οικονομικών θεμάτων, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας –κατά την συνεδρίαση του Σώματος την Δευτέρα 10 Μαΐου- στη βάση της πρότασης της πλειοψηφίας. Ο «Καλλικράτης» είναι αίτημα του συνόλου της Αυτοδιοίκησης τόνισε ο Δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης ενώ ως προς το χωροταξικό εκτίμησε ότι «η πρόταση για το νομό της Άρτας για τέσσερις Δήμους είναι μία από τις καλύτερες θέσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν» αφού ο Δήμος θα στραφεί προς το ποτάμι και θα αποκτήσει διέξοδο προς τον Αμβρακικό.
(13/5/2010)
«Εγώ προσωπικά και η πλειοψηφούσα παράταξη δεν πρόκειται να συνεργήσουμε σε επιλογές που θα βουλιάξουν την Άρτα» κατέστησε σαφές ο κ. Οικονομίδης ενώ αναφέρθηκε και στο «αλαλούμ» που επικράτησε με την έλλειψη απαρτίας στην προγραμματισμένη Γ.Σ. της ΤΕΔΚ. «Η συζήτηση που ακολούθησε, εάν συγκεντρώσει κανείς το σύνολο των τοποθετήσεων, δημιουργούνται 7 Δήμοι και 14 έδρες Δήμων» είπε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των αυτοδιοικητικών και πρόσθεσε: «Αυτό το αλαλούμ επικράτησε σε όλες τις συναντήσεις.  Φανταστείτε ότι στην τελευταία συνάντηση στο Βουργαρέλι με το σύνολο των Δημάρχων παρόντες δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ούτε στον αριθμό των Δήμων. Δεν τόλμησαν καν να προτείνουν ούτε τους δύο Δήμους του ορεινού όγκου, κάποιος με σαφήνεια και εντιμότητα και ανοιχτά.
Η πρόταση προήλθε από μας για τους τέσσερις Δήμους εκ των οποίων δύο του ορεινού όγκου, Ραδοβυζίων και Τζουμέρκων που ήταν κι απόφαση αν θέλετε της πρότασης του ΙΤΑ το 2007. Το οποίο σχέδιο τότε προέβλεπε τρίτο Δήμο με 63.000 κατοίκους (Δήμος Αρταίων) όλα τα υπόλοιπα του Νομού και το οποίο απερρίφθη ομοφώνως. Αυτή η αντίληψη, να δημιουργηθεί τρίτος Δήμος 63.000 κατοίκων εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους να βουλιάξει και την ατμομηχανή της πιθανολογούμενης ανάπτυξης στα πλαίσια της μεταρρύθμισης που λέγεται Δήμος Άρτας».
Τόνισε ότι η δημιουργία δύο Δήμων (σ.σ. Άρτας και Ν. Σκουφά) διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δεύτερου αστικού κέντρου, με Δήμους ανταγωνιστικούς για την προοπτική της ανάπτυξης της περιοχής. «Με την ομόφωνη θέλησή μας, στροφής προς το ποτάμι, εμείς διευρύναμε ακόμα περισσότερο, ότι δεν μπορεί το Δήμο της Άρτας που είναι αμαξοστοιχία της πιθανολογούμενης αναπτυξιακής πορείας να τον περιορίσεις ή να τον περιχαρακώσεις με Καποδιστριακούς Δήμους ή να τον κλείσεις στα βουνά. Θέλει διέξοδο. Και κατά τη γνώμη μας η διέξοδος είναι η διέξοδος προς τη θάλασσα κι αυτό το δίνει η πρόταση «Καλλικράτης» είπε ο κ. Οικονομίδης αναφορικά με το Δήμο Αρταίων.
Όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της μεταρρύθμισης τόνισε ότι ανοίγεται ένα θεσμικό πλαίσιο εκπληκτικά μεγάλο για τους νέους Δήμους. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να εξειδικεύσουν τις πρόσθετες αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για να πάει αυτό το εγχείρημα μπροστά «ειδάλλως θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για όλους, σε όλη την επικράτεια».
Κάνοντας μία γενική τοποθέτηση επί του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης ο Δήμαρχος ανέφερε: «Το προτεινόμενο σχέδιο για ψήφιση στη Βουλή νομίζω ότι καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που είχαμε θέσει όσον αφορά την περιφερειακή αποκέντρωση, μεταφορά αρμοδιοτήτων πολύ σημαντικών, νέα όργανα διοίκησης, νέες επιτροπές διοίκησης που διασφαλίζουν πληρέστερο έλεγχο και προσέγγιση του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων. Στο οικονομικό επίπεδο υπάρχουν τεράστια κενά και θα πρέπει να εξειδικευτούν. Παρόλο που έγινε κοστολόγηση όλων των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων τα χρήματα που διατίθενται επί του ΑΕΠ από το 2% και κάτι έφτασε στο 3,5%, άρα πρέπει να εξειδικευτούν παραπέρα χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένο τρόπο και από συγκεκριμένες πηγές κι αυτό είναι ένα ζητούμενο».
-Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Κοτσαρίδας δήλωσε ότι συμφωνεί επί της βασικής αρχής του σχεδίου των συνενώσεων των Δήμων ενώ πρότεινε να προστεθεί ο Δήμος Πέτα στο Δήμο Άρτας διότι όπως τόνισε στην ουσία αποτελούν μια ενιαία γεωγραφική οντότητα, έχουν αναπτυχθεί εμπορικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και λοιπές σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια και υπάρχει ήδη μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα.
-Η επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της Αυτοδιοίκησης» και πρότεινε την απόσυρση του σχεδίου «Καλλικράτης» και στη θέση του να υπάρξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος «για να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αυτοδιοικητικό σχέδιο» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει βιασύνη πλην των δημοσιονομικών».
Η κυρία Γεροβασίλη εξέφρασε τους προβληματισμούς της λέγοντας: «Δεν πρόκειται εδώ για αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για μία λογιστική και δημοσιονομική τακτοποίηση ενταγμένη στο σύμφωνο σταθερότητας που ξεκινάει απ’ τις απολύσεις των εργαζομένων, ενισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και το ρόλο του ενός ανδρός. Μέσα σ’ όλα αυτά ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ ελάχιστες έως νωθρές αντιδράσεις. Δεν αντιδρά ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ γιατί κανένας δεν θέλει να χάσει το χρίσμα του. Όταν θα αντισταθεί σήμερα δεν θα παίρνει χρίσμα από το κόμμα του. Είναι τόσο μικροπολιτική όλο αυτό. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να στήνεται ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα δύο κυβερνώντων κομμάτων όταν ισχυριζόμαστε όλοι ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκηση είναι εκεί που μιλάει ο πολίτης, εκεί που εκπροσωπείται και η μικρότερη συλλογικότητα. Μεγάλοι Δήμοι δεν σημαίνει ισχυροί Δήμοι. Παραμύθι είναι όλο αυτό και δεν αντιδρούμε».
-Για το χωροταξικό στο Δήμο Αρταίων η κυρία Γεροβασίλη είπε: «Στο Δήμο ο οποίος προτείνεται, το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά 2.400 ψήφους. Στον τέταρτο Δήμο τον οποίο δημιουργήσαμε είναι 150 ψήφους μπροστά η ΝΔ. Νομίζω το κριτήριο είναι μόνο αυτό και όσοι το εισηγήθηκαν παίρνουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτό το οποίο θα προκύψει εδώ. Βέβαια τα σχέδια δεν θα περάσουν, δεν είναι τόσο εύκολο διότι η κοινωνία δεν είναι πρόβατο. Γελάει η κοινωνία μ’ αυτό το Δήμο. Έρχεται ο Δήμος Νικ. Σκουφά ο οποίος πηδάει την Άρτα, βάζει μέσα το νεκροταφείο της Άρτας, βάζει μέσα το στρατόπεδο Παπακώστα, πηδάει και βγάζει διοικητική έδρα σε 3-4χλμ. απόσταση απ’ το μητροπολιτικό Δήμο. Ποιο είναι το δεύτερο αστικό κέντρο το οποίο δημιουργείται; Πιστεύω ότι αυτό είναι το έκτρωμα όπως λέγεται.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε διοίκηση, μακριά απ’ τον πολίτη, χωρίς συμμετοχή, με την ισχυροποίηση Δημάρχου, περιφερειάρχη οι οποίοι θα ‘ναι ισχυροί μικροί κυβερνήτες».
-Κλείνοντας τη συζήτηση κι αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων με επισημάνσεις από την πλευρά τους επί του σχεδίου, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε τίποτα με κανέναν. Με όλους τους Δήμους είμαστε σχεδόν σε επαφή και με όλους έχουμε συνεργασία. Μιλάτε για την κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Πέτα που αυτό αποδεικνύει ότι φάσκουμε και αντιφάσκουμε. Εάν η κομματική οργάνωση του «χ» ΠΑΣΟΚ της «χ» περιοχής δεν εισακούστηκε απ’ τον υπουργό, άρα ο υπουργός δεν λειτούργησε με κομματικά κριτήρια.
Ξέρετε ποια πρόταση διακινούσε η ΝΔ για να δείτε ποια είναι τα κομματικά κριτήρια; Θα σας διαβάσω: Δήμο Αρταίων Δήμο Πέτα, Δήμο Βλαχερνών, Δήμο Ξηροβουνίου, Δήμο Κομποτίου ένας Δήμος. Μην βγάζετε συμπεράσματα από τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών, ήταν ειδικές οι συνθήκες. Σας πληροφορώ ότι το υπουργείο δεν συνομίλησε με κανέναν δήμαρχο σε όλη την επικράτεια. Υπήρχαν οι επιστημονικές επιτροπές με τα κριτήρια που είχε βάλει η ΚΕΔΚΕ, υπήρχε ένα προσχέδιο ΙΤΑ. Οι 10 στους 13 δημάρχους στο νομό με δημόσιες δηλώσεις τους θεώρησαν θετική την πρόταση και για το χωροταξικό. Οι διαδημοτικές συνεργασίες δεν σταματάνε στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Δεν στήνουμε τείχη αντιπαλότητας και αντιπαράθεσης. Δεν είναι ο μεγάλος Δήμος ισχυρός Δήμος. Εγώ μιλάω για ανταγωνιστικούς δήμους.
Αυτή είναι η πεμπτουσία της φιλοσοφίας αν θέλουμε να πάμε σε εξέλιξη αναπτυξιακή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους.  Χρειαζόμαστε διπλάσιους και τριπλάσιους για τις ανάγκες λειτουργίας των νέων Δήμων. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να πάμε σ’ ένα άλλο μοντέλο που στην πορεία θα δούμε τι προβλήματα βγάζει και η επόμενη φάση θα είναι διορθωτική και πιο συγκεκριμένη. Αυτή είναι η δικιά μας πεποίθηση και γι’ αυτό είμαστε υπέρ αυτής της πρότασης».
-Οι τρεις προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία, με την κάθε παράταξη να ψηφίζει τη δικιά της. Τελικά επικράτησε η πρόταση της πλειοψηφίας  με το «ναι» στον «Καλλικράτη». Παρών ψήφισε ο κ. Αθ. Βαΐτσης σε όλες τις προτάσεις.
Οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων
-Γ. Τσίκος: «Έχουμε εγκλωβιστεί σε μία λογική να συζητάμε σήμερα και προχθές στην ΤΕΔΚ και παντού το χωροταξικό. Εκεί είναι το πρόβλημα μόνο; Το κόψανε το κοστούμι όπως θέλανε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Αν ήταν η ΝΔ θα το ‘κοβε αλλιώς. Θα άφηνε τους δικούς τους Δήμους, θα έβαζε αυτούς που έπρεπε να βάλει για να της βγει η πίτα ολόκληρη μετά τις εκλογές. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί. Θα υπάρξουν χιλιάδες απολύσεις των εργαζομένων στους Δήμους και του Νομού μας. Ζητάμε απόσυρση τώρα του «Καλλικράτη», αυτοδιοίκηση από το λαό για το λαό με δημοκρατία και αποκέντρωση».
-Αρ. Μπακόλας: «Αυτή τη μεταρρύθμιση όσον αφορά την περιφέρεια τη στηρίζω. Περιμέναμε ότι θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα λαθών και δημοτικών διαμερισμάτων να μπορέσουν να πάνε εκεί που τους ήθελαν και οι κάτοικοι και η φυσική τους λειτουργία και η εμπειρία που μας έδειξε αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς αυτό το κυρίαρχο στον «Καλλικράτη» δεν προβλέπεται κι αυτό είναι το μαχαίρι στο λαιμό όλων που βλέπουν άλλον Δήμο να μεγαλώνει άλλον να μικραίνει. Και βλέπουν γιατί πιστεύω αυτή η αδυναμία του νόμου δημιούργησε και τον Δήμο «έκτρωμα» όπως φαίνεται που πάει να στηθεί δίπλα απ’ την πόλη, σ’ ένα Δήμο που συνδεόμαστε, που βρισκόμαστε σε κοινή μελέτη για την υδροδότηση απ’ τη λίμνη Πουρναρίου. Επομένως αν υπήρχε σ’ αυτό το σχέδιο νόμου η δυνατότητα απόσχισης δ.δ. θα μπορούσαμε να συζητάμε σήμερα με καλύτερους όρους. Δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό».
-Κ. Παππάς: «Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι αυτοδιοικητικοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την πρόοδο του τόπου και όχι αυτοί που ενδιαφέρονται για να πάρουν το μισθό είτε αντιδημαρχαίοι, είτε δημαρχαίοι ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία των Δήμων με το νέο σύστημα. Το να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα ο καθένας για να δικαιολογήσουμε τον απώτερο σκοπό μας που είναι οι προσωπικές μας επιδιώξεις είναι λάθος και πρέπει αυτό γρήγορα να το διορθώσουμε».
-Γ. Αθανασούλας (Αντιδήμαρχος): «Ερχόμαστε σήμερα ν’ ασχοληθούμε μόνο με το γεωγραφικό ζήτημα και δεν ασχολούμαστε με τις σημαντικές αρμοδιότητες και τις τομές οι οποίες γίνονται στην Τ.Α., η πρόνοια και προστασία της δημόσιας υγείας, η ανέγερση σχολικών κτιρίων, καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, νέα όργανα διοίκησης και αναβάθμιση του Δ.Σ., της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία είναι ένα νέο όργανο και της Δημαρχιακής Επιτροπής και την αναβάθμιση της συμμετοχής της αντιπολίτευσης μέσα σ’ αυτά τα όργανα. Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που δεν ασχολήθηκε κανένας παρά αφέθηκε να μας απασχολεί μόνο το γεωγραφικό. Δεν άκουσα απ’ την αντιπολίτευση, υπάρχει κάποια καινούργια πρόταση; Η συζήτηση έπρεπε να επικεντρωθεί πέρα από τα γεωγραφικά γι’ αυτά τα ζητήματα και τις αρμοδιότητες που έρχονται στο Δήμο και κυρίως για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».
-Αν. Γρίβα (Αντιδήμαρχος): «Θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση στο Νομό της Άρτας έγινε προς θετική κατεύθυνση με τη δημιουργία των 4 Δήμων, κατ’ αρχήν για την επιβίωση τους και κατά δεύτερο για μια ισόρροπη ανάπτυξη. Η διέξοδος προς τη θάλασσα θα είναι ένα όφελος για το Δήμο μας και η στροφή προς τον ημιορεινό όγκο. Όσον αφορά το Πέτα, που είναι το σημείο διαφωνίας, με το καινούργιο μοντέλο διοίκησης, τη ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν θα χρειαστεί ο νυν δημότης του Δήμου Αράχθου να περάσει μέσα στην Άρτα να πάει στο Πέτα να πάρει ένα πιστοποιητικό. Θα μπορεί όλες τις υποθέσεις να τις διεκπεραιώνει από το Νεοχώρι ή από το Κομμένο αντίστοιχα».
-Γρ. Τρομπούκης (Αντιδήμαρχος): «Ούτε είπαμε εμείς εδώ απόψε ότι δεν θέλουμε το Πέτα στο Δήμο Άρτας ούτε θ’ αποφασίσουμε απόψε αν το θέλουμε ή δεν το θέλουμε. Δεν είναι δικό μας θέμα νομίζω. Το Πέτα έκανε τις επιλογές του όταν έπρεπε να τις κάνει. Αποφάσισε ότι θέλει την έδρα. Άλλο αν το ξαναβρήκε στην πορεία και δεν θέλει να έχει την έδρα για «χ» λόγους. Ούτε είμαστε εμείς που καθορίσαμε το χωροταξικό, ο Δήμος Άρτας, που αφήνεται να εννοηθεί από κάποιους. Οι Καποδιστριακοί Δήμοι απέδειξαν μέχρι τώρα ότι δεν μπορέσανε να λειτουργήσουνε. Αυτή η αναγκαιότητα οδήγησε στη διοικητική μεταρρύθμιση έτσι ώστε οι Δήμοι να αναπτυχθούν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν πιο σωστά, να μπορέσουν ν’ απορροφήσουν αυτά τα χρήματα και μέσω ΕΣΠΑ και οποιαδήποτε άλλα προγράμματα. Όσον αφορά το θέμα πώς θα μετακινηθούν οι πολίτες, 45.000 κάτοικοι μένουν στην Άρτα, άρα απ’ όλα τα χωριά κόσμος μένει εδώ και όλοι στην ουσία θέλουν κατά μέρος να ενωθούν με την Άρτα. Άλλο που ο καθένας θέλει την έδρα του αλλά αν δεν είναι δική μου η έδρα ας πάω στην Άρτα. Κάπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και οι τοπικές κοινωνίες τι θέλουν. Όχι έτσι και αλλιώς».
-Σωτ. Χρηστούλης (Αντιδήμαρχος): «Νομίζω η αγωνία μας πρέπει να είναι στην κατεύθυνση εάν αυτό το σχέδιο θα περπατήσει και θα λειτουργήσει εννοώντας μέσα από μια οικονομική αυτοδυναμία, μέσα από οικονομικούς πόρους που θα δοθούν στην Τ.Α. και μέσα από έναν εξορθολογισμό και των δαπανών μέσα από ένα σύστημα σωστότερης και αντικειμενικότερης αντιμετώπισης και διαφάνειας. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα που μας πάει μπροστά. Θεωρώ ότι η αγωνία μας και η αντίστασή μας και η φωνή μας πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση όχι της χωροταξικής διανομής αλλά της διασφάλισης της εργασίας, της διασφάλισης της αξιοπρέπειας, της διασφάλισης της σωστής πορείας ενός Δήμου καλύτερης απ’ αυτή που έχουμε και βιώνουμε σήμερα».
-Δημ. Γεωργούλας: «Την προηγούμενη φορά που κουβεντιάσαμε για διεύρυνση των ορίων της Άρτας και για τη συνένωση που προσέφερε απλόχερα ο Καποδίστριας 1 είχαν επικρατήσει συμφέροντα που είχαν να κάνουν μόνο και μόνο με την εκλογή κάποιων ανθρώπων. Τώρα το ξανακάνουμε το μεγάλο το λάθος. Φτιάχνουμε με τις ευλογίες κάποιων έναν Δήμο ο οποίος αφήνει έξω από τα όρια το Δήμο του Πέτα με τον οποίο είμαστε σε κοινή πορεία και σαν Δήμοι μεταξύ μας θα λύναμε πολλά και μακροχρόνια προβλήματα. Θεωρούσα απαραίτητο μία ομόφωνη απόφαση του Δήμου της Άρτας τουλάχιστον για τα όρια. Λυπάμαι γι’ αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν για μια ακόμη φορά η Άρτα να μείνει πίσω και τελευταία από κάθε της ελπίδα».
-Π. Καραγιώργος: «Για το Δήμο Αρταίων το βασικό ζήτημα δεν είναι αν θα ενσωματωθεί το Πέτα αλλά ο τρόπος που θ’ ανταποκριθούμε στις νέες αρμοδιότητες που προκύπτουν απ’ το ν/σ «Καλλικράτης», πώς θα εξασφαλιστούν πόροι για τη σωστή λειτουργία του νέου Δήμου μας. Αναλωθήκαμε στο χωροταξικό το οποίο δεν είναι πρωτεύον ζήτημα για το Δήμο Αρταίων. Εμείς εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου για το Δ. Αρταίων είναι σωστός στην προοπτική της ανάπτυξης. Δεν είδα καμία κριτική σε σχέση με το δικό μας χωροταξικό αλλά με το χωροταξικό όμορων Δήμων. Οι φίλοι μας του Πέτα έχουν ένα δίκιο γιατί όλοι μας έχουμε συναναστροφές, όμως η Μεγάρχη, οι Μελάτες έχουν τόσο μεγάλες σχέσεις με τους δημότες της Άρτας και όχι με το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη που είναι δίπλα; Να θυμίσω στο Σώμα ότι και αυτή η τελευταία απόφαση παρά τα όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες για την αγανάκτηση, την «έκρηξη» και το θυμό των φίλων μας των Πετανιτών δεν ήταν ομόφωνη στο Δημοτικό τους Συμβούλιο. Να θυμίσω ακόμα ότι ο Δήμος Πέτα δεν είχε καμία αντίρρηση να υπάρξει αυτός ο Δήμος «έκτρωμα» όπως χαρακτηρίστηκε.
Το Δ.Σ. του Πέτα ήθελε αυτόν τον Δήμο αλλά να είναι μέσα και η Βλαχέρνα. Γιατί ο φόβος του Δήμου Πέτα και η θέληση συνένωσης με την Άρτα έχει να κάνει με αυτό που έχουν διάφοροι τοπικοί άρχοντες στο πίσω μέρος του μυαλού τους και το οποίο λέγεται ως εξής. Ο Δήμος Πέτα εάν δεν φοβόταν ότι κάποια στιγμή θα χάσει και την έδρα – γιατί ξέρουμε ότι αλλάζουν οι έδρες με αποφάσεις των Δ.Σ. –  κι ότι η έδρα αυτή πιθανώς θα πάει στο Κομπότι όπως έχει ήδη τοποθετηθεί μεγάλη μερίδα του λαού και των Δ.Σ. του Δήμου Κομποτίου φαντάζομαι πως δεν αντιδρούσε. Έτσι λοιπόν έρχονται λένε σήμερα οι φίλοι μας οι Πετανίτες, ότι προκειμένου να «συρθούμε» στο Κομπότι καλύτερα να πάμε στην Άρτα. Εμείς δεν λέμε ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα. Εμείς λέμε ότι αν η κυβέρνηση δεχτεί να αλλάξει κάτι στο χωροταξικό του «Καλλικράτη» και επιλέξει να τοποθετήσει και το Πέτα στο Δήμο Αρταίων εμείς θέλοντας και μη θα τον αποδεχτούμε».
-Β. Γιάπρος: «Ακούστηκε πώς θα ‘ρθει το Πέτα στην Άρτα κι από κει και πέρα καμία πρόταση δεν έγινε. Συμφωνώ για 4 Δήμους στην Άρτα γιατί απαίτηση των κατοίκων είναι αυτό».
-Χρ. Καραβασίλης (πρόεδρος Δ.Σ.): «Εισάγει πολλές σημαντικές καινοτομίες ο «Καλλικράτης». Θέμα απόλυσης υπαλλήλων δεν τίθεται. Αντίθετα θα έρθουν υπάλληλοι στους Δήμους από τη Νομαρχία, από Υπηρεσίες που θα καταργηθούν. Μάλιστα σ’ ένα δημοσίευμα αναφέρθηκαν και οι απολυμένοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας ότι ενδεχομένως θα στελεχώσουν Υπηρεσίες του Δήμου. Άρα θα έχουμε ενίσχυση του δυναμικού των Δήμων και με ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί και θα προσφέρουν και τεχνογνωσία. Η προτεινόμενη συνένωση για τη δημιουργία του Δήμου της Άρτας με βρίσκει σύμφωνο και δημιουργεί σημαντική προοπτική ανάπτυξης. Όταν έγιναν οι προτάσεις για συνενώσεις του Καποδίστρια βγήκαν τουφέκια. Αυτά τελειώσανε, ξεχαστήκανε. Θ’ ακούσουμε τις φωνές αυτές για λόγους πολλές φορές ιδιοτελείς; Κάθε Δήμαρχος εν ενεργεία, οι περισσότεροι τουλάχιστον έχει στο μυαλό του να ξαναβγεί και πάνω εκεί τοποθετεί και τη δικιά του πρόταση για τις συνενώσεις. Εμείς πρέπει να δούμε μπροστά. Ακούστηκε ότι πού θα πηγαίνει ο άνθρωπος απ’ το Νεοχώρι, θα παίρνει τον τορβά το πρωί και θα πηγαίνει στο Πέτα να πάρει χαρτί. Δηλαδή που θα παν, στο 1950 που ξεκινάγαμε απ’ το Γραικικό να πάμε στην Άγναντα με τα πόδια στο Γυμνάσιο ή στο 1960; Έχει ανάγκη ο δημότης, ο νέος δημότης που χειρίζεται την ηλεκτρονική, που είναι μέσα στα site, μέσα στο Internet κάθε μέρα και μπορεί να κάνει τις συναλλαγές του όλες να πάει για πιστοποιητικό; Άρα αυτό δεν το θεωρώ σοβαρό επιχείρημα. Αναφέρθηκε πολύ το θέμα το πέτα το οποίο πριν δεν είχε αναφερθεί ποτέ. Ούτε το Πέτα είχε κάνει καμιά κουβέντα ότι θέλει να ‘ρθει στην Άρτα. Τώρα προέκυψαν κάποια άλλα ζητήματα, σκέφτεται κάποια άλλα πράγματα και οι Πετανίτες κατά πλειοψηφία πήραν μια άλλη θέση. Και λέγεται λοιπόν είναι κοντά, δίπλα.
Στην Αμερική, αν κανένας πάει στη Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσει το χωρίζουν 500 μέτρα γέφυρα απ’ το Μανχάταν. Είναι όχι άλλος Δήμος, είναι άλλη πολιτεία. Δηλαδή είναι τόσο φοβερό να υπάρχουν δύο Δήμοι κοντινοί; Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτή τη χωροταξία του Δήμου της Άρτας. Έχει ένα κομμάτι ορεινό, έχει τη Ροδαυγή, έχει μια περιοχή που έχει μία προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, έχει το αστικό μας κέντρο με τα σημαντικά έσοδα, επιχειρήσεις, δραστηριότητα και πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψη μας αυτό. Και φτάνουμε στην Κορωνησία, επίσης ένας προορισμός που μπορεί να γίνει τουριστικός που μπορεί να δώσει μία προοπτική ανάπτυξης στον Δήμο μας».

Πηγή: ΗΧΩ της ΑΡΤΑ:Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου