Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ομιλία κ. Στασινού στη Βουλή για τον Καλλικράτη

Για τον Καλλικράτη τοποθετήθηκε στη βουλή ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, αναφέροντας τα ακόλουθα:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα περνά μια πρωτοφανή κρίση. Θα σταθώ στο κοινωνικό κομμάτι της πολύπλευρης αυτής κρίσης. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην οργανωμένη πολιτεία είναι πλέον κλονισμένη. Το 2010 είναι μία χρονιά-ορόσημο. Φέτος τίποτα δεν είναι όπως χθες, όπως πέρσι και μπαίνει πλέον η πρόκληση του αύριο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα, τα οποία θα αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Πρέπει, λοιπόν, να αποκατασταθεί η διαφάνεια στη διακυβέρνηση της χώρας και η δημόσια διοίκηση να αλλάξει ριζικά και να γίνει χρηστή, λειτουργική και παραγωγική. Πρέπει να γίνει ρήξη με το παρελθόν, ένα παρελθόν που επισώρευσε δεινά στη χώρα και μας οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση.


Το καθολικό αίτημα των πολιτών για κάθαρση, απόδοση ευθυνών και τιμωρία όσων με τη συμπεριφορά τους και τις πράξεις τους προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και ζημίωσαν την κοινή υπόθεση πρέπει να δικαιωθεί. Η χώρα έχει ανάγκη από εκείνες τις τομές που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγική διαδικασία και θα γίνουν η βάση για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδό της από τη σημερινή κρίση.


Η Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή έχει κάνει πράξη τις  προεκλογικές της δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση του κράτους, της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έφερε στη Βουλή και έγιναν νόμοι του κράτους ριζοσπαστικά νομοσχέδια, όπως οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, η επιλογή προϊσταμένων υπηρεσιών και το φορολογικό και σήμερα δίνουμε τη μάχη της αποκέντρωσης του κράτους για την ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μία προσπάθεια που θα σπάσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα καταπολεμήσει τις αδυναμίες που ταλαιπώρησαν τη χώρα και την οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Πρέπει το κράτος της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της σπατάλης, της αναποτελεσματικότητας να αλλάξει. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι προς ένα κράτος που θα έχει επιτελικό ρόλο και αποκεντρωμένες δομές, ένα κράτος που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη, θα του παρέχει σωστές υπηρεσίες, εκεί όπου τις χρειάζεται και το βασικότερο, θα ελέγχεται από τον πολίτη.


Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μια ανατρεπτική και ρηξικέλευθη αλλαγή. Αλλάζει το κράτος και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Περιορίζονται στο μισό οι θέσεις των εκλεγμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι θα είναι πλέον ισχυρές, αυτοτελείς διοικητικές οντότητες, όπου οι υποθέσεις τοπικού ενδιαφέροντος θα συζητούνται, θα γίνονται προτάσεις και θα υλοποιούνται. Οι περιφέρειες θα είναι αυτοδιοικούμενα κέντρα διακυβέρνησης και αποφάσεων. Ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, θα αναλάβουν τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τους πόρους των σημερινών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, εκτός από εκείνες που μεταφέρονται στους δήμους.


Επίσης, αναλαμβάνουν τις αρμοδιότητες που ασκούνται από τις σημερινές περιφέρειες και άλλες κρατικές υπηρεσίες, άλλες άμεσα και άλλες σταδιακά. Το κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο. Στις αποκεντρωμένες περιφέρειες παραμένουν εκείνες οι υπηρεσίες που συμβάλλουν στην ενότητα της κρατικής πολιτικής σε όλη την Επικράτεια, όπως είναι η χωροταξία, η πολεοδομία, η προστασία του περιβάλλοντος, η δασική και η μεταναστευτική πολιτική.


Η χρηματοδότηση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» θα γίνει με δυναμικούς πόρους, κάτι το οποίο είναι διαχρονικό αίτημα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, το Φόρο Εισοδήματος και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.


Ο χωροταξικός σχεδιασμός του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» υπήρξε αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης όσων εμπλέκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά την πατρίδα μου, την Άρτα, οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, των κοινωνικών και των τοπικών φορέων μεταφέρθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει διαβούλευση, αυτό σημαίνει Δημοκρατία.


Μια τεράστια μεταρρύθμιση, όπως αυτή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», σίγουρα δεν μπορεί να μην αφήσει και κάποιους δυσαρεστημένους. Όμως, η εφαρμογή του και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει σίγουρα θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη όλων στη γενναία αυτή διοικητική μεταρρύθμιση. Τυχόν τοπικές δυσπραγίες μπορούν να διορθωθούν με ένα νέο, δυναμικό σχεδιασμό.


Θα σταθώ ειδικά στις μαρτυρικές κοινότητες, εκεί όπου ακόμα είναι νωπές οι μνήμες της θηριωδίας του φασισμού και του ναζισμού και όπου οι πρωταγωνιστές αυτών των τραγωδιών είναι ακόμα στη ζωή. Πρέπει να δοθεί το όνομα των μαρτυρικών δήμων σαν συνθετικό, όπου δεν είναι έδρα δήμου και όπου δεν είναι αποκλειστικό. Θα αναφερθώ ειδικά στη μαρτυρική Κοινότητα του Κομμένου της Άρτας, προτείνοντας η ονομασία του Δήμου να είναι «Κομμένο-Νικόλαος Σκουφάς». Το Κομμένο, μέσα από ένα δίκτυο μαρτυρικών δήμων της χώρας μας και της Ευρώπης, θα είναι ένα σύμβολο και μία υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους αγριότητες.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι μία ειρηνική επανάσταση, είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων του τόπου, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου