Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ομιλία κ. Παπασιώζου στη Βουλή για τον Καλλικράτη

Στο χωροταξικό σχεδιασμό του Καλλικράτη στην Άρτα επικέντρωσε στην ομιλία του ο Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. κ. Παπασιώζος, αναφέροντας τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σήμερα η κυβέρνηση έφερε προς συζήτηση ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη»!
Ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των κόμματων της αντιπολίτευσης, των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και των πολιτών.
Ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά την πολιτική σας άποψη επιχειρεί να αλλάξει τα επόμενα χρόνια την μορφή και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Δυστυχώς για σας κύριοι της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο που μας παρουσιάζετε ως ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμιστικών τομών, είναι πολύ κατώτερο των απαιτήσεων και δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.
Δεν είναι παρά μια γενικόλογη και αόριστη έκθεση ιδεών που έχει ως  στόχο, τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων για την αποκόμιση εφήμερων μικροπολιτικών κερδών και όχι τη ριζική αντιμετώπιση και επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.
Εξού άλλωστε και ο λόγος που απορρίπτεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους πολίτες.
Το κόμμα σας είναι ταυτισμένο  με την αναξιοπιστία, την προχειρότητα και την ανεπάρκεια.
Στους ίδιους ρυθμούς κινείται και  η κυβέρνησή σας   η οποία  από την ημέρα που ανέλαβε βρίσκεται σε συνεχή αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις    και σε μόνιμη αντιπαράθεση με τους πολίτες και την κοινωνία.
Παραβήκατε τις δεσμεύσεις σας στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στο ασφαλιστικό,   και τώρα με τον «Καλλικράτη» επαναλαμβάνετε την γνωστή πρόχειρη, ανεύθυνη και μικροκομματική σας τακτική.
Το  κάνατε  από  το 1994 που θεσμοθετήσατε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την  αφήσατε χωρίς πόρους   να απαξιώνεται θεσμικά και αναπτυξιακά, το επαναλάβατε με τον Καποδίστρια, τον οποίο στήσατε πρόχειρα χωρίς πόρους και αρμοδιότητες, και το ξανα-επαναλαμβάνετε σήμερα με τον Καλλικράτη χωρίς να έχετε την αναγκαία συναίνεση από την κοινωνία και τις Αυτοδιοικήσεις.
Τo αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής σας ήταν η  απαξίωση της Αυτοδιοίκησης και ο αναπτυξιακός μαρασμός της περιφέρεια.
Εμείς ως κυβέρνηση είχαμε θέσει   ως βασική αρχή την ουσιαστική συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ στην οποιαδήποτε συζήτηση για την Διοικητική Μεταρρύθμιση της χώρας, σεβόμενοι τους θεσμούς και τα συμφέροντα των πολιτών.
Πιστεύαμε πως τέτοια μεταρρύθμιση προϋπόθετε την προηγούμενη αναγκαία στήριξη των υποδομών και την ενίσχυση των πόρων της Αυτοδιοίκησης!
Επίσης πιστεύαμε πως εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τέτοιες σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σωστά και για αυτό το λόγο τις μεταθέσαμε για το μέλλον.
Έχοντας την αυτοδιοικητική εμπειρία των 22 χρόνων σας λέω ότι ο Καλλικράτης σας είναι καταδικασμένος να αποτύχει!  Επειδή, δεν έχει εξασφαλισμένους πόρους, αφήνει σε εκκρεμότητα την οργάνωση των υπηρεσιών του, δεν  εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, είναι χωροταξικά    ανισοβαρής   και δεν εξασφαλίζει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Απλά διαμορφώνει με αποκλειστικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ, τα πιθανά οφέλη που ευελπιστεί πως θα λάβει η κυβέρνηση από τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τα ερωτήματα εδώ είναι πολλά και ξεκάθαρη απάντηση δεν έχετε δώσει:
Πως θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες από τις Νομαρχίες στους Δήμους;
Πως προεξοφλείτε την προσαρμογή των εργαζομένων στο νέο καθεστώς;
Πως δέχεστε πως οι Δήμοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα νέα πρωτόγνωρα καθήκοντά τους όταν αδυνατούν με την σημερινή τους μορφή να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους;
Πέρα των γενικών προβλημάτων του Καλλικράτη, μεγάλο πρόβλημα δημιουργήσατε και στις τοπικές κοινωνίες με τη χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων.
Και συγκεκριμένα στο νομό μου,  στην Άρτα, ενώ ο τέταρτος δήμος θα έπρεπε να αποτελείται από τους Δήμους του Κάμπου που πληρούν απόλυτα τα κριτήρια που εσείς θέσατε,  δυστυχώς δεν το πράξατε, αλλά απεναντίας δημιουργήσατε τον Δήμο «Νικόλαος Σκουφάς» που αποτελείται από τους Δήμους Πέτα, Κομποτίου, Αράχθου και την Μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου, ο οποίος δεν αποτελεί τη χρυσή τομή που ευαγγελίζεστε, αλλά το μόνο ισχυρό κριτήριο είναι το κομματικό σας ή το μικροπολιτικό σας.
Αυτό φάνηκε αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της χωροταξικής κατανομής των νέων Δήμων.
Άρχισαν οι διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματά τους και τι λύσεις χρειάζονται.
Συγκεκριμένα:
Σας καταθέτω απόσπασμα από το πρακτικό του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτα σύμφωνα με το οποίο ζητούν, ο Δήμος Πέτα να συνενωθεί με τον Δήμο Αρταίων, παρόλο που το Πέτα προτάθηκε ως έδρα του νέου Δήμου.
Επίσης σας καταθέτω το ψήφισμα των πολιτών του Πέτα, με τη συγκέντρωση χιλίων και πάνω υπογραφών, σύμφωνα με το οποίο ζητούν κι αυτοί τη συνένωση του Δήμου τους με τον Δήμο Αρταίων.
Δημοσιεύματα τοπικού τύπου που χαρακτηρίζουν τον νέο σας Δήμο «ΕΚΤΡΩΜΑ».
Κύριε υπουργέ,
η απαίτηση της συνένωσης του Δήμου Πέτα με τον Δήμο Αρταίων είναι πολύ φυσικό αίτημα αν ρίξετε μια ματιά και στον γεωγραφικό χάρτη της περιοχής.
Η τοποθέτηση του Δήμου Πέτα στον Δήμο «Νικόλαος Σκουφάς» και όχι στον Δήμο Αρταίων, ήταν πρόταση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Άρτας, των κομματικών αυτοδιοικητικών σας  και των κομματικών σας τοπικών στελεχών, γι’ αυτό και πρέπει να την τροποποιήσετε σύμφωνα με το αίτημα των πολιτών.
Άλλη αντίδραση έχουμε και από την Μαρτυρική Κοινότητα Κομμένου, που χθες οι κάτοικοί της βρίσκονταν διαμαρτυρόμενοι έξω από τη βουλή ζητώντας
Α) Να μη χαθεί από τον αυτοδιοικητικό χάρτη το όνομα του Μαρτυρικού Κομμένου. Το ελάχιστο θα ήταν να δοθεί διπλή ονομασία στο δήμο, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις Μαρτυρικών Δήμων.
Β) Τη θεσμική και οικονομική κατοχύρωση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων και
Γ) Να ορίσει τώρα το υπουργείο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής Μαρτυρικής Κοινότητας – Ιστορικής έδρας του Δήμου, πριν προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Αιτήματα   σωστά   και   λογικά    γιατί ο λαός που ξεχνά την ιστορία του χάνεται. Παρόλες  τις  αντιδράσεις,  δυστυχώς   κύριοι   της  κυβέρνησης εμπαίζεται    τις   τοπικές   κοινωνίες.
-Πού είναι η  διαβούλευση    και η «συνδιαμόρφωση» με  την Τοπική  Αυτοδιοίκηση    και τους πολίτες που υποσχέθηκε   ο Πρωθυπουργός  για   το  χωροταξικό και τα θεσμικά ζητήματα;
Δυστυχώς, σήμερα μας αποδεικνύετε, για μια ακόμη φορά, πως είστε   ανεύθυνη κυβέρνηση χωρίς στόχους και όραμα. Λειτουργείτε αποκλειστικά με μικροπολιτικά κριτήρια αδιαφορώντας πως η χώρα τέτοιες κρίσιμες στιγμές χρειάζεται πολιτικές που θα προβάλουν την συναίνεση και την αποτελεσματικότητα.
Με τον παρόν νομοσχέδιο    απαξιώνετε για μια ακόμη φορά  το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και   εξαπατάτε τον ελληνικό λαό.
Η κρίσιμη σημερινή συγκυρία χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και εσωτερικά συνεκτική διοικητική και αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που θα θέτει τέρμα στις παθογένειες του παρελθόντος, στις αρρυθμίες του μοντέλου ανάπτυξης και της δομής των τελευταίων δεκαετιών.
Και ο Καλλικράτης σας, δεν καλύπτει, ούτε τις προσδοκίες των πολιτών ούτε τις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου